Υπό την πίεση του Ντ.Τραμπ, οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μια νέα κατανομή των οικονομικών βαρών για την υποδομή που χρησιμοποιούν και τα 29 μέλη. Αναλογικά ΗΠΑ και Γερμανία συνεισφέρουν πλέον το ίδιο στο κοινό ταμείο.Από το 2021 η Γερμανία θα συμβάλλει στο κοινό ταμείο της νατοϊκής συμμαχίας με το ίδιο ποσοστό επί του ΑΕΠ όπως οι ΗΠΑ. Όπως επιβεβαίωσε το ΝΑΤΟ, την περασμένη Πέμπτη, οι 29 χώρες-μέλη συμφώνησαν σε μια νέα κατανομή των οικονομικών βαρών λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στο Λονδίνο.

Το ΝΑΤΟ δεν θέλησε να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την συμβολή κάθε χώρας στο κοινό ταμείο από το οποίο χρηματοδοτείται η συντήρηση των κεντρικών κτηρίων στις Βρυξέλλες, τα διάφορα στρατιωτικά αρχηγεία και η υποδομή που χρησιμοποιούν όλα τα μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) από το 2021 και πέρα η αμερικανική συνεισφορά μειώνεται από το 22,1% στο 16,35%, ενώ η γερμανική αυξάνεται από 14,8% σε 16,35%. Το νέο σχέδιο σημαίνει για τη Γερμανία μια επιπλέον επιβάρυνση 33 εκ. ευρώ το χρόνο ενώ οι ΗΠΑ εξοικονομούν περισσότερα από 120 εκ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα ποσά καταβάλλουν οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, εκτός Γαλλίας, η οποία απορρίπτει το νέο σχέδιο κατανομής οικονομικών βαρών, το οποίο θεωρεί ότι δεν έχει καμία άλλη αξία από το να βοηθά εσωπολιτικά τον πρόεδρο Τραμπ.

Γαλλία: Μονομερείς οι ενέργειες Τουρκίας και ΗΠΑ

Στα κεντρικά της νατοϊκής συμμαχίας εκφράζεται η ελπίδα ότι η νέα κατανομή των οικονομικών βαρών θα αποκλιμακώσει κάπως την διαφωνία στο μείζων ζήτημα των αμυντικών δαπανών. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος Ντ.Τραμπ απαιτεί από τη Γερμανία και άλλες χώρες-μέλη να αυξήσουν τις δαπάνες τους για την άμυνα μέχρι το 2024 τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ, επικαλούμενος σχετική απόφαση του ΝΑΤΟ του 2014. Από την πλευρά του όμως το Βερολίνο επιμένει ότι η απόφαση κάνει λόγο για δαπάνες που κινούνται προς την κατεύθυνση του 2%.

Οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες κυμαίνονται, σύμφωνα με τη συμμαχία, γύρω στα 47 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,39%, ενώ μόλις μια πενταετία νωρίτερα το ποσοστό βρίσκονταν στο 1,18%. Σε σύγκριση, οι ΗΠΑ διέθεσαν το 2019 το 3,42% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, δηλαδή 660 δις ευρώ.

Το Παρίσι επιμένει ωστόσο ότι το νέο σχέδιο κατανομής οικονομικών βαρών έχει μόνο δευτερεύουσα σημασία. Θεωρεί ότι πολύ περισσότερο η νατοϊκή συμμαχία θα έπρεπε να συζητήσει φλέγοντα ζητήματα όπως οι διατλαντικές σχέσεις και η αντιμετώπιση της Άγκυρας. Προφανώς η Γαλλία αναφέρεται τόσο στην εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Βόρεια Συρία όσο και στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή. Ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν χωρίς πρώτα να υπάρξει ούτε καν η στοιχειώδης συνεννόηση με τις σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ.

Άνσγκαρ Χάαζε (dpa)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ