Έντονες αντιπαραθέσεις στη Γερμανία για τις κατηγορίες του διεθνούς παίκτη για ξενοφοβική συμπεριφορά της DFB. Επικρίσεις για την φωτογραφία του με τον Ερντογάν αλλά και κατανόηση για την κριτική του.Συνεχίζεται και σήμερα στη Γερμανία η έντονη συζήτηση που ξέσπασε την Κυριακή μετά την ανακοίνωση του ποδοσφαιριστή Μεσούτ Οζίλ να αποχωρήσει από την εθνική ομάδα. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται ο ρόλος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB), ο ρατσισμός όπως και η ενσωμάτωση ανθρώπων με ξένες ρίζες στη γερμανική κοινωνία.

Σφοδρή κριτική ασκείται απ’ όλες τις πλευρές στην ηγεσία της DFB για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση. Ενδεικτική είναι η δήλωση του πολιτικού των Πρασίνων, τουρκικής καταγωγής Τζεμ Έζντεμιρ. Ενώ ασκεί, όπως άλλωστε και πάρα πολλοί άλλοι, κριτική στο Οζίλ για τη φωτογραφία του με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, καταλογίζει στον επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ράινχαρτ Γκρίντελ λανθασμένους χειρισμούς αλλά και δηλώσεις με τις οποίες στοχοποιούσε τον Οζίλ ως υπεύθυνο για την αποτυχία της γερμανικής ομάδας στη Ρωσία. Το αίτημα του Τζεμ Έζντεμιρ για μια νέα αρχή στην ηγεσία της ομοσπονδίας βρίσκει μεγάλη απήχηση.

«Σήμα κινδύνου»

Το σημαντικότερο όμως που αναδεικνύεται μέσα από αυτή τη συζήτηση είναι η κατηγορία του Οζίλ ότι παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία και ήταν ένας από τους βασικούς παίκτες της γερμανικής εθνικής ομάδας έχει την εντύπωση πως δεν γίνεται αποδεκτός ως Γερμανός επειδή είναι τουρκικής καταγωγής και μουσουλμάνος. Σε δήλωση της στο Twitter η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ εκτιμά πως πρόκειται για «σήμα κινδύνου εάν ένας μεγάλος γερμανός ποδοσφαιριστής όπως ο Μεσούτ Οζίλ αισθάνεται ότι λόγω ρατσισμού δεν είναι πλέον αποδεκτός και ότι δεν τον αντιπροσωπεύει η DFB.»

Η δε πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού της γερμανικής βουλής Ντάγκμαρ Φράιταγκ επισημαίνει σε συνέντευξη της τη μεγάλη σημασία που έχει η ποδοσφαιρκή ομοσπονδία για την ενσωμάτωση εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών στη γερμανική κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μεσούτ Οζίλ ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα που προβάλλονταν από την πολιτική και τον αθλητισμό για μια πετυχημένη ενσωμάτωση. Η κ.Φράϊταγκ τονίζει πως «θα ήταν μια καταστροφή αν οι προσπάθειες ενσωμάτωσης πλήττονταν από την κακοδιαχείριση της DFB».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ