Ο αριθμός των ακροδεξιών πράξεων βίας είναι υψηλός στην ανατολική Γερμανία. Μια νέα έκθεση δείχνει ότι τα φαινόμενα βίας παρουσιάζονται σε περιοχές με διαρθρωτικά προβλήματα και αδύναμη κοινωνία των πολιτών.Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 σημειώνονταν στην ανατολική Γερμανία οι πρώτες επιθέσεις με μολότοφ εναντίον κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε ρατσιστικά συνθήματα ήταν πολλοί εκείνοι που προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτά τα φαινόμενα. Φοβόντουσαν οι Ανατολικογερμανοί τους ξένους; Μήπως νοσταλγούσαν το κράτος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας; Ή απλά αισθάνονταν, από οικονομικής άποψης, οι μεγάλοι χαμένοι της Επανένωσης; Η κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015 επανέφερε στο προσκήνιο αυτό τον προβληματισμό, όταν για μια ακόμα φορά σημειώνονταν ξενοφοβικές επιθέσεις εναντίον κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει επιστημονικά στα ανοιχτά ερωτήματα που σχετίζονται με τα ακροδεξιά ρεύματα στα ανατολικά κρατίδια, η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για την ανατολική Γερμανία Ίρις Γκλάικε παρουσίασε στο Βερολίνο έκθεση για τις αιτίες των ακροδεξιών φαινομένων, διαπιστώνοντας άνοδό τους, αλλά και ότι συνιστούν απειλή κατά της κοινωνικής ειρήνης: «Στις περιοχές εκείνες όπου η κοινωνία των πολιτών και οι πολιτικοί δεν αντιδρούν, τα ακροδεξιά φαινόμενα και οι ρατσιστικές επιθέσεις επαναλαμβάνονται με μεγαλύτερη συχνότητα», τόνισε η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης.

Ποιος ξένος θα επενδύσει εκεί όπου δεν αισθάνεται ευπρόσδεκτος;

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Ερευνών για Ζητήματα Δημοκρατίας του Γκέτινγεν επικέντρωσαν τις μελέτες τους σε δύο σημεία. Την Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξονίας, την Ερφούρτη, πρωτεύουσα της Θουριγγίας και τις γύρω περιοχές. Η έκθεση βασίζεται σε παρατηρήσεις ερευνητών, αλλά και σε 40 συνεντεύξεις από πολιτικούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Και πέρυσι, το Σεπτέμβριο του 2016, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για την πορεία της γερμανικής επανένωσης η Ίρις Γκλάικε είχε τονίσει ότι ο δεξιός εξτρεμισμός απειλεί την κοινωνική αλλά και οικονομική εξέλιξη στην ανατολική Γερμανία.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της έκθεσης στο Βερολίνο η γερμανίδα σοσιαλδημοκράτις πολιτικός, η οποία, ας σημειωθεί, προέρχεται η ίδια από την ανατολική Γερμανία, τόνισε: «Μια κοινωνία που δεν είναι ανοιχτή, μια κοινωνία ξενοφοβική διακινδυνεύει το μέλλον της. Πώς μια περιοχή που χρειάζεται επενδύσεις θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό, όταν σημειώνονται εκεί επιθέσεις με ρατσιστικό υπόβαθρο;».

Ρίχαρντ Φουξ, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ