Την στήριξη του Εμμανουέλ Μακρόν για τη χαλάρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά για την υποψηφιότητα του Μαργαρίτη Σχοινά ως επιτρόπου Περιβάλλοντος αναζητά σήμερα στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.«Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας » θυμίζει το Ελιζέ με αφορμή την απογευματινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Ήταν στο πλευρό της κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως από εδώ και στο εξής, για να την συνοδεύσει στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις».Το προεδρικό περιβάλλον σημειώνει ιδιαίτερα την επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη Γαλλία, «κατά το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, εξαιρουμένης της παραδοσιακής επίσκεψης στην Κύπρο». Οι συζητήσεις αναμένεται να στραφούν γύρω από «το σύνολο των ευρωπαϊκών θεμάτων, των διμερών και αυτών που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο».

Οι στόχοι της επίσημης επίσκεψης Μητσοτάκη στο Παρίσι

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στον γαλλικό τύπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει καταρχάς στη στήριξη του Εμμανουέλ Μακρόν σε δύο βασικά ευρωπαϊκά θέματα: Να πεισθούν οι Ευρωπαίοι για μια χαλάρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει ορισθεί στο 3,5% και να υποστηριχθεί ο Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς για τον τομέα του περιβάλλοντος ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με συνέντευξή του στη Φιγκαρό ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη «συστράτευσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής». Μιλάει για το «όραμα μιας πράσινης Ευρώπης» και τις δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων: «Θα προτείνω στον Πρόεδρο Μακρόν να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες, σταθερές και αναγκαίες δομές που χρειάζεται για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις» υπογραμμίζει.

Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια. Το 40% των Ελλήνων μας ψήφισε για το σχέδιό μας, το σχέδιο μιας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε αποκλειστική συνέντευξη στη Φιγκαρό. «Θέλουμε να δράσουμε γρήγορα», πρόσθεσε, «για να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης κυρίως όσον αφορά τις μειώσεις στη φορολογία. Έτσι το Σεπτέμβριο, θα παρουσιάσω μια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019, και στο 20% από το 2021. Την ίδια στιγμή μειώνουμε το φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι σημαντικό και καλύπτει σειρά τομέων, όπως η ενέργεια, οι κατασκευές και ο τουρισμός. «Καλώ τους επενδυτές της Γαλλίας να συμμετάσχουν στις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα. Και να το κάνουν τώρα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις» δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη συνάντηση του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό της ΝΔ χρονολογείται από τις 16 Μαίου του 2016. Τότε ο Εμ. Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομίας στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρ. Ολάντ. Πριν ξεκινήσει τις συναντήσεις του στο Παρίσι, ο Έλληνας πολιτικός είχε νωρίς το πρωί πρόγευμα «γνωριμίας» με τον τότε υπουργό. Μάλιστα το περιοδικό Politico εκείνες τις ημέρες είχε αρουσιάσει τους δύο πολιτικούς σε δημοσίευμα για τους «νέους ευρωπαίους μεταρρυθμιστές».

Oλυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ