Το μεγάλο «ναι» αναμένεται να δώσει σύμφωνα με γερμανικά μέσα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς για την αποστολή βαρέων αρμάτων τύπου Leopard στην Ουκρανία. Αναμένεται να δοθεί πράσινο φως και για άλλες χώρες.Ημέρα κρίσιμων εξελίξεων η σημερινή στο Βερολίνο για την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης τύπου Leopard στην Ουκρανία, μετά τις έντονες πιέσεις που ασκούνται εδώ και καιρό στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τόσο από νατοϊκούς εταίρους όσο και από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό.

Πριν από λίγη ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα στείλει στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης τύπου Leopard στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που ξεκίνησαν χθες από το περιοδικό Der Spiegel και το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv ο Γερμανός καγκελάριος θα ανακοινώσει το μεσημέρι από το βήμα της γερμανικής βουλής την αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων Leopard 2A6 στην Ουκρανία, καθώς επίσης θα δώσει το πράσινο φως και σε άλλες συμμαχικές χώρες, όπως η Πολωνία, προκειμένου να αποστείλουν άρματα μάχης του ίδιου τύπου σε ουκρανικά εδάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel και oi σκανδιναβικές χώρες φέρονται να ζητούν επίσης από τη Γερμανία άδεια για αποστολή των γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένων Leopard. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή 30 έως 60 υπερσύγχρονων αρμάτων τύπου Abrams.

Πρώτες αντιδράσεις

Στις 13.00 ώρα Γερμανίας αναμένεται να μιλήσει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ στη συνέχεια είναι προγραμματισμένη επίσης κοινοβουλευτική συζήτηση με θέμα την αποστολή Leopard στην Ουκρανία.

«Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης είναι σωστή» σχολίασε μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς. «Η απόφαση ήταν δύσκολη, άργησε πάρα πολύ, αλλά τελικά ήταν αναπόφευκτη» αναφέρει από την πλευρά της η επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της γερμανικής βουλής από τους Φιλελευθέρους Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, ενώ την απόφαση χαιρετίζει και η αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής, από τους Πρασίνους, Κάτριν Γκέρινγκ Έκαρντ.

Για «επικίνδυνη απόφαση» που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ευρώπη δυνητικά πιο κοντά σε έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» κάνει λόγο ο αρχηγός της Κ.Ο. της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς.

Επικριτική απέναντι στην απόφαση για αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία είναι τέλος και η εθνολαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ