Την Τετάρτη η γερμανική κυβέρνηση αποφασίζει για την υποδοχή και άλλων προσφύγων από τη Λέσβο. Θετική η στάση της καγκελαρίου Μέρκελ. Κατηγορηματικό αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών για λύση εντός 48ωρου.Η Γερμανία προτίθεται να δεχτεί άμεσα περισσότερα από 150 παιδιά και άλλους πρόσφυγες από τον κατεστραμμένο προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη. Όπως διαβεβαίωσε, το Βερολίνο θα συμβάλλει «ουσιαστικά» επειδή οι πρόσφυγες στη Λέσβο βρίσκονται σε μια «απελπιστική κατάσταση». Πρόκειται για μια «ιδιάζουσα κατάσταση ανάγκης», επεσήμανε προκειμένου να εξηγήσει την αλλαγή στάσης. Μέχρι πρόσφατα ακόμη, η επίσημη κυβερνητική γραμμή ήταν πως η Γερμανία δεν πρόκειται να υποδεχθεί μονομερώς πρόσφυγες.

Όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Ζάιμπερτ, το Βερολίνο είναι έτοιμο να δεχτεί πρόσφυγες κυρίως οικογένειες με παιδιά από την Ελλάδα. Παράλληλα άφησε όμως ανοιχτό κατά πόσο η γερμανική κυβέρνηση θα καταλήξει ήδη την Τετάρτη σε μια συγκεκριμένη απόφαση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα έρθουν. Όπως επεσήμανε, το Βερολίνο βρίσκεται επ’ αυτού σε στενή επαφή με την Αθήνα, προσθέτοντας ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως την ευθύνη για τους πρόσφυγες στη Λέσβο έχει κατά κύριο λόγο η Ελλάδα.

Τελεσίγραφο των Σοσιαλδημοκρατών

Η εξέλιξη αύτη δεν είναι τυχαία και δεν προέκυψε μόνο λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Υπέρ της υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα τάσσονται όλο και περισσότεροι πολιτικοί των χριστιανικών κομμάτων αλλά και από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες. Σήμερα το μεσημέρι το προεδρείο του SPD ζήτησε με κατηγορηματικό τρόπο η κυβέρνηση να αποφασίσει εντός 48 ωρών για τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτεί η Γερμανία από την Ελλάδα όπως και για τον τρόπο της κατανομής στα κρατίδια και τους δήμους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα σε συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών ότι σκοπεύει άμεσα να συναντηθεί επ’ αυτού με αρκετούς δημάρχους.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ