Τη δεκαετία του ’60 η Μαίρη Κουάντ έφερε με τη μίνι φούστα μια μικρή επανάσταση στην αυστηρή τότε μεταπολεμική κοινωνία. Σήμερα η σχεδιάστρια γίνεται 85 ετών.Όποιος αναφέρεται στα λεγόμενα swinging sixties φέρνει στο μυαλό του ένα τραγούδι των Beatles και κορίτσια με μίνι φούστες να χορεύουν. Μια γυναίκα ευθύνεται για ένα κομμάτι αυτής της εικόνας: Η Μαίρη Κουάντ είναι η σχεδιάστρια που χάρισε στη μόδα τη μίνι φούστα. Σήμερα γιορτάζει τα 85α γενέθλιά της.

Όταν ήταν μικρή η Μαίρη Κουάντ ήθελε να γίνει χορεύτρια ή σχεδιάστρια. Στην ηλικία των 21 άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ στην King's Road, στην περιοχή Τσέλσι του Λονδίνου. Γρήγορα ανακάλυψε ότι ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή της. Έτσι ξεκίνησε να ράβει ρούχα μόνη της, μεταποιώντας πατρόν και χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα υφάσματα από το κατάστημα πολυτελείας Harrod's.

Υιοθέτησε το στιλ των Μπίτνικ της δεκαετίας του '50: σκουρόχρωμες κάλτσες, χαμηλά παπούτσια και ζιβάγκο και τα συνδύασε με έντονα χρώματα και φυσικά κοντές φούστες.

Κάτι παραπάνω από ένα απλό ρούχο

Σύντομα στους δρόμους του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης οι γυναίκες φορούσαν τα σχέδιά της και έτσι το 1963 δημιούργησε μια ακόμη εταιρεία μαζικής παραγωγής αυτή τη φορά με την επωνυμία Ginger Group. Η ίδια ήταν πεπεισμένη ότι «το νόημα της μόδας είναι να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να αγοράζουν μοντέρνα ρούχα». Μάλιστα δημοσίευσε και τα πατρόν της. Το πιο δημοφιλές πουλήθηκε 70.000 φορές.

Η μίνι φούστα ωστόσο δεν ήταν και τόσο καινούργια ιδέα. Τη δεκαετία του 1920 ο αμερικανός οικονομολόγος Τζορτζ Τέιλορ ανέπτυξε τη λεγόμενη θεωρία του μήκους της φούστας, σύμφωνα με την οποία όσο πιο καλά πηγαίνει η οικονομία, τόσο οι φούστες κόνταιναν.

Πάντως η φούστα της Μαίρη Κουάντ πήρε το όνομά της από το αγαπημένο αυτοκίνητο της σχεδιάστριας, ενώ το λογότυπο της εταιρείας, ένα λουλούδι, αποτελούσε σύμβολο της χειραφέτησης της γυναίκας, των αντισυλληπτικών, της οικονομικής ανάκαμψης και της καλής διάθεσης. Τα μίνι συμβόλιζαν «τη νεότητα, τη ζωή και τις απίστευτες δυνατότητες» εκμυστηρεύεται η Μαίρη Κουάντ στο περιοδικό Vogue.

Ένα διαχρονικό κομμάτι

Η μίνι φούστα άντεξε στο χρόνο. Το '70 το πανκ κίνημα την υιοθέτησε με μαύρο δέρμα, πρόκες και διχτυωτά καλσόν. Το '80 η Μαντόνα και η Σίντι Λόπερ φορούσαν τις μίνι φούστες σε μεταλλικά χρώματα, με βολάν και δαντέλα. Στα 90s τα μίνι ήταν από πολύχρωμα μάλλινα υφάσματα και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας η αμερικανική σειρά Sex and the City καθιέρωσε το λεγόμενο mikro-mini, μια πιο κοντή εκδοχή της μίνι φούστας.

Φέτος δυο μουσεία του Λονδίνου, το Victoria and Albert και το Fashion and Textile φιλοξενούν εκθέσεις με θέμα τη μίνι φούστα και την σχεδιάστρια Μαίρη Κουάντ.

dpa / Ούλι Έσσε

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ