Πρόκειται για τη δεύτερη δοκιμή σε όλη τη Γερμανία μετά τις αποτυχίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Για πρώτη φορά δοκιμάζεται και το σύστημα Cell Broadcast.Πρόκειται για ένα νόβουμ στην ιστορία της γερμανικής κινητής τηλεφωνίας, απότοκο μιας μεγάλης τραγωδίας. Για πρώτη φορά όλα τα κινητά, ανεξαρτήτως παρόχου, χτυπούν μαζί στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης, 8 Δεκεμβρίου. Το τέλος συναγερμού δίνεται στις 11.45. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δοκιμάσει και ένα νέο σύστημα προειδοποίησης καταστροφών, ονόματι Cell Broadcast. Η δοκιμή γίνεται στο πλαίσιο νέας ευρύτερης δοκιμαστικής φάσης και μάλιστα στο ύψιστο βαθμό συναγερμού 1 μέσω όλων των υπαρχόντων καναλιών. Η προειδοποίηση θα μεταδοθεί μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης, μέσω app προειδοποιήσεων, όπως το ΝΙΝΑ ή το Katwarn, θα μπορεί κανείς να τη διαβάζει σε ενημερωτικές πινακίδες της πόλης, στο σύστημα ενημέρωσης των Γερμανικών Σιδηροδρόμων. Εκτός αυτού θα ηχήσουν οι γνωστές σειρήνες, θα χρησιμοποιηθούν οχήματα με μεγάφωνα, και για πρώτη φορά το σύστημα Cell Broadcast.

Καταστροφικές εμπειρίες

Εδώ υπάρχουν κάποιες ομοιότητες με την Ελλάδα. Εάν το σύστημα ήταν έτοιμο εκείνο το τραγικό βράδυ του Ιουλίου το 2018, και είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως μέσω των κινητών οι κάτοικοι στο Μάτι, ίσως να είχε αποφευχθεί η ανείπωτη τραγωδία. Αλλά και η Γερμανία έχει σκοτεινές σελίδες στην ιστορία έγκαιρης προειδοποίησης ακραίων καιρικών φαινομένων. Τραγικό παράδειγμα οι πλημμύρες στην κοιλάδα του Ααρ, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 130 ανθρώπους, “ξέπλυναν” ολόκληρες περιοχές από κατοικίες και άφησαν άστεγους χιλιάδες άλλους. Μια ανθρώπινη τραγωδία λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που ήταν προβλέψιμα, αλλά ο μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης λειτούργησε μερικώς ή έστειλε το μήνυμα μισή ώρα αργότερα, όταν ήταν ήδη πολύ αργά. Αλλά και η πρώτη δοκιμή που έγινε στη Γερμανία στις 10 Σεπτεμβρίου του 2020, για πρώτη φορά μετά τη γερμανική Επανένωση σε ολόκληρη την επικράτεια, ήταν καταστροφική και κόστισε τη θέση του τότε επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για Καταστροφές (BBK) Κρίστοφ Ούνγκερ.

Γιατί ενώ ήχησαν οι σειρήνες, οι εφαρμογές NINA, Katwarn και Biwapp λειτούργησαν, μεταδόθηκαν οι ενημερώσεις σε ραδιόφωνο και τηλεοράσεις σε ορισμένες περιοχές, σε άλλες όμως επικράτησε απόλυτη σιγή ή ελήφθησαν οι προειδοποιήσεις μισή ώρα αργότερα. Πέρυσι ακυρώθηκε νέα δοκιμή λόγω “συνεχιζόμενων τεχνικών και οργανωτικών αλλαγών μετά τις καταστροφές του προηγούμενου έτους και την εμπειρία της καταστροφής από τις πλημμύρες το καλοκαίρι”. Για να μην επαναληφθούν μελλοντικά λοιπόν νέες “αστοχίες” κρίθηκε απαραίτητη η αυριανή/σημερινή νέα δοκιμή σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια με όλα τα μέσα που διαθέτει η χώρα. Οι εποχές έχουν αλλάξει, ο ρωσικός πόλεμος σοβεί στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή έδειξε τα “δόντια” της πέρυσι στην κοιλάδα του Ααρ και το φετινό καλοκαίρι με τις παρατεταμένες πυρκαγιές στο Βρανδεμβούργο λόγω ξηρασίας.

Υπέρ και κατά

Η δοκιμή λοιπόν είναι καταδικασμένη να επιτύχει και είναι η πρώτη τόσο μεγάλης κλίμακας δοκιμή του συστήματος Cell Broadcast, ή SMS-CB που δημιούργησαν οι αρχές σε συνεργασία με τους παρόχους τηλεπικοινωνίας. Προγραμματίζεται να τεθεί επίσημα σε λειτουργία ως πρόσθετο κανάλι προειδοποίησης στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023, εφόσον όλα πάνε καλά. Θεωρείται ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις γνωστές εφαρμογές προειδοποίησης, αλλά και αδυναμίες. Οι χρήστες έξυπνων κινητών λαμβάνουν μηνύματα αυτόματα μαζί με έναν ήχο συναγερμού ακόμη κι αν είναι στο αθόρυβο, αλλά μόνο όταν το κινητό είναι ενεργοποιημένο. Τα μηνύματα αποστέλλονται επίσης και μέσω κυψελοειδούς δικτύου, ακόμα και όταν τα δίκτυα είναι υπερφορτωμένα. Στις αδυναμίες συγκαταλέγονται το ότι μόνο κινητά σχετικά τελευταίας τεχνολογίας και με ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα μπορούν να λάβουν αυτά τα μηνύματα, τα οποία είναι σχετικά σύντομα και μπορούν να μεταφέρουν μόνο στοιχειώδεις πληροφορίες. Η γερμανική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει να συστήνει τη χρήση επίσημων εφαρμογών προειδοποίησης.

Κι όταν με το καλό τελειώσει η δοκιμή προγραμματίζονται δύο σφυγμομετρήσεις με στόχο να καταγραφεί πόσοι πολίτες έγιναν αποδέκτες των μηνυμάτων συναγερμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για Καταστροφές (BBK), οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν τις παρατηρήσεις τους αμέσως μετά το δοκιμαστικό συναγερμό, χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική φόρμα στη διεύθυνση www.warntag-umfrage.de. Εκείνο που την ενδιαφέρει επίσης είναι να μάθει μέσω ποιου καναλιού ή καναλιών έλαβαν την προειδοποίηση. Επίσης η δεύτερη παγγερμανική δοκιμή θα συνοδεύεται και από μια αντιπροσωπευτική έρευνα, που θα ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα. Και εδώ ο στόχος είναι να καταγραφεί πόσο καλή είναι η κάλυψη των δικτύων μέσω των διαφόρων εφαρμογών και καναλιών συναγερμού.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/Welt/FAZ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ