Ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο συμφώνησε στον αριθμό των προσφύγων που θα έρθουν από την Ελλάδα στη Γερμανία. Κριτική της καγκελαρίου Μέρκελ στην αρνητική στάση άλλων κρατών μελών της ΕΕ να δεχτούν πρόσφυγεςΟ κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ η απόφαση αφορά συνολικά 408 οικογένειες. Πρόκειται για 1.553 άτομα, τα οποία έχουν ήδη αναγνωρισθεί από τις ελληνικές αρχές ως πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Σε αυτή την προϋπόθεση επέμενε η ελληνική κυβέρνηση, όπως και στο να μη ληφθούν υπόψη μόνο πρόσφυγες από τη Λέσβο, αλλά και από τα υπόλοιπα νησιά που διαθέτουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Τον αριθμό των προσφύγων είχε προηγουμένως επιβεβαιώσει στο Twitter ο αντικαγκελάριος, Όλαφ Σολτς. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών είχε κάνει επίσης γνωστό ότι, σε περίπτωση που και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα, η Γερμανία θα δεχτεί ακόμη περισσότερους πρόσφυγες. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είχε προαναγγείλλει σχετική γερμανική πρωτοβουλια.

Στη σημερινή του ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι στους 1.553 πρόσφυγες δεν συμπεριλαμβάνονται τα έως 150 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τη Μόρια, που είχε δεσμευτεί να δεχτεί η Γερμανία πριν μερικές ημέρες. Τους προηγούμενους μήνες είχαν έρθει από ελληνικά νησιά ήδη 53 προσφυγόπουλα, ενώ το πρόγραμμα υποδοχής 243 άρρωστων παιδιών και των οικογενειών τους βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Γύρω στα 500 από τα περίπου 1.000 άτομα αυτού του προγράμματος βρίσκονται ήδη στη Γερμανία. Μόνο την Τρίτη ήρθαν αεροπορικώς, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, 109 πρόσφυγες. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που θα δεχτεί η Γερμανία από την Ελλάδα ανέρχεται, σύμφωνα με τον Στέφεν Ζάιμπερτ, σε περίπου 2.750 άτομα.

Ούτε η Γαλλία

Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. των δύο χριστιανικών κομμάτων, το απόγευμα της Τρίτης, τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι άλλη κράτη μέλη της ΕΕ δεν θέλησαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη γερμανική πρωτοβουλία. «Αυτό δεν είναι ένδειξη για την ικανότητα της Ευρώπης να αναλαμβάνει δράση και να υπερασπίζεται τις αξίες της» φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για μια αντιμετώπιση του προσφυγικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην παρέμβαση του ο Χορστ Ζεεχόφερ άσκησε κριτική προπαντός στη Γαλλία επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει. Συνεργάτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λέσβο κάνουν λόγο για «απολύτως ανυπόφορες συνθήκες».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ