Ο αριθμός νέων κρουσμάτων στη Σουηδία έχει αυξηθεί. Έτσι είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ, για το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ προειδοποίηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών λόγω κορωνοϊού.Στις 17 Μαρτίου το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει μια γενική ταξιδιωτική προειδοποίηση για σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, δηλαδή συνιστούσε στους Γερμανούς να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Πριν μερικές εβδομάδες η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι για τις χώρες της ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν θα μετατρέψει στις 15 Ιουνίου την προειδοποίηση ξανά σε απλή ταξιδιωτική οδηγία για κάθε χώρα ξεχωριστά. Επειδή στη Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες να μπουν 14 ημέρες σε καραντίνα και η Ισπανία και η Νορβηγία εξακολουθούν να έχουν κλειστά τα σύνορα τους, το υπουργείο Εξωτερικών θα προειδοποίει στην εκάστοτε οδηγία τους Γερμανούς για ταξίδια σε αυτές τις χώρες.

Δεν πληροί το κριτήριο

Όπως προκύπτει από ανάρτηση στην ιστοσελίδα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών η προειδοποίηση θα εξακολουθεί να ισχύει και για ταξίδια στη Σουηδία. Οι λόγοι σχετίζονται με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη σκανδιναβική χώρα. Η Σουηδία δεν πληροί προς το παρόν το κριτήριο ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εντός 7 ημερών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 50 ανά 100.000 κατοίκους. Αυτό είναι ένα από τα κριτήρια που θέτει η Γερμανία προκειμένου να άρει την ταξιδιωτική προειδοποίηση.

Σύμφωνα με δηλώσεις των υγειονομικών αρχών στη Σουηδία, την Πέμπτη καταγράφηκαν 1.474 νέα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση εντός 24 ωρών. Οι αρχές εξηγούν αυτή την αύξηση με το γεγονός ότι διεξάγονται όλο και περισσότερα τεστ. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού πανεπιστημίου John Hopkins ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη Σουηδία από τον κορωνοϊό ανέρχεται στους 48.288. Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο είναι με 4.814, σε αναλογία με τον πληθυσμό, υψηλότερος από τις άλλες σκανδιναβικές χώρες αλλά χαμηλότερος από ό,τι στην Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία.

Καραντίνα για ταξιδιώτες από Σουηδία

Βέβαια, η ταξιδιωτική προειδοποίηση για κάποια χώρα δεν απαγορεύει στους γερμανούς πολίτες να την επισκεφθούν. Όταν όμως επιστρέψουν στη Γερμανία, θα πρέπει να μπουν για 2 εβδομάδες σε κατ’ οίκον καραντίνα. Αρμόδια να επιβάλλουν αυτό το μέτρο είναι τα ομόσπονδα κρατίδια. Ήδη, τα τρία βορειογερμανικά κρατίδια Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, Κάτω Σαξονία και Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία έχουν ανακοινώσει ότι θα εφαρμόζουν το μέτρο της καραντίνας στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Σουηδία.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ