Παραμένουν οι επιφυλάξεις ως προς την καθιέρωση ευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς. Εγκαίνια για τον πρώτο γερμανικό σταθμό LNG.Την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας με νέα ευρωπαϊκή χρηματοδοτική στήριξη της χώρας, ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον φετινό χειμώνα, υπογράμμισε σήμερα το πρωί από το γερμανικό κοινοβούλιο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενημερώνοντας τους βουλευτές του σώματος για την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Σύνδεσμο Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

«Δεν λειτούργησε μέχρι τώρα κανένα από τα σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος υπολόγισε λάθος» ανέφερε από το βήμα της βουλής. «Πίστευε ότι, στερώντας την Ευρώπη από φυσικό αέριο, θα διαρρήγνυε και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα την πλήρη επαγρύπνηση και ετοιμότητα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, μάλλον ο Ρώσος πρόεδρος υπέθεσε λανθασμένα ότι τόσο ευρωπαίοι εταίροι όσο και η δημοκρατική Δύση ήταν τόσο διχασμένοι που δεν θα μπορέσουν να συντονίσουν αποτελεσματικά τη στήριξη της Ουκρανίας. Χαρακτήρισε μάλιστα την ουκρανική αντίσταση ως το κατεξοχήν ιστορικό γεγονός του 2022 που οδεύει προς το τέλος του.

Ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε επίσης τη θεώρησή του για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, σημειώνοντας ότι «η ιδέα μιας εποχής με δύο βασικούς πόλους, όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, δεν ανταποκρίνεται στην παγκόσμια πραγματικότητα (…) Ο κόσμος του 21ου αιώνα θα είναι πολυπολικός».

Το Σάββατο τα εγκαίνια του πρώτου γερμανικού σταθμού LNG

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, ο Όλαφ Σολτς για άλλη μια φορά επανέλαβε τις επιφυλάξεις της Γερμανίας, που δεν έχουν ακόμη αρθεί, ως προς τον καθορισμό ενός ανώτατου πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Δεν υπάρχουν απλές και άμεσες λύσεις» τόνισε δηλώνοντας ωστόσο βέβαιος για μια αλληλοκατανόηση των διαφορετικών θέσεων σε μια βάση πραγματισμού.

Σημαντικές πάντως ήταν και οι ανακοινώσεις του για την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG που αναμένεται να εγκαινιαστεί με κάθε επισημότητα το Σάββατο στο Βιλεμσχάφεν στις ακτές τις βόρειας θάλασσας.

Και θα είναι μόνο η αρχή, διότι σύμφωνα με τον καγκελάριο αναμένεται να ακολουθήσουν και ο ιυπόλοιποι γερμανικοί LNG προσεχώς. «Ένα μεγάλο επίτευγμα που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ» είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς, με απώτερο στόχο την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ