Εγκλωβισμένη βρίσκεται η Άγκυρα μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Αφορμή το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S 400 που θέλει να προμηθευuεί η Τουρκία αλλά σκοντάφτει στην πεισματική άρνηση της Ουάσιγκτον.Στην τελευταία απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και την καθήλωση των τούρκων πιλότων που μέχρι τώρα εκπαιδευόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες στα πλαίσια του προγράμματος των μαχητικών F35, απαντά με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση η απόφαση χαρακτηρίζεται απαράδεκτη και τονίζεται ότι δεν συνάδει με τις συμμαχικές σχέσεις των δυο χωρών.

Στο μεταξύ αφού σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία για το επίμαχο θέμα με τον υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως το ύφος της επιστολής του Σάναχαν δεν συνάδει με το συμμαχικό πνεύμα και πως ετοιμάζεται η δέουσα απάντηση. Ο κ. Ακάρ πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί με τον αμερικανό υφυπουργό στο τέλος του μήνα, στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ στην Τουρκία έρχεται και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την Συρία Γκέιρ Πέτερσεν που θα συναντηθεί με τον ΥπΕξ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιντλίπ και γενικότερα την Συρία.

Το θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι εξελίξεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών στην Άγκυρα καθώς και η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων εντός Συρίας, είναι και με ανοχή της Μόσχας που πιέζει για την παράδοση των S400 εντός του Ιουλίου.

Φανερά ενοχλημένη και ανήσυχη είναι η κυβέρνηση Ερντογάν και με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ενεργειακό στην Ανατολική Μεσόγειο και δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην περιοχή.

Αύριο συνέρχεται στην Άγκυρα το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης όπου θα συζητηθεί όλη αυτή η ατζέντα για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Μια σύνθεση ισορροπιών που προκαλεί εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή, την ώρα μάλιστα που στις 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα συνομιλίες για τα ΜΟΕ μεταξύ αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας –Τουρκίας, 20 μόλις μέρες πριν από τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ