Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν υποχρεωτικά τεστ σε ταξιδιώτες από χώρες υψηλού ρίσκου, αν και υπάχουν νομικά εμπόδια. Η Βαυαρία δημιουργεί πάντως εξεταστικά κέντρα στα σύνορα με Αυστρία και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.Η κυβέρνηση της Βαυαρίας ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία εξεταστικών κέντρων σε τρία σημεία διάβασης συνόρων του κρατιδίου με την Αυστρία και στους δύο κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς του Μονάχου και της Νυρεμβέργης.

Σύμφωνα με τον βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία μετά τον εντοπισμό 53 νέων κρουσμάτων Covid19 το Σαββατοκύριακο σε περιοχή της Άνω Αυστρίας, όπου παραθερίζουν πολλοί Γερμανοί. Τα τεστ θα είναι δωρεάν. Στη Βαυαρία ξεκίνησαν οι θερινές σχολικές διακοπές και αρκετοί πολίτες του κρατιδίου θα τις περάσουν στη γειτονική χώρα.

Υψηλοί νομικοί φραγμοί

Ο βαυαρός πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τα τεστ στα γερμανικά αεροδρόμια, τα οποία μέχρι στιγμής είναι προαιρετικά, θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά. Την Παρασκευή οι υπουργοί Υγείας των 16 κρατιδίων είχαν αποφασίσει τη διεξαγωγή τεστ στα αεροδρόμια για ταξιδιώτες που εισέρχονται στη Γερμανία προερχόμενοι από χώρες υψηλού ρίσκου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει οι συντριπτική πλειοψηφία των κρατών εκτός ΕΕ, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Ρωσία αλλά και η Τουρκία.

Την άποψη του κ. Ζέντερ υποστηρίζει και η καγκελαρία. Προαιρετικά τεστ για όλους όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό έχουν τα όρια τους, δήλωσε στο πρωί στο δημόσιο ραδιόφωνο του Βερολίνου (RBB) ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν. Παράλληλα όμως επεσήμανε ότι η επιβολή υποχρεωτικών τεστ δεν είναι νομικά εύκολη.

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει αυτό το διάστημα κατά πόσο ένα τέτοιο μέτρο είναι συμβατό με το γερμανικό Σύνταγμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν τα νομικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να εφαρμοστούν υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις είναι πολύ υψηλά.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ