Το απόγευμα ξεκινά τηλεδιάσκεψη δωρητών για το Λίβανο. Συμμετέχουν όλες οι μεγάλες χώρες. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μάας επισημαίνει την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων και ζητά τη διαλεύκανση των αιτιών των εκρήξεων.Μετά από γαλλική πρωτοβουλία ξεκινά στις 15.00 ώρα Ελλάδας τηλεδιάσκεψη δωρητών για το Λίβανο που διοργάνωσαν η Γαλλία και ο ΟΗΕ. Σε αυτή θα συμμετέχουν πολλές χώρες, ανάμεσα τους οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Γερμανία που θα εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Άμεσα μεταρρυθμίσεις

Σε σημερινή του δήλωση ο κ. Μάας ανακοινώνει ότι η Γερμανία θα διαθέσει 10 εκ. ευρώ άμεση βοήθεια. Η σημερινή διάσκεψη αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Μάας «ένα σημαντικό μήνυμα πρωταρχικά για εκείνους, που πλήττονται άμεσα από την καταστροφή.» Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, ο Λίβανος αντιμετώπιζε και προηγουμένως τεράστιες προκλήσεις: «Χωρίς επειγόντως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρξει ούτε βιώσιμη αλλαγή ούτε σταθερότητα.»

Αναφερόμενος στον θρησκευτικό και πολιτικό κατακερματισμό της χώρας ο Χάικο Μάας καθιστά σαφές πως θα πρέπει να ξεπεραστούν «ατομικά συμφέροντα» και υπάρχουσες «γραμμές σύγκρουσης» και «να δοθεί προτεραιότητα στην ευημερία ολόκληρου του πληθυσμού.» Η καταστροφή μπορεί να είναι μια ευκαιρία για μια νέα αρχή, υπογραμμίζει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών. «Μόνο όταν η κυβέρνηση αποδεχθεί την ευθύνη της, ενεργήσει με διαφάνεια και διαλευκάνει τις αιτίες της έκρηξης, μπορούν οι πολίτες να ανακτήσουν πάλι εμπιστοσύνη.»

Γερμανική βοήθεια

Την Τρίτη, δύο τεράστιες εκρήξεις έπληξαν τη Βηρυτό. Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 6.000 τραυματίστηκαν. Η Γερμανία ανήκει στις χώρες που παρείχαν άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια. Γύρω στα 50 μέλη της οργάνωσης πολιτικής προστασίας THW έφθασαν το βράδυ του ατυχήματος στο Λίβανο προκειμένου να υποστηρίξουν την αναζήτηση και διάσωση των θυμάτων. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διέθεσε άμεσα βοήθεια ύψους 1,5 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός στον Λίβανο. Από το 2012 διέθεσε περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω αναπτυξιακής συνεργασίας, καθώς και 634 εκατομμύρια ευρώ για μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως για τους πάνω από 1,5 εκ. πρόσφυγες που ζουν στον Λίβανο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ