Ο γερμανικός κρατικός μηχανισμός παίρνει μέτρα να τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού. Μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο να ακυρωθούν μεγάλες διοργανώσεις. Στον αέρα φένεται να βρίσκεται η Παγκοσμια Έκθεση Τουρισμού.Η μετάδοση του νέου ιού, που επεκτείνεται σε ολόκληρη τη Γερμανία, ανησυχεί την πολιτική ηγεσία της χώρας. Νωρίτερα η καγκελάριος Μέρκελ είχε συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ και Υγείας, Γενς Σπαν, προκειμένου να εξετάσουν τρόπους περιορισμού μετάδοσης του ιού. Στο μπρίφινγκ της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να ετοιμαστεί το σύστημα υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νοσούντων για να τύχουν κατάλληλης ιατρικής φροντίδας. Παράλληλα θα υπάρξει συνεχής ενημέρωση των πολιτών για τους τρόπους προφύλαξης από τη μετάδοση του ιού». Ο Στεφεν Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επαφή με τα ομόσπονδα κρατίδια και την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και με ευρωπαίους εταίρους για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών.

Πληθαίνουν τα κρούσματα

Τα κρούσματα του ιού στο μεταξύ έφτασαν μέχρι τη βόρεια Γερμανία. Στο Αμβούργο, ο ιός ανιχνεύτηκε σε έναν εργαζόμενο στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Έπεντορφ, ο οποίος είχε επιστρέψει από διακοπές στην Ιταλία. Σύμφωνα με το νοσοκομείο έχει έρθει σε επαφή με 50 άτομα, παιδιά και γονείς. Αλλά και στο κρατίδιο του Έσσεν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ένας ασθενής. Συνολικά από τις αρχές του χρόνου έχουν καταγραφεί 60 κρούσματα σε 5 ομόσπονδα κρατίδια. Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Ο κορυφαίος γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίσταν Ντόρσεν από την Πανεπιστημιακή Κλινική Σαριτέ του Βερολίνου, προέβλεψε ότι η Γερμανία θα συμπεριληφθεί ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, «γιατί αρέσουν στους Γερμανούς τα ταξίδια».

Στον αγώνα κατά της αντιμετώπισης του κορωνοϊού τέθηκε και ομάδα διαχείρισης της κρίσης που συγκρότησαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας. Αντικείμενο του έργο της είναι να εξευρεθούν κοινά κριτήρια αντιμετώπισης για βασικά προβλήματα, όπως τι πρέπει να γίνεται σε μεγάλες διοργανώσεις. Η ομάδα συνεδριάζει για πρώτη φορά και τα αποτελέσματα θα βγουν κάποια στιγμή αργότερα.

Τι θα γίνει με την Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού;

Το βασικό θέμα αφορά στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού ITB που ανοίγει τις πύλες της μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Η ομάδα θα κάνει μόνο συστάσεις, την απόφαση θα λάβει η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου. Σύμφωνα με τα πρακτορεία μέχρι το βράδυ θα αντιδράσει και η διεύθυνση της Έκθεσης για το εάν θα γίνει ή όχι. Προς το παρόν βρίσκεται σε στάδιο συνεννοήσεων σε επίπεδο τοπικό και ομοσπονδιακό. Η Ελλάδα συμμετέχει παραδοσιακά με μεγάλο αριθμό εκθετών. Εκθέτες έρχονται και από χώρες που θεωρούνται εστίες μετάδοσης, όπως η Κίνα και η Ιταλία. 160.000 επισκέπτες και 10.000 εκθέτες θα μετακινηθούν στο Βερολίνο επί πέντε ημέρες, ο κίνδυνος διασποράς του ιού είναι μεγάλος.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ανέφερε ότι θα πρέπει να σταθμιστεί τι είναι καλύτερο για το δημόσιο συμφέρον. Μιλώντας στη Wirtschaftswoche κατέθεσε την προσωπική του άποψη. Είπε ότι η έκθεση τουρισμού δεν θα πρέπει να γίνει γιατί ο κίνδυνος είναι ανυπολόγιστος.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ dpa/ reuters/ afp

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ