Είναι συνδιοργανώτρια χώρα, έχει παίκτες του ΝΒΑ, θέλει να επιστρέψει στις διακρίσεις. Σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ η Γερμανία φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά.Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις παίκτες με αξιόλογη παρουσία στο ΝΒΑ κατεβάζει η Γερμανία σε αυτό το EuroBasket. Βαρόμετρο της ομάδας θεωρείται ακόμη ο έμπειρος γκαρντ Ντένις Σρέντερ, που όμως στο παρελθόν είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, περσι δόθηκε δανεικός από τους Μπόστον Σέλτικς στους Χιούστον Ρόκετς και ακόμη δεν έχει βρει ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του στο NBA. Τις ασίστ του Σρέντερ ελπίζει πάντως να αξιοποιήσει ο Ντάνιελ Τάις, ο οποίος την περασμένη σεζόν αγωνιζόταν επίσης στους Σέλτικς και η ιστορία έγραψε ότι ήταν ο τρίτος Γερμανός που πέρασε σε τελικούς του NBA. Πλην όμως δεν κατάφερε να βοηθήσει στους καθοριστικούς αγώνες απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Τώρα μετακομίζει στους Ιντιάνα Πέισερς.

Τη διαφορά στην «Νατσιονάλμανσαφτ» φιλοδοξούσαν να κάνουν φέτος ο Μόριτς και ο Φραντς Βάγκνερ, δύο αδέρφια που ξεκίνησαν μαζί από το «φυτώριο» της Άλμπα Βερολίνου, πήραν υποτροφία για το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν και τελικά έκαναν το άλμα στο ΝΒΑ με διαφορά τεσσάρων χρόνων ο ένας από τον άλλον. Σήμερα παίζουν μαζί στους Ορλάντο Μάτζικ. Μάλιστα ο Φραντς Βάγκνερ ήταν μία από τις πολύ μεγάλες εκπλήξεις στο ΝΒΑ, καθώς σε ηλικία μόλις 20 ετών ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο με 15,4 πόντους κατά μέσο όρο, για να αναδειχθεί τον Δεκέμβριο «ρούκι» της χρονιάς στην Ανατολή.

«Πάντα ήξερα ότι παίζει καλό μπάσκετ», έλεγε ο Μόριτς Βάγκνερ για τον αδερφό του σε πρόσφατη συνέντευξή του, «αλλά αυτή η σταθερότητα στην απόδοση, να παίζει έτσι τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα, είναι κάτι ιδιαίτερο». Ο ίδιος ο Μόριτς Βάγκνερ στάθηκε άτυχος, καθώς τραυματίστηκε και χάνει το EuroBasket. Αλλά ο αδερφός του είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί το όνομα της οικογένειας. Στον πρώτο αγώνα προετοιμασίας με το Βέλγιο αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ με 23 πόντους. Το σχόλιο του Καναδού προπονητή Γκόρντον Χέρμπερτ: «Έχει μοναδικό ταλέντο, θέλει να παίξει και θα παίξει ρόλο στην ομάδα».

Βγαίνοντας από τη «σκιά» του Νοβίτσκι

Να η λέξη που χαρακτηρίζει την φετινή Γερμανία καλύτερα από κάθε άλλη: «ομάδα». Ο Μόριτς Βάγκνερ είναι ο τέταρτος Γερμανός παίκτης του ΝΒΑ που χάνει το EuroBasket (είχαν προηγηθεί οι Άιζακ Μπόνκα, Μαξιμίλιαν Κλέμπερ και Αζάια Χάρτενσταϊν), αλλά αυτό δεν ταράζει τον Καναδό προπονητή που πιστεύει ότι «οι πάικτες που έχουμε είναι αρκετοί για να κατακτήσουμε μετάλλιο». Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία έχει ξεφύγει από τη βαριά «σκιά» του υπεραθλητή Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος το 2011 είχε κατακτήσει «δαχτυλίδι» με τους Ντάλας Μάβερικς, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος MVP στο ΝΒΑ, ενώ το 2002 οδήγησε τη Γερμανία στο χάλκινο μετάλλιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, δεν είχε όμως πάντα άξιους συμπαραστάτες στην Εθνική.

Σήμερα η Γερμανία έχει δημιουργήσει ένα αξιόμαχο σύνολο με παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα. Γιατί ακόμη και οι παίκτες που δεν παίζουν στο ΝΒΑ αγωνίζονται σε κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες όπως η Αρμάνι Μιλάνο ή η Ζαλγκίρις Κάουνας. Βέβαια, όπως έλεγε ο Ντένις Σρέντερ σε πρόσφατη συνέντευξή του «το θέμα δεν είναι πόσους παίκτες του ΝΒΑ θα κατεβάσουμε, το θέμα είναι να παρουσιάσουμε μία δεμένη ομάδα». Όμως δεν λείπουν οι τριβές. Είναι τόσο έντονος ο ανταγωνισμός που, την τελευταία στιγμή, κόπηκε από την αποστολή ο επι σειρά ετών αρχηγός της ομάδας, ο 33χρονος Ρόμπιν Μπέντσινγκ, που παίζει στην Μπολόνια. Για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της Εθνικής το 2009 ο Μπέντσινγκ ήταν απών ακόμη και στη γέννηση της κόρης του. Σήμερα δηλώνει πικραμένος από τη συμπεριφορά του προπονητή Γκόρντον Χέρμπερτ. «Ήθελα να κλείσω την καριέρα μου με μία παρουσία σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα», λέει ο Μπέντσινγκ. «Προφανώς όχι με τόσο μεγάλο χρόνο συμμετοχής, όπως παλαιότερα, αλλά έστω ως αναπληρωματικός νομίζω ότι άξιζα να δώσω το παρών».

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο αμερικανοτραφής γκαρντ Νικ Βάιλερ Μπαμπ, που πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Μπάγερν Μονάχου, απέκτησε γερμανική υπηκοότητα και δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει την «Νατσιονάλμανσαφτ». Ωστόσο προσωπικοί λόγοι και κάποια γραφειοκρατικά θέματα τον ανάγκασαν να παραμείνει για μεγάλο διάστημα στις ΗΠΑ, χάνοντας μέγαλο μέρος της προετοιμασίας. Ο Γκόρντον Χέρμπερτ λέγεται ότι τον εκτιμά ιδιαιτέρως, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή παραμένει αμφίβολο αν θα καταφέρει να βοηθήσει στο EuroBasket.

Πάντως η Γερμανία, που αγωνίζεται στον Β´ όμιλο της διοργάνωσης στην εντυπωσιακή Lanxess Arena της Κολωνίας, θα έχει ισχυρούς αντιπάλους. Στην πρεμιέρα αντιμετωπίζει τη Γαλλία και ακολουθούν Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Λιθουανία, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Σλοβενία και η Ουγγαρία. Ενδεικτικό για το μάλλον περιορισμένο ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού είναι ότι οι αγώνες δεν μεταδίδονται ζωντανά από τη δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας, ούτε από ιδιωτικούς ή άλλους συνδρομητικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, παρά μόνο στο διαδίκτυο από την υπηρεσία streaming MagenτaSport.

Ζωντανή η ανάμνηση του μεταλλίου το 1993

Οι Γερμανοί φίλοι του μπάσκετ νοσταλγούν μία επανάληψη του 1993, όταν, σε γερμανικό έδαφος και πάλι, η «Νατσιονάλμανσαφτ» κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket, κερδίζοντας στον τελικό τη Ρωσία με 71-70. Ήταν η γενιά των Μίχαελ Κοχ, Μάικ Γιάκελ, Κρίστιαν Βελπ, Χάνζι Γκναντ, Χένινγκ Χάρνις, τους οποίους προπονούσε με σιδερένια πειθαρχία ο δαιμόνιος Σέρβος Σβέτισλαβ Πέσιτς. Η κατάκτηση του EuroBasket μπορεί να μην προκάλεσε την ίδια «τρέλα» για το άθλημα στη Γερμανία, όπως είχε γίνει μετά το χρυσό μετάλλιο του 1987 στην Ελλάδα, ωστόσο έδωσε ένα σημαντικό έναυσμα για να ασχοληθούν πολλά νέα παιδιά με το μπάσκετ, ενώ οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι άρχισαν να ανακαλύπτουν τους Γερμανούς παίκτες.

Αυτό ισχύει και για τις ελληνικές ομάδες. Πολύ γρήγορα ο «ψηλός» της χρυσής πεντάδας του 1993, Κρίστιαν Βελπ, αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό και μάλιστα αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την ομάδα του Πειραιά το 1997. Δυστυχώς έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2015 από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία μόλις 51 ετών. Αλλά και ο «κοντός» Μίχαελ Κοχ έζησε μεγάλες στιγμές στην Ελλάδα. Κέρδισε πρωταθλήματα και «Ευρωλίγκα» με τον Παναθηναϊκό, ήταν από τους αγαπημένους της εξέδρας, ενώ αγωνίστηκε για μία σεζόν στο Μαρούσι και στον Ιωνικό. Πολλά χρόνια αργότερα, ως προπονητής πλέον, έκανε ένα πέρασμα από την Κύπρο και από τον πάγκο της ΑΕΛ Λεμεσού.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, SZ, Kicker)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ