Τη διερεύνηση καταγγελιών για χρησιμοθηρική εκμετάλλευση προσφύγων από τις ελληνικές αρχές αλλά και για τις εικόνες φρίκης στη Μελίγια ζητά η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών.Με δύο tweet σήμερα το απόγευμα η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών δεν έμεινε αμέτοχη μετά τις νέες καταγγελίες που έφερε στο φως της δημοσιότητας το περιοδικό Der Spiegel σε συνεργασία με άλλα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με μια άλλη διάσταση των επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Έβρου: τη χρήση από την ελληνική αστυνομία συλληφθέντων-νεοαφιχθέντων ουσιαστικά ως «μπράβων» που συμμετέχουν έναντι ανταλλαγμάτων στα παράνομα pushback, όπως είθισται να λέγονται. Καταγγέλλει επίσης τις πρακτικές βίας στον ισπανικό θύλακα Μελίγια απέναντι σε πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική.

«Οι εικόνες τρόμου και οι ειδήσεις που φτάνουν αυτές τις μέρες από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι δύσκολα διαχειρίσιμες. Με λυπούν βαθιά. Οι κοινές αξίες μας, ο ανθρωπισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν και στα σύνορά μας #Μelilla #Evros» ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρώτη της ανάρτηση, με hastags που εμμέσως πλην σαφώς στέλνουν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Και συνεχίζει με δεύτερη σχετική ανάρτηση, σημειώνοντας: «Τα γεγονότα και οι καταγγελίες πρέπει να διερευνηθούν πλήρως.Δεν πρέπει να επαναληφθούν. Ο ανθρώπινος πόνος μάς υπενθυμίζει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε στην #ΕΕ αναφορικά με την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου».

Σύντομα δεν άργησαν να έρθουν και αντιδράσεις μέσω twitter και από άλλους Γερμανούς βουλευτές, όπως τον βουλευτή του SPD Hakan Demir. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του: «Η ελληνική αστυνομία χρησιμοποιεί προφανώς πρόσφυγες για να απωθήσει άλλους πρόσφυγες. Προς υπενθύμιση αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη. Αυτό το οποίο η Ευρώπη κατηγορεί άλλους ότι κάνουν, το κάνει και η ίδια. ‚Εργαλειοποιεί‘ τους μετανάστες σε ένα άλλο επίπεδο κι αυτό είναι αδιανότητο».

Kαι ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Έρικ Μάρκαρντ, που έχει ασχοληθεί ενεργά με το προσφυγικό στη Λέσβο αντέδρασε με ένα αιχμηρό σχόλιο βάλλοντας προς την κατεύθυνση της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Αποδεικνύεται ότι η ελληνική αστυνομία στηρίζει εμφανώς τους διακινητές. Όποιος πληρώσει μπορεί να συνεχίσει. Όσοι δεν πληρώνουν πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης. Σπουδαία ‚νέα αρχή στο μεταναστευτικό‘, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να βρει ξεκάθαρα λόγια, εκεί όπου η Κομισιόν αρνείται να κάνει τη δουλειά της».

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ