Απορρίφθηκε σήμερα το απόγευμα στη βουλή η διακομματική πρόταση μομφής του κόμματος Liot. Έλειψαν συνολικά μόλις 9 ψήφοι από τις 287 που ήταν απαραίτητες για την έγκρισή της.Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν συνεχίζει για την ώρα να είναι πρωθυπουργός ελέω των 9 ψήφων, αλλά οι πάντες αναρωτιούνται μέχρι πότε. Όπως αναρωτιούνται και πότε θα τοποθετηθεί τελικά δημόσια από το Μέγαρο των Ηλυσίων ο πρόεδρος Μακρόν. Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας έχει σοκάρει τους «Μακρονικούς» γιατί φέρνει στην επιφάνεια το ότι μεγάλος αριθμός των Ρεπουμπλικάνων (πάνω από 20) ψήφισαν τελικά την πρόταση, ενώ είχαν πεισθεί για το αντίθετο.

Έτσι πολλοί μιλούν αυτήν την ώρα για «αποδυνάμωση και απώλεια της νομιμοποίησης» της κυβέρνησης για να συνεχίσει το έργο της, μια κυβέρνηση που μοιάζει να είναι πλέον «νεκρή» για ένα μεγάλο μέρος του γαλλικού κοινού. Με «εύθραυστους» τον Μακρόν και την Μπορν, δεν θεωρείται πλέον παράλογη η ιδέα μιας πιθανής διάλυσης της Βουλής προσεχώς.

Μετά την απόρριψη οι βουλευτές της αριστερής Ένωσης ΝΙΠΕΣ για ακόμα μια φορά ανύψωσαν πανό ζητώντας «RIP » που σημαίνει « Δημοψήφισμα Κοινής Πρωτοβουλίας». Πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, αφού απαιτείται η συγκέντρωση 4,7 εκατομμυρίων υπογραφών από τον κόσμο. Εάν συνεχίσει τη σιωπή του ο Μακρόν, υπάρχει περίπτωση να γίνει προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο από την αντιπολίτευση.

Περί δημοκρατίας και κυνισμού

Για ένα δίωρο πριν από τις ψηφοφορίες προηγήθηκαν οι παρεμβάσεις και ερμηνείες των βουλευτών για τις προτάσεις μομφής. Το εντυπωσιακό ήταν ότι το ημικύκλιο ήταν μισοάδειο, κυρίως στα έδρανα των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πράγμα που ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως δείγμα «απαξίωσης» ή τουλάχιστον «μη υποστήριξης» της πρωθυπουργού. Βέβαια οι απουσίες δικαιολογούνται και από το ότι μόνο όσοι ψηφίζουν τις προτάσεις μομφής έχουν υποχρέωση να είναι παρόντες.

Παρουσία της Ελιζαμπέτ Μπορν πρώτος πήρε το λόγο ο βετεράνος βουλευτής (30 χρόνια στο Κοινοβούλιο) Σαρλ ντε Κουρσόν, επικεφαλής του μικρού κόμματος LIOT που υπέβαλε τη διακομματική πρόταση μομφής. Μίλησε για τους «απαράδεκτους ελιγμούς» της κυβέρνησης προκειμένου να περάσει τη μεταρρύθμιση, για ανακρίβειες και παρανόηση της δημοκρατίας. Δικαιολόγησε την πρωτοβουλία του με τη σοβαρότητα της κατάστασης και την προστασία των ελευθεριών και της δημοκρατίας.

Την παρουσίαση της δεύτερης πρότασης μομφής από τον «Εθνικό Συναγερμό» της Λεπέν παρουσίασε με μεγάλη ένταση η βουλευτής Λόρ Λαβαλέτ. Μετά τις κατηγορίες προς την κυβέρνηση για «κυνισμό της πολιτικής της», κοινωνικές αδικίες και ψεύτικα επιχειρήματα, αφιέρωσε χρόνο στην προβολή των πολιτικών του κόμματός της παρά τη σχετική ενόχληση του ακροατηρίου. Συνέχισε μιλώντας για πιθανότητες «διάλυσης» της Βουλής, την οποία και εύχεται, αφού ο Εθνικός Συναγερμός είναι πανέτοιμος να αναλάβει τη συνέχεια. Το ίδιο ξεκάθαρη ήταν και η Μαρίν Λεπέν σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έξω από το ημικύκλιο : «Το 2027 θα είμαστε παρόντες και έτοιμοι» είπε.

Φωνή εν τη ερήμω

Στο τέλος των υπόλοιπων παρεμβάσεων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων πήρε τον λόγο η πρωθυπουργός.

Για ακόμα μια φορά έδειξε τα σιδερένια νεύρα που διαθέτει αφού κατόρθωσε να κρατήσει το λόγο, ενώ ομάδα βουλευτών άρχισαν να εγκαταλείπουν το ημικύκλιο. Παράλληλα πολλοί αντιδρούσαν με χειρονομίες και σχόλια σε ορισμένες της φράσεις.

Παρά τον θυμό της η πρωθυπουργός δεν φάνηκε διατεθειμένη να εγκαταλείψει τα όπλα, μίλησε μάλιστα για «νέες σελίδες» και «συμβιβασμούς». Την άκουγαν λίγοι μόνο στα κυβερνητικά έδρανα και έμοιαζε με οδυνηρή φωνή στην έρημο μιας κοινοβουλευτικής κακοφωνίας.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ