Ένα τρίμηνο απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου και τα γερμανικά κόμματα ξεκινούν δυναμικά τον προεκλογικό τους αγώνα. Κρίσιμη θεωρείται η αναμέτρηση για το SPD στο οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν μόλις 18%.Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν τα άσχημα προγνωστικά που τους δίνουν μόλις 18% στις ευρωεκλογές, οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες επιδιώκουν να εισέλθουν δυναμικά στον προεκλογικό στίβο. Δεν ξεκίνησαν ωστόσο και τόσο καλά μιας και επέλεξαν ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους την υπουργό Δικαιοσύνης Κατερίνα Μπάρλεϊ, η οποία αρχικά τουλάχιστον εξέφρασε αντιρρήσεις στην υποψηφιότητά της για την ευρωβουλή. Εν τέλει όμως αποδέχθηκε το νέο της ρόλο και προσπαθεί τώρα, στους τρεις μήνες που απομένουν για τις ευρωεκλογές, να πείσει εν δυνάμει ψηφοφόρους με κλασικά σοσιαλδημοκρατικά θέματα, όπως είναι η αύξηση του ωρομισθίου μέχρι τα 12 ευρώ – αποδοχές με τις οποίες οι εργαζόμενοι μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – ανοιχτά ευρωπαϊκά σύνορα και αντιμετώπιση των λαϊκιστών.

Στην παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του SPD η Κατερίνα Μπάρλεϊ τόνισε:

«Η ΕΕ αποτελεί το καλύτερο δυνατό μοντέλο για τη ζωή στην Ευρώπη. Είναι νομίζω ξεκάθαρο σε όλους τους ευρωπαίους ότι δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Κατερίνα Μπάρλεϊ δεν θέλησε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός της ήταν τα άσχημα ποσοστά που δίνουν στους σοσιαλδημοκράτες οι δημοσκοπήσεις. Στην πρόθεση ψήφου το SPD φθάνει σήμερα το 18%, ενώ στις τελευταίες ευρωεκλογές ξεπέρασε το 27%.

Στο 33% των ψήφων ελπίζουν οι συντηρητικοί

Από την πλευρά τους οι γερμανοί συντηρητικοί ελπίζουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Τα προγνωστικά δίνουν στους συντηρητικούς και στον επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους Μάνφρεντ Βέμπερ που είναι και υποψήφιος του ΕΛΚ γύρω στο 33%. Το βασικό θέμα στην προεκλογική ατζέντα έθεσε χωρίς περιστροφές ο νέος γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Πάουλ Τσίμιακ στο Βερολίνο: Θα επικεντρωθούμε στο πως θα διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και πως θα οργανώσουμε από κοινού την διαδικασία χορήγησης ασύλου».

Σε άνοδο τόσο δημοσκοπικά όσο και στις τελευταίες τοπικές εκλογές βρίσκονται οι Πράσινοι, οι οποίοι το 2018 διασφάλισαν στη Γερμανία 10.000 νέα μέλη. Οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν τη δεύτερη θέση μετά τους συντηρητικούς. Το προεκλογικό τους στίγμα δίνει ο ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ: «Οι ευρωεκλογές θα είναι ίσως οι τελευταίες μεγάλες εκλογές διεθνώς στις οποίες μπορούν να ληφθούν ακόμα σημαντικές αποφάσεις για την προστασία του κλίματος».

Dexit ζητά η Εναλλακτική για τη Γερμανία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το ποσοστό που θα αποσπάσει στις ευρωεκλογές η Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ προτείνει ένα Dexit, δηλαδή την αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ σε περίπτωση που δεν προωθηθούν ριζικές μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα από ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

Τέλος, επειδή από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες μόνο σε Ισπανία και Γερμανία δεν υπάρχει όριο εισόδου στην ευρωβουλή ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είναι στη Γερμανία υποψήφιος με το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη. Σήμερα έχει μόνο τα καλύτερα να πει για την Γερμανία: «Είναι ο καλύτερος τόπος για να εργαστεί κανείς για την δημοκρατία μας στην Ευρώπη».

Γενς Τούραου

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ