Στη Γαλλία συνεχίζονται οι επιχειρήσεις σύλληψης του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου. Στο Κοινοβούλιο οι βουλευτές τήρησαν χθες ενός λεπτού σιγή.Με νωπές ακόμα τις μνήμες από τα προηγούμενα τρομοκρατικά χτυπήματα, οι Γάλλοι είδαν για ακόμα μια φορά χθες τον Πύργο του Άιφελ ντυμένο στα μαύρα να χάνεται στο σκοτάδι του παριζιάνικου ουρανού. Κανονικά σβήνει τα λαμπιόνια του στις δύο το πρωί. Η δήμαρχος όμως κατέβασε τον διακόπτη τα μεσάνυχτα προς μεγάλη απογοήτευση των τουριστών που συγκεντρώνονται στην απέναντι ταράτσα του Τροκαντερό.

Για ακόμα μια φορά η γαλλική κοινωνία πενθεί τα θύματα μιας ενδογενούς τρομοκρατικής επίθεσης, με δράστη έναν 29χρονο, γέννημα – θρέμμα του Στρασβούργου. Μιας πόλης που μαζί με την Τουλούζη θεωρείται ότι συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ακραίων στοιχείων στις ισλαμικές κοινότητες.

Η αμηχανία των «Κίτρινων Γιλέκων»

Ο προβληματισμός είναι μεγάλος αλλά η ζωή συνεχίζεται όπως πολλοί επαναλαμβάνουν. Στο Κοινοβούλιο, οι βουλευτές τήρησαν χθες ενός λεπτού σιγή προς τιμή των θυμάτων. Οι Σοσιαλιστές μάλιστα που μαζί με Κομουνιστές και ανένταχτους έχουν καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης ζήτησαν αναβολή της σημερινής συζήτησης, χωρίς όμως να το πετύχουν.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» δείχνουν και αυτά αμήχανα από την κατάσταση, κυρίως μετά τα συνομωσιακά fake news ορισμένων διαχειριστών στις πλατφόρμες ότι η επίθεση ήταν «κατασκευασμένη» από την κυβέρνηση. Οι πιο ψύχραιμοι όμως δηλώνουν ότι παρά τη θλίψη τους για τα γεγονότα, θα συνεχίσουν τον αγώνα, φορώντας ένα περιβραχιόνιο πένθους.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ