ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΧΑΝ (Ευρωπαίος Επίτροπος): Να επενδύσετε στην καινοτομία,  τον ιατρικό – ιαματικό τουρισμό, τον αγρο-διατροφικό τομέα – ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: H Περιφέρειά μας πρώτη σε απορροφήσεις κονδυλίων.

Μπορεί η Ήπειρος στις παρούσες δύσκολες συνθήκες να κάνει τα βήματα εκείνα που απαιτούνται προκειμένου να μπει σε τροχιά ανάπτυξης; Το ερώτημα απασχολεί φορείς και πολίτες κι έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες προτάσεις ως απάντησή του.
Χθες την δική του άποψη διατύπωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στην περιοχή μας, δίνοντας παράλληλα ορισμένες θετικές ειδήσεις για θέματα που «καίνε» την Ήπειρο, όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες, η τελική συμφωνία για τους οποίους είναι πια θέμα ημερών.
Ο Επίτροπος έκανε λόγο για την ανάγκη μιας στρατηγικής από πλευράς των περιφερειών που θα στοχεύει στην «έξυπνη εξειδίκευση», δηλαδή στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, η οποία θα υλοποιηθεί με «όχημα» το χρηματοδοτικό  πρόγραμμα  της επόμενης προγραμματικής περιόδου που θα είναι ξεχωριστό για κάθε περιφέρεια. Ειδικά για την  Ήπειρο αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να παίξει η επένδυση στην καινοτομία, αλλά και ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός, ενώ συνεχάρη τον Αλέκο Καχριμάνη για την έξοχη δουλειά που γίνεται από την Περιφέρεια, η οποία είναι πρώτη στη χώρα μας όσον αφορά την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.
Μάλιστα, παρέλαβε από την Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη ένα αναλυτικότατο ενημερωτικό σημείωμα – εισήγηση για την έγκριση χρηματοδότησης του διαρθρωτικού αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου την περίοδο 2014 – 19!

Οι μεγάλοι άξονες

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σίγουρα ως τα τέλη Νοεμβρίου πρόκειται να μπουν οι υπογραφές στην τελική συμφωνία για τους μεγάλους οδικούς άξονες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ιόνια Οδός και ο Ε65! Αυτό ήταν ίσως και το πιο «χειροπιαστό» νέο της χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν στην Περιφέρεια, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αλέκο Καχριμάνη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «περιμένω την τελική έγκριση των οριστικών συμβάσεων από τις ελληνικές αρχές, απ’ ότι ακούω η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη και εγώ θα την υπογράψω. Πιστεύω ότι εντός του Νοεμβρίου θα έχει λήξει το θέμα»!
Στο θέμα των μεγάλων οδικών έργων αναφέρθηκε προχθές βράδυ σε δείπνο εργασίας παρουσία του Γιοχάνες Χαν και ο πρώην αναπλ. Υπουργός Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης, διαβεβαιώνοντας ότι οι τροποποιημένες συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων είναι πλέον υπό οριστικοποίηση, μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους, τις τράπεζες και την Ευρωπ. Επιτροπή.

«Συνεχίστε έτσι…»

Ο Επίτροπος έπλεξε χθες το εγκώμιο της Περιφέρειας και συνεχάρη τον Αλέκο Καχριμάνη για τη δουλειά που γίνεται στην περιοχή μας. Όπως υπογράμμισε, «η Ήπειρος κάνει εξαιρετική χρήση των διαρθρωτικών κονδυλίων. Για την περίοδο 2000 – 2006 όλα έχουν κλείσει, άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για επιστροφή χρημάτων. Για την τρέχουσα περίοδο επίσης, η απορροφητικότητα πάει πολύ καλά, άρα και εδώ δεν υπάρχει κανείς τέτοιος κίνδυνος. Στην Ήπειρο δεν έχει μείνει ανοιχτή καμία παράνομη χωματερή. Έχετε λοιπόν λύσει ένα θέμα που σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι σε εκκρεμότητα. Ελπίζω πως θα συνεχίσετε σε αυτή την πορεία».

Στήριξη των ΜμΕ

Για την νέα περίοδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέλουν τα διαρθρωτικά ταμεία να επικεντρωθούν περισσότερο στην στήριξη και την προώθηση της οικονομίας μέσω των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνέχισε ο Επίτροπος, προαναγγέλλοντας διπλασιασμό των κονδυλίων που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό.
«Αυτό που ζητάμε από τις Περιφέρειες είναι μια στρατηγική για την έξυπνη εξειδίκευση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προγράμματα για τον τουρισμό, τον αγρο-διατροφικό τομέα, ακόμα και για τον τομέα της υγείας.  Βεβαίως είναι απαραίτητα και κάποια έργα υποδομών. Πρέπει να επιλέξουμε να έχουμε συμμετρική συγκέντρωση και στόχευση των κονδυλίων για καλύτερα αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Καινοτομία – Υγεία

Ο Γιοχάνες Χαν αναφερόμενος στις αναπτυξιακές δυνατότητες που παρουσιάζει η Ήπειρος, έκανε λόγο για επένδυση στην καινοτομία, σημειώνοντας ότι η περιοχή μας «θα πρέπει να δει πώς μπορούν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που έχει για την έρευνα, να μεταφραστούν σε αποτελέσματα». Ως παράδειγμα ανέφερε το  Τεχνολογικό Πάρκο για το οποίο τόνισε ότι «θα θέλαμε να χρησιμοποιηθεί περισσότερο, να γίνει μια καλύτερη χρήση αυτού. Θέλουμε να το ενισχύσουμε»!
Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στο τρίπτυχο ιατρικός – παραϊατρικός – ιαματικός τουρισμός (wellness tourism), τονίζοντας πως «και εδώ υπάρχουν προοπτικές για την Ήπειρο. Εξάλλου, η Υγεία είναι μια μηχανή που δημιουργεί θέσεις εργασίας αν υπάρχει η σωστή στρατηγική» και σημείωσε πως σημαντικό ρόλο θα παίξει η συνεργασία της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων με τις επιχειρήσεις.

Ξεχωριστά προγράμματα

Ένα ιδιαίτερα θετικό νέο που ανακοινώθηκε χθες είναι το γεγονός ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο η κάθε Περιφέρεια θα έχει το δικό της πρόγραμμα, σε αντίθεση με την παρούσα. Κάτι που ο κ. Καχριμάνης έχει ζητήσει εδώ και καιρό! Ο Επίτροπος Περιφ/κής Ανάπτυξης είπε μάλιστα ότι «θέλουμε το συντομότερο δυνατό την επόμενη χρονιά να συμφωνήσουμε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ήπειρο».
Πάντως, αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα όπως η γραφειοκρατία που καθυστερούν την υλοποίηση έργων τα οποία χρηματοδοτεί η Ε.Ε., είπε ωστόσο ότι η ελληνική «μηχανή» έχει βελτιώσει σημαντικά τις αποδόσεις της.

Ο Αλέκος Καχριμάνης

«Εμείς ως Περιφέρεια Ηπείρου αγωνιζόμαστε και έχουμε πετύχει αυτή τη στιγμή το επιχειρησιακό πρόγραμμά μας να είναι το πρώτο πανελλαδικά σε απορροφήσεις, ενώ έχουμε κλείσει το προηγούμενο  πρόγραμμα. Στην νέα προγραμματική περίοδο έχουμε λάβει το μήνυμα ότι αυτό θα αφορά την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ετοιμάσει την πρώτη μας πρόταση που αφορά τη σύνδεση των πέντε αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου. Είναι μια δράση καινοτόμα, η οποία περιλαμβάνει και υποδομές αλλά και βοήθεια της επιχειρηματικότητας με την σύνδεση των τοπικών προϊόντων», τόνισε χθες ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Παράλληλα, κάλεσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο να επισκεφθεί ξανά την περιοχή μας, σημειώνοντας πως «η συμβολή του στο γίγνεσθαι της Περιφέρειας Ηπείρου είναι πολύ χρήσιμη».
Προχθές το βράδυ, στη διάρκεια δείπνου εργασίας παρουσία του Επιτρόπου, ο κ. Καχριμάνης αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο, τόνισε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι η Ήπειρος, μπορεί  να στηρίξει την ανάπτυξή της στον πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με τη μεταποίηση, στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας, στο περιβάλλον και στην παροχή υπηρεσιών».

Το πρόγραμμα της Περιφέρειας
για την περίοδο 2014 – 19

• Την ανάγκη αναβάθμισης και επέκτασης των δικτύων βασικής υποδομής της Ηπείρου για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, για την μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων και για την ενδυνάμωση της έξυπνης εξειδίκευσης τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη στο ενημερωτικό σημείωμα – εισήγηση που παρέδωσε χθες το πρωί στον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν με το διαρθρωτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου για την περίοδο 2014 – 19.
Η Περιφέρεια ζητά από την Ε.Ε. 1,460 δις ευρώ, τα οποία θα διατεθούν σε οδικές, περιβαλλοντικές, τηλεπικοινωνιακές – ευρυζωνικές, ενεργειακές υποδομές κλπ..

Πηγή: http://www.proinoslogos.gr/OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ