Συνέντευξη του υπ. Εξ. Χάικο Μάας στη DW με αφορμή την επίσκεψή του στα Σκόπια. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, δηλώνει χαρακτηριστικά. Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.Λίγο πριν το ταξίδι του στα Σκόπια ο υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στη Deutsche Welle. Πρώτα από όλα ο Χ. Μάας διατυπώνει την πρόθεσή του να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές τους στη Βόρεια Μακεδονία ότι για τη Γερμανία «τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης» και ότι «το μέλλον τους βρίσκεται εντός της ΕΕ». Για να γίνει αυτό δεσμεύθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ομοφωνία εντός της ΕΕ ώστε να ξεκινήσουν σύντομα ξανά οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι και το μήνυμα που σκοπεύει να μεταφέρει και στα Σκόπια, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του. Χαρακτηρίζει μάλιστα ότι η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συμπίπτει με τα «στρατηγικά συμφέροντα» της ΕΕ αλλά και της Γερμανίας.

Αναφορικά με τη στάση του Εμμανουέλ Μακρόν και το γαλλικό βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ο Χάικο Μάας αναφέρει στη DW: «Η δύναμη της EE έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι, ακόμη και σε δύσκολα ζητήματα, μπορούμε τελικά να βρούμε λύσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε και εδώ. Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι, εκτός από τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, θεωρεί επίσης απαραίτητη τη μεταρρύθμιση της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης. Θα διεξάγουμε εντατικές συνομιλίες επ‘ αυτού τις προσεχείς εβδομάδες στην ΕΕ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γερμανία θα ασκήσει πιέσεις ως προς το θέμα της διεύρυνσης στη Γαλλία.

«Δικαίως η Συμφωνία των Πρεσπών αποκαλείται ιστορική»

Mε αφορμή την πολιτική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία και τις αρνητικές προβλέψεις για το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ έναντι του αντιπολευόμενου VMRO- DPMNE – που ήταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών- , ο Χάικο Μάας αναφέρει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δικαίως αποκαλείται ιστορική» υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αποτελούν πρότυπο για την περιοχή και όχι μόνο». Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει, «απέδειξαν ότι ακόμη και διενέξεις που θεωρούνται ανυπέρβλητες μπορούν να ξεπεραστούν με ηγετική ικανότητα, θάρρος και οξυδέρκεια, κι έτσι να επιτευχθούν δύσκολοι συμβιβασμοί».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών: «Σύντομα θα καλωσορίσουμε τη Βόρεια Μακεδονία ως το τριακοστό μέλος του ΝΑΤΟ, ένα ακόμη εμπόδιο προς την κατεύθυνση της ΕΕ έχει ξεπεραστεί». Στη συνέχεια ο Χάικο Μάας, υπονοώντας την ευθύνη της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία και έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις πρόωρες εκλογές αναφέρει: «Δε μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει κάποιος που θέλει να καταστρέψει όλα όσα επετεύχθησαν οδηγώντας τη χώρα σε αδιέξοδο στο διεθνές πεδίο».

Διαφορετικές περιπτώσεις η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία

Στη συνέντευξή του ο Χάικο Μάας ενθαρρύνει επίσης τόσο τη Βόρεια Μακεδονία όσο και την Αλβανία να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων πχ. για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, όχι μόνο για να διευκολύνουν την προσέγγιση με την ΕΕ, αλλά επειδή είναι πρωτίστως είναι «προς το συμφέρον των ανθρώπων τους».

Τόνισε επίσης ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία αποτελούν δύο ξεχωριστές περιπτώσεις και ότι στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων «κάθε χώρα κρίνεται με βάση τις δικές της προσπάθειες». Ο Χάικο Μάας υπερασπίζεται, τέλος, τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι δεν βλέπει κάποιο «εναλλακτικό μοντέλο», ωστόσο, όπως σημειώνει είναι διαφορετικό το ζήτημα της βελτίωσης της ήδη υπάρχουσας διαδικασίας.

Συνέντευξη: Άντελχαϊντ Φάιλκε

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ