Η Ρωσική Επανάσταση πριν από 100 χρόνια επέφερε αλλαγές παγκόσμιας κλίμακας. Η φετινή Γιορτή των Τεχνών της Βαϊμάρης εστιάζει σε αυτή την περίοδο καθώς και στην επιρροή που είχε στην ιστορία του 20ου αιώνα.Σε τι συνίσταται η ιστορική κληρονομιά της Ρωσικής Επανάστασης 100 χρόνια μετά το σαρωτικό ξέσπασμά της; Πώς άλλαξε τον κόσμο και τους ανθρώπους; Τι σημαίνει σήμερα το κομμουνιστικό όνειρο; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πτυχές της Ρωσικής Επανάστασης που βρίσκονται στο επίκεντρο της Γιορτής των Τεχνών της Βαϊμάρης. Η Γιορτή των Τεχνών (Kunstfest Weimar) είναι μια ιστορική διοργάνωση που ξεκίνησε το 1990 και ήταν το πρώτο καλλιτεχνικό φεστιβάλ που συνδιοργανώθηκε από τη δυτική και πρώην ανατολική Γερμανία αμέσως μετά την επανένωση.

Η Επανάσταση που σημάδεψε τον 20ο αιώνα

Το φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζει από τα προηγούμενα. Με πάνω από 30 νέες παραγωγές και σχεδόν 100 εκδηλώσεις προσπαθεί να φωτίσει πολύπλευρα το ιστορικό αποτύπωμα της μακρινής εκείνης επανάστασης στον σημερινό κόσμο. «Η Επανάσταση που έλαβε χώρα το φθινόπωρο του 1917 οδήγησε για πρώτη φορά στην εγκαθίδρυση ενός κομμουνιστικού καθεστώτος, με όλες τις γνωστές συνέπειες», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιορτής των Τεχνών Kρίστιαν Χολτσχάουερ, συμπληρώνοντας: «Ήταν η μεγαλύτερη, η πιο ριζοσπαστική αλλαγή πολιτικού, κοινωνικού, οικονομικού και φυσικά πολιτισμικού μοντέλου, που έχει ζήσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα». Οι συνέπειες της Ρωσικής Επανάστασης είναι μέχρι σήμερα λιγότερο ή περισσότερο ορατές σε πολλούς τομείς. Επηρέασε πολλές άλλες επαναστάσεις ανά τον κόσμο και καθόρισε την σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Όπως φυσικά και τη γερμανική, άλλωστε η Βαϊμάρη βρισκόταν στην Ανατολική Γερμανία.

Θέατρο, χορός, μουσική, λογοτεχνία στη Βαϊμάρη

Η Γιορτή των Τεχνών φιλοξενεί κάθε χρόνο καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Έτσι και φέτος. Όπως είναι φυσικό φέτος φιλοξενούνται πολλοί Ρώσοι από τον χώρο των εικαστικών, της μουσικής, του θεάτρου. Μεταξύ άλλων στη Βαϊμάρη παρουσιάζεται η «Καντάτα για τα είκοσι χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση» που είχε συνθέσει ο Σεργκέι Προκόφιεφ το 1936/1937. Πρόκειται για ένα έργο για ορχήστρα, στρατιωτική μπάντα και δύο χορωδίες.

Οι μνήμες των παλαιότερων, γονιών και παππούδων, από την εποχή του κομμουνισμού στην πρώην Ανατολική Γερμανία είναι επίσης θέμα της γερμανικής νεανικής θεατρικής παραγωγής «Κέντρο Διοίκησης», ενώ η παράσταση «Δεν ντρέπομαι για το κομμουνιστικό παρελθόν μου» της Σάνγια Μίτροβις εστιάζει στην πρώην κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία. Από την Κίνα ξεχωρίζει το χοροθεατρικό ντοκιμαντέρ «Kόκκινο» (Red) βασισμένο στην όπερα «Η κόκκινη γυναικεία λεγεώνα» από την εποχή της πολιτιστικής επανάστασης που έλαβε χώρα μεταξύ 1966 και 1976.

Και η λογοτεχνία όμως έχει την τιμητική της. Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι παρουσιάσεις και αναλύσεις σε πέντε διαφορετικές μέρες του υποχρεωτικού σχολικού αναγνώσματος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας με τίτλο: «Πώς σκληραίνει ο χάλυβας». Μια διαφορετική προσέγγιση του ανατολικογερμανικού παρελθόντος.

Στη Γιορτή των Τεχνών της Βαϊμάρης αναμένονται μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου πάνω από 30.000 επισκέπτες.

Dpa, Kunstfest Weimar / Δ. Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ