Διεθνής κατακραυγή για την αιματηρή επίθεση με τουλάχιστον 49 νεκρούς σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία. Στεκόμαστε όλοι ενωμένοι κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε σε μήνυμά της η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.Σοκ σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η αιματηρή επίθεση σε δύο μουσουλμανικά τεμένη στην πόλη Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, που άφησε πίσω της 49 νεκρούς και τουλάχιστον 20 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έκανε λόγο ήδη για «τρομοκρατική επίθεση» δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια από τις πιο μελανές ημέρες στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.

Στο πλευρό της Νέας Ζηλανδίας συντάσσονται κορυφαίοι πολιτικοί της Γερμανίας. «Στεκόμαστε όλοι μαζί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ ενώ ο γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε μήνυμα που απέστειλε στην ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι σκέψεις μας βρίσκονται στο πλευρό των οικογενειών και των φίλων των θυμάτων, των τραυματιών και των ανθρώπων που έσπευσαν να βοηθήσουν».

Το συλλυπητήριο μήνυμα του γερμανού προέδρου αναφέρει επίσης: «Η Γερμανία θρηνεί μαζί σας. Ευχόμαστε η χώρα σας να βρει τη δύναμη σε αυτή τη δύσκολη ώρα να διατηρήσει την αισιοδοξία και το ανοιχτό πνεύμα της». Μάλιστα ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε επίσκεψή του στη Νέα Ζηλανδία το 2017 είχε εξάρει τη φιλοξενία της Νέας Ζηλανδίας και των ανθρώπων της.

Γερμανική κυβέρνηση: Καμία πράξη βίας δεν δικαιολογείται

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε με μήνυμα στο twitter και ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας, σημειώνοντας: «Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή στεκόμαστε στο πλάι των Νεοζηλανδών φίλων μας. Τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων».

Από την πλευρά του και ο επιτετραμένος για θέμα θρησκευτικών υποθέσεων της γερμανικής κυβέρνησης Μάρκους Γκρούμπελ δήλωσε ότι «καμία πράξη βίας δεν είναι δικαιολογημένη, είτε πρόκειται για πράξη που στρέφεται εναντίον μουσουλμάνων, εβραίων, χριστιανών. Χρειαζόμαστε περισσότερη ανεκτικότητα και σεβασμό απέναντι σε άλλες θρησκείες και κοσμοθεωρίες καθώς και προγράμματα που προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη. Ο διαθρησκειακός διάλογος και η αλληλοκατανόηση μπορούν να αποδομήσουν τα πρότυπα μίσους»

DW, dpa / Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ