Σε πολύ δύσκολη θέση η γαλλική κυβέρνηση μετά τις τελευταίες διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων και τις μεγάλες καταστροφές. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παραδέχθηκε λάθη στη διαχείριση της κατάστασης.«Ανεπάρκεια» και «δυσλειτουργία». Με τις δύο αυτές λέξεις ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ αναγνώρισε την για πολλοστή φορά αποτυχία των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων στην επιβολή της τάξης. Αυτό συνέβη και κατά τα δραματικά χθεσινά επεισόδια στη λεωφόρο των Ηλύσιων.

Ύστερα από έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών και την υπουργό Δικαιοσύνης χθες βράδυ, ο Γάλλος πρωθυπουργός παραδέχθηκε για πρώτη φορά την αποτυχία, τόσο της στρατηγικής του υπουργού Κριστόφ Καστανιέ, όσο και του σχεδιασμού δράσης των αστυνομικών δυνάμεων.

Ο πιο αδύναμος κρίκος

«Ήδη μια πρώτη φορά αναπροσαρμόσαμε την ανάπτυξη των δυνάμεων ύστερα από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου», θύμισε ο Εντουάρ Φιλίπ. Δήλωσε παράλληλα «ότι θα υποβάλει σήμερα νέες προτάσεις στον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν με στόχο «την ενίσχυση του δόγματος», όπως είπε, «ώστε να εξασφαλισθεί η ανά πάσα στιγμή, σταθερότητα της εκτέλεσής του». Η ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων προβλέπεται για το απόγευμα.

Παρατηρητές σημειώνουν ότι παίρνοντας ο πρωθυπουργός τα ηνία για το καυτό θέμα της εσωτερικής ασφάλειας και τάξης, ο υπουργός Καστανιέ μετατρέπεται στον αδύναμο κρίκο της εκτελεστικής εξουσίας.

Εκτιμάται ότι με άλλη κυβέρνηση ίσως να είχε απομακρυνθεί. Με την τωρινή όμως, παρ’ ότι δεν έχει ιδιαίτερα πείσει για τις ικανότητές του, παραμένει από τους πλέον πιστούς υπουργούς στον Μακρόν, οποίος δεν έχει και πολλά περιθώρια για άλλες επιλογές.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ