Ο διεθνής γερμανός τερματοφύλακας της Μπάγερν Μονάχου δίνει μάχη με τον χρόνο για να προλάβει το Μουντιάλ της Ρωσίας. Το μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητο νούμερο 1 της Γερμανίας έχει πάντως πια σοβαρό ανταγωνισμό.Μια Εθνική Γερμανίας χωρίς τον Μάνουελ Νόιερ; Αδύνατον, θα έσπευδαν να απαντήσουν οι περισσότεροι κάποιους μήνες νωρίτερα. Όχι άδικα αν αναλογιστεί κανείς τι έχει πετύχει ο τερματοφύλακας της Μπάγερν Μονάχου φορώντας (και) τη φανέλα με το εθνόσημο. Ο Νόιερ ήταν ζωτικό όργανο του οργανισμού της Εθνικής Γερμανίας και η «Νατσιοναλμάνσαφτ» φαινόταν να αρχίζει και να τελειώνει με τον σπουδαίο πορτιέρο των Βαυαρών.

Τεκμήρια για τους παραπάνω ισχυρισμούς υπάρχουν άφθονα. Μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας το 2014 αποδεικνύει του λόγου το αληθές για τον Μάνουελ Νόιερ. Στο κρίσιμο παιχνίδι των Γερμανών απέναντι στη μαχητική Αλγερία οι Γερμανοί πέρασαν διά πυρός και σιδήρου ή – καλύτερα- διά χειρός Νόιερ, ο οποίος ήταν πανταχού παρών καθαρίζοντας δύσκολες φάσεις εντός και εκτός περιοχής. Η τελική νίκη – πρόκριση των Γερμανών τότε στα προημιτελικά με το οριακό 1-0 πιστώνεται στον κορυφαίο τερματοφύλακα, ο οποίος ήταν με διαφορά ο καλύτερος και πιο θεαματικός (σπάνιο για τερματοφύλακα) παίκτης μιας νωθρής συνολικά Γερμανίας.

«Βράχος» ήταν ο Νόιερ και στον δύσκολο προημιτελικό απέναντι στη Γαλλία, όπου η Γερμανία επικράτησε με 1-0 χάρη σε κεφαλιά του Ματς Χούμελς, με τον διεθνή τερματοφύλακα να είναι σε ετοιμότητα και να εμπνέει σιγουριά σε κάθε επικίνδυνη ενέργεια των Γάλλων στα καρέ της Γερμανίας. Μετά το επικό 1-7 των Γερμανών απέναντι στην οικοδέσποινα Βραζιλία, ήρθε η σειρά της Αργεντινής στον τελικό του Μαρακανά. Και εκεί ο Νόιερ έδειξε την παγκόσμια κλάση του όποτε χρειάστηκε, υψώνοντας το ανάστημά του απέναντι σε (υπερ)παίκτες όπως ο Λιονέλ Μέσι και ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν. Η ιστορία είναι γνωστή: η Γερμανία κατέκτησε το τρόπαιο και ο Νόιερ πανηγύρισε με τους συμπαίκτες του ένα κατόρθωμα, στο οποίο ο ίδιος είχε κατά γενική ομολογία συνεισφέρει τεράστιο μερίδιο.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει

Τέσσερα χρόνια μετά όλα αυτά διατηρούν τη σπουδαιότητά τους, ωστόσο δεν παύουν να ανήκουν στο παρελθόν. Και ο Μάνουελ Νόιερ δίνει μεγάλη μάχη με τον χρόνο, στοχεύοντας να επανέλθει στους αγωνιστικούς χώρους μετά το (τρίτο στην καριέρα του) κάταγμα στο μετατάρσιο, που τον κράτησε εκτός δράσης πάνω από έξι μήνες. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει για τον αρχηγό πλέον της Εθνικής Γερμανίας. Η συμμετοχή του στο προσεχές Μουντιάλ της Ρωσίας είναι κάθε άλλο παρά βέβαιη. Παρότι έχει αρχίσει να προπονείται ξανά με τη μπάλα και να εντείνει τους ρυθμούς με την ελπίδα ότι θα αγωνιστεί ξανά πριν το φινάλε της φετινής Bundesliga, κανείς δεν μπορεί να πει αν θα κατορθώσει να ξαναβρεθεί κάτω από τα δοκάρια της Μπάγερν τη φετινή σαιζόν.

Η πολύμηνη αγωνιστική απραξία του Μάνουελ Νόιερ, κι ενώ η ημερομηνία επιστροφής του παραμένει άγνωστη, αποτελεί πλέον σοβαρό ζήτημα για τους ιθύνοντες της Εθνικής Γερμανίας, με πρώτο από όλους τον ομοσπονδιακό προπονητή Γιόαχιμ Λεβ. Αυτός εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Νόιερ στη γερμανική αποστολή στη Ρωσία, ωστόσο με την πρεμιέρα του Μουντιάλ να απέχει μόλις δύο μήνες τα περιθώρια αισιοδοξίας βαθμιαία εξαντλούνται. Το βασανιστικό ερώτημα είναι πόσο ρίσκο είναι διατεθειμένος να πάρει ο Λεβ. Να συμπεριλάβει στην αποστολή έναν ανέτοιμο Νόιερ αφήνοντας έξω κάποιον ετοιμοπόλεμο τερματοφύλακα; Ή να πάρει τη δύσκολη απόφαση να αφήσει εκτός σχεδιασμού τον Νόιερ, με την υπόθεση του οποίου ασχολείται όλη η ποδοσφαιρική Γερμανία, συζητώντας τα υπέρ και τα κατά της πιθανής συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του καλοκαιριού.

Σκληρός ανταγωνισμός για τη φανέλα με το 1

Γεγονός είναι πάντως ότι ενδεχόμενη απουσία του Νόιερ δεν αντιμετωπίζεται με τον δραματικό τρόπο, με τον οποίο πιθανότατα θα αντιμετωπιζόταν πριν τον σοβαρό τραυματισμό του. Κι αυτό όχι επειδή ο κόσμος και οι ειδικοί αρχίζουν να τον ξεχνούν, αλλά επειδή όλοι παρακολουθούν με θαυμασμό τις αξιοσημείωτες επιδόσεις του Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν. Ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα κάνει φέτος την καλύτερη χρονιά του με τη φανέλα των Καταλανών και φαίνεται να αποτελεί πλέον παράγοντα σταθερότητας και με τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας, μετά το ασταθές ξεκίνημά του ως νούμερο 2 πίσω από τον βασικό κι αναντικατάστατο Νόιερ. Σήμερα πολλοί θεωρούν τον τερ Στέγκεν απόλυτα ικανό να υπερασπιστεί τη γερμανική εστία, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θα του έδιναν φανέλα βασικού ακόμη κι αν τελικά ο Νόιερ καταφέρει να ταξιδέψει στη Ρωσία.

Πιθανότα ο Γιόαχιμ Λεβ θα περιμένει τον Μάνουελ Νόιερ μέχρι την τελευταία στιγμή πριν πάρει τελικές αποφάσεις για τους εκλεκτούς που θα επανδρώσουν τη γερμανική αποστολή. Το ίδιο είχε κάνει άλλωστε και πριν το Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, όταν περίμενε τον τραυματισμένο στον ώμο τότε Νόιερ, και πριν τη Βραζιλία το 2014, όταν επέλεξε τον Σάμι Κεντίρα παρότι μόλις είχε αποθεραπευτεί από σοβαρό τραυματισμό στους χιαστούς.

Στην παρούσα φάση ο Μάνουελ Νόιερ ενσαρκώνει ένα μεγάλο ερώτημα που πλανάται πάνω από την ποδοσφαιρική Γερμανία. Μπορεί οι απόψεις για τα πρέπει και τα μη της ενδεχόμενης παρουσίας του στη Ρωσία να διίστανται, ωστόσο δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που να μπορεί να αμφισβητήσει με πειστικό τρόπο ότι ένας υγιής Νόιερ αποτελεί σημαντικό κέρδος για την Εθνική Γερμανίας.

Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ