Η σύνοδος της ομάδας των G20 στο Αμβούργο δεν είναι σαν όλες τις άλλες. Διεξάγεται υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο, ο αντίλογος προς τους ηγέτες εξακολουθεί να γράφεται στους δρόμους.Το Αμβούργο αυτές τις μέρες μοιάζει με πόλη βγαλμένη από οργουελικό εφιάλτη. Ασφάλεια σε ύψιστο βαθμό, επιτήρηση που αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Σε όλη την πόλη κυκλοφορούν νυχθημερόν αυτοκινητοπομπές της αστυνομίας αλλά και του στρατού, τα μέσα μεταφοράς λειτουργούν με πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις, τα αυτοκίνητα -που υπό κανονικές συνθήκες προκαλούν μεγάλα μποτιλιαρίσματα στο κέντρο του Αμβούργου- απουσιάζουν, τα ταξί έχουν σταματήσει από χθες να εξυπηρετούν πολίτες. Ενίοτε μόνο βλέπει κανείς μοναχικούς ποδηλάτες.

Αστυνομική κινητοποίηση δίχως προηγούμενο

Η πρωτοφανής αυτή κινητοποίηση της αστυνομίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, του γερμανικού στρατού αλλά και των μυστικών υπηρεσιών ήταν βέβαια αναμενόμενη. Για πρώτη φορά ο Δήμος Αμβούργου φιλοξενεί μια τόσο μεγάλη παγκόσμια πολιτική διοργάνωση, ενώ παράλληλα είναι και η πρώτη φορά που η Γερμανία έχει την προεδρία της ετήσιας Συνόδου της λεγόμενης «Ομάδας των 20», των είκοσι δηλαδή πλουσιότερων χωρών του πλανήτη (ή για να είμαστε ακριβείς 19 χωρών συν της ΕΕ). Επίσης είναι μια κατάσταση που δεν πρέπει να εκπλήσσει αν αναλογιστεί κανείς τα ονόματα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται αυτές τις μέρες πέριξ του ιστορικού χανσεατικού λιμανιού. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόνανλτ Τραμπ στην πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία, ο πάντα αμφιλεγόμενος Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έρχεται μετά τις νεότερες εντάσεις στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, η Τερέζα Μέι, η μοιραία πρωθυπουργός του Brexit, ο νέος φέρελπις Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αλλά και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζιμπίνγκ, είναι μερικοί μόνο εκ των 20 ηγετών των που βρίσκονται εδώ.

Ωστόσο, ακόμη και κάποιοι από τους αστυνομικούς που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο Αμβούργο εκφράζουν την έκπληξή τους για την έκταση της κινητοποίησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αστυνομικός από το Σλέσβιχ Χολστάιν, τέτοιου είδους και μεγέθους αστυνομικές επιχειρήσεις είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ήρεμη κατά τα λοιπά μεταπολεμική Γερμανία και πολλοί αστυνομικοί μπορεί να μην ξαναζήσουν κάτι παρόμοιο στην επαγγελματική τους ζωή.

Διαδηλωτές από διάφορους χώρους

Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος. Την ώρα που οι ηγέτες συνεδριάζουν κεκλεισμένων θυρών για το μέλλον του παγκόσμιου καπιταλιστικού μοντέλου οικονομίας, στις συνοικίες του Αμβούργου απλοί πολίτες και διαδηλωτές που έχουν έρθει αυτές τις μέρες στη χανσεατική πόλη από όλο τον κόσμο ξεχύνονται στους δρόμους. Στόχος τους να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς τις αρχές που πρεσβεύει η κλειστή και αδιαφανής θεσμικά, όπως λένε, Ομάδα των «20». Ακόμη όμως και στο πεδίο του «δρόμου» υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Χθες σημειώθηκαν επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στη μεγάλη πορεία αναρχικών στην ψαραγορά (Fischmarkt) του Αμβούργου, σε μια πορεία που η επέλεξε να φέρει το όνομα «Welcome to Hell». Βέβαια και εκεί υπήρχαν εξαιρέσεις, όπως ο Γερμανός Γιόαχιμ Ρολχόιζερ, από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα των Εξαρχείων, που ήρθε εδώ «για να εκφράσει την ένστασή του κατά αυτής της συνάντησης κορυφής». Επειδή τέτοιες συναντήσεις «δεν έχουν καμία σχέση με τη βελτίωση της πραγματικής ζωής των ανθρώπων της εργατικής τάξης». Ο ίδιος παρά την γενικότερη εικόνα κρίσης που παρουσιάζουν πολλές χώρες στον κόσμο, παραμένει αισιόδοξος και εκτιμά ότι «υπάρχει εναλλακτική» απέναντι στις επιλογές των ηγετών των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών. Ζητά περισσότερη «κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και αλληλεγγύη », φυσικά και στην Ελλάδα, που είναι βυθισμένη εδώ και χρόνια κρίση με τα μνημόνια να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Αντίστοιχα πάντως ήταν και τα αιτήματα μαθητών και δασκάλων στη σημερινή ειρηνική διαδήλωσή τους στο κέντρο του Αμβούργου, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Με μουσική, χορό και χαμόγελα, έφηβοι και εκπαιδευτικοί έστειλαν με τον τρόπο τους το δικό τους μήνυμα προς τους ηγέτες των G20: περισσότερη αλληλεγγύη και στήριξη των νέων και λιγότερη εμμονή στο μότο «κεφάλαιο για το κεφάλαιο». Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε όλο το Αμβούργο, όπως και η Σύνοδος του G20, που αύριο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα ένα ανακοινωθέν με κοινές θέσεις των ηγετών. Αύριο αναμένονται και οι τελευταίες μεγάλες πορείες στην πόλη.

Δήμητρα Κυρανούδη, Αμβούργο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ