Το χρυσό φλουρί στην αγκαλιά της Βασίλισσας των Ουρανών

 Θεσσαλονίκη,

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου

Σε ένα λιμάνι αγάπης και πνευματικής ανάτασης μετατράπηκε η τεράστια αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου «ΑΝΕΤΟΝ», Θεσσαλονίκης, όταν Ποντιόπουλα της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής πήγαν εκεί για να τιμήσουν την γιορτή των γραμμάτων αλλά και να τιμηθούν για τις άριστες επιδόσεις τους στα μαθήματα από το Σωματείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης κ.Σπύρος Πέγκας, η Γεν. Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου κ. Ελένη Τζιούτζια, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Στεφανία Τανιμανίδου και Νίκος Τσαρουχάς, ο διάσημος ποιητής, σεναριογράφος και συγγραφέας κ. Γιάννης Κακουλίδης, ο λογοτέχνης κ. Φίλιππος Γράψας, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΠΣ κ. Στέφανος Τανιμανίδης, ο πολιτευτής κ. Κων.Μαργαρίτης και οι εκπρόσωποι των συλλόγων Ποντίων: Βικτωρία Σαββίδου «Η ΕΠΤΑΚΩΜΟΣ ΣΑΝΤΑ», Κων.Λειβαδόπουλος Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ιμεραίων, Ιωάννης Μουρουζίδης «Παναγία Κρεμαστή» Ευόσμου, Γεώργιος Κυριακίδης Ν. Ιωνίας – Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», Νίκη Παυλίδου Ποντίων Γυναικών, Βασίλειος Γρηγοριάδης Π.Σ. Πικρολίμνης, Στέφανος Ακριτίδης Λευκοτοπιτών Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μιχαηλίδης Συλλόγου Παλινοστούντων «Η ΛΥΡΑ», Ηρακλής Παπουνίδης Πολ.Πνευμ.Κέντρου Ελλήνων Παλινοστούντων «ΟΙ ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΟΙ», Κική Ιμιρτζίδου Σ.Π.Νεάπολης, Στάθης Ταξίδης Σ.Π.Επιστημόνων, Γεώργιος Αδαμίδης Π.Σ. Κολχικού «Άγιος Ευγένιος» και Κων.Τσαγκαλίδης Π.Σ. Λαγκαδά.

Τους προσκεκλημένους, το κοινό και κυρίως τα παιδιά χαιρέτησε η γνωστή ηθοποιός και αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ κ. Χριστίνα Σαχινίδου και στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ σχετικά με το ιστορικό της Αγίας Εικόνας της Παναγίας της Αθηναίας, της Σουμελά της Βερμιώτισσας και βέβαια της οικοδόμησης της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής στο όρος Μελά του Πόντου και της ανιστόρησης της Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, στο όρος Βέρμιο όπου βασιλεύει μέχρι σήμερα .

Το συγκινησιακό κλίμα που φόρτισε τις ευαίσθητες ψυχούλες των παιδιών ήρθε να συμπληρώσει με την απαγγελία του Καβαφικού ποιήματος «ΠΑΡΘΕΝ» η θαυμάσια ηθοποιός Χριστίνα Σαχινίδου που καταχειροκροτήθηκε από εκατοντάδες χεριών μικρών και μεγάλων στην αίθουσα του θεάτρου που ασφυκτικά αγκάλιαζε πλατεία, διαδρόμους και εξώστη!

Συνεχίζοντας το πλούσιο πρόγραμμα της εκδήλωσης ο αντιδήμαρχος πολιτισμού απηύθυνε χαιρετισμό που τόνισε μεταξύ άλλων:

Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα, ανάμεσά σας ως εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, με σεβασμό στον οργανωμένο ποντιακό χώρο στηρίζει πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή.

Στο πρόσωπο των παιδιών που βραβεύουμε σήμερα θέλουμε να δούμε την άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα της έμπνευσης, της δημιουργίας, της υπερηφάνειας και της αυτοπεποίθησης. Την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Αν θέλουμε να έχουμε ως κοινωνία μέλλον, πρέπει να αλλάξουμε. Και σε αυτήν την αναγκαία αλλαγή, υπάρχουν πάντα οι πρωτοπόροι. Και οι πρωτοπόροι είναι η σπουδάζουσα νεολαία μας.

Ο δικός σας ρόλος είναι ο πιο σημαντικός για το μέλλον της χώρας μας. Εσείς είστε η γενιά που έρχεται και θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια. Η γενιά που βιώνει στην άνθησή της, την αβεβαιότητα για το αύριο. Η γενιά σας πρέπει να οπλιστεί με αισιοδοξία, δύναμη και κουράγιο.

Να είστε πάντα άξιοι και να μην εγκαταλείπετε ποτέ την προσπάθεια. Συγχαίρουμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σας για τις αρχές με τις οποίες σας έχουν γαλουχήσει.

Συγχαίρουμε επίσης το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, που σε συνεργασία με τα ποντιακά σωματεία και τους φορείς της κοινωνίας μας επιτελούν θεάρεστο έργο, εμποδίζοντας τη λήθη, ξυπνώντας συνειδήσεις, δίνοντας κατευθύνσεις, ώστε τίποτε απ΄όλα όσα υπερασπιζόμαστε να μη συμψηφίζονται και να μην παραγράφονται, με πρωτοπόρους τους υπέροχους νέους και τις νέες μας.

Το μέλλον είστε εσείς.

Ως Δήμος Θεσσαλονίκης θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου τα επόμενα χρόνια να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών υποδομών της πόλης. Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια της εκπαιδευτικής κοινότητας, θα είμαστε δίπλα στα παιδιά της πόλης και τις ανάγκες τους.

Από του βήματος ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), δικηγόρος κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «…Τι ποιο επίκαιρο σήμερα να επαναφέρουμε σε αυτή τη γενική κατάπτωση όλα αυτά που προσπαθούμε χρόνια να μεταλλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, αλλά τα έχουμε ξεχάσει εμείς οι μεγάλοι: Την αγάπη που έχει όνομα, που έχει σώμα και θρησκεία. Και ας προσπαθήσουμε να οργανώσουμε τη ζωή μας με βάση τα αυτόνομα χωριά του Πόντου και τις περιοχές στην Τουρκία, για να δώσω απάντηση στον πολιτευτή και στον πολιτευτάκια που άλλαξε το σώμα μας με έπιπλα και σκεύη.

Ο λόγος λοιπόν που γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις είναι προφανής. Ανταλλάξαμε την τελευταία πεντηκονταετία όλα αυτά που συνθέτουν τον Έλληνα, τον Πόντιο, τον Ορθόδοξο με μια κοινωνία ευδαιμονισμού σε μια νύχτα. Σήμερα αυτός ο ευδαιμονισμός θα καταργηθεί έτσι όπως φαίνεται. Τι μας μένει λοιπόν σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη αλλαγή, απρόσωπη, χωρίς σώμα και θρησκεία κοινωνία που μας επιφυλάσσει. Οι αριθμοί, τα PSI, τα επιτόκια, τα ύψη των δανείων, οι μισθοί ή αυτό που μπορεί να ξυπνήσει από μέσα μας ακόμη και στην κοινωνία της διαφθοράς που ζούμε. Όσα οι παππούδες μας φέρανε και κάνανε πραγματικότητα όταν ζούσαν εκεί και προσπάθησαν να μεταλλαμπαδεύσουν σ΄εμάς».

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» κ. Γιώργος Τανιμανίδης επεσήμανε από του βήματος «Αποτελεί εξαιρετική χαρά και ιδιαίτερη τιμή η παρουσία όλων σας σε μια γιορτή που διοργανώνουμε, το Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και το Σωματείο ¨Παναγία Σουμελά¨. Μια γιορτή που έρχεται από τα παλιά χρόνια, μια γιορτή που διοργάνωναν στον Πόντο οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας, θα έλεγε κανείς προσπαθώντας να ξεγελάσουν τον Τούρκο, (τον ξεγέλασαν πολλές φορές), για να κάνουν αυτό που θέλαν , να περάσουν τα μηνύματα της παράδοσης, του πολιτισμού, τιμώντας τα γράμματα, τον δάσκαλο, τον μαθητή, για να μπορούν να συνεχίζουν.

Τούτη η γιορτή αποτέλεσε για την «Παναγία Σουμελά» πάντοτε ένα πολύ βασικό στόχο και χαιρόμαστε που μια σειρά από Ποντιακά Σωματεία και άλλοι φορείς επιμένουν σε τούτη τη γιορτή σε μια δύσκολη βέβαια περίοδο που περνά η πατρίδα μας τώρα μάλιστα που έχει ιδιαίτερη σημασία όταν γύρω μας, επιτρέψτε μου να πω, αυτές οι σφαίρες του ευρώ και της οικονομίας πλήγωσαν και πληγώνουν την πατρίδα και το λαό μας. Τέτοιες εκδηλώσεις νομίζω ότι πρέπει να κατατεθούν ως πρόταση όπου σηματοδοτούν την προσπάθεια για μια άλλη Ελλάδα».

Με την υπόσχεση ότι θα είναι κοντά στα Ποντιόπουλα για ό,τι θετικό παράγουν έκλεισε την ομιλία του ο διάσημος ποιητής Γιάννης Κακουλίδης ο οποίος τιμήθηκε στη συνέχεια από τους δυο συνδιοργανωτές προέδρους με αναμνηστική πλακέτα και το δίτομο έργο του Στέφανου Τανιμανίδη «Σουμελά η Πρόσφυξ Ποντία Παναγία». Για τα πολιτιστικά δρώμενα τιμήθηκε επίσης και ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης διά του κ. Σπ.Πέγκα. Συγκινητική ήταν η ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα όταν έγινε αναφορά στον κ. Ανέστη Κοσμίδη που για περισσότερα από 60 χρόνια υπηρετεί την Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Ήταν μια στιγμή που μιλούσαν με αγγελικούς ήχους τα μάτια του ακούραστου Ανέστη. Μια στιγμή που την άξιζε και που ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να φωτίσει την αγέραστη καρδιά του εισπράττοντας μάλιστα το βελούδινο χειροκρότημα των παιδιών που τον επευφήμισαν.

ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Όταν όλα μέσα στην αίθουσα μιλούσαν για την γιορτή των Γραμμάτων, για την ιστορία του Πόντου και ο ενθουσιασμός τους έβλεπε προς το μέρος των παιδιών που περίμεναν ανυπόμονα να έρθει η ευλογημένη στιγμή της αναγνώρισης των προσπαθειών τους στις σχολικές τάξεις, κανείς δεν είδε την Πρόσφυγα Ποντία Παναγία που περίμενε και αυτή να αγκαλιάσει με το ζεστό της βλέμμα τα παιδάκια. Ήταν η δική της στιγμή που περίμενε με υπομονή . Και ήλθε όταν στο κόψιμο της βασιλόπιτας το χρυσό φλουρί έπεσε στο δικό της κομμάτι. Τότε είδαν τα φωτεινά της μάτια να ικανοποιούν την υπομονή της και να δίνουν ευλογία και φως στο δρόμο των παιδιών που τόση ανάγκη έχουν.

Δυο εκπληκτικά χορευτικά συγκροτήματα, του Λαγκαδά και του Κολχικού παρουσίασαν με επιδεξιότητα χορούς από διάφορες περιοχές του μαρτυρικού Πόντου ενώ η πλούσια χορωδία της Αδελφότητας Ιμεραίων τραγούδησε για το κοινό, με χοράρχη τον Βασίλη Κασούρα με το Λαούτο. Στην λύρα ήταν ο Δαμιανός Ακριτίδης και στο τραγούδι η Μελίνα Χατζηκαμάνου. Με τον σύλλογο του Λαγκαδά έπαιξαν:  λύρα ο Μπάμπης Καφανταρίδης και νταούλι ο Γιώργος Μιχαηλίδης. Με τον σύλλογο του Κολχικού έπαιξαν: Λύρα ο Γιώργος Σεμλίδης , νταούλι οι Κώστας Πετρίδης και Χρήστος Διαμαντίδης.

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ

Μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα της εκδήλωσης που εύστοχα παρουσίαζε η εκπληκτική ηθοποιός Χριστίνα Σαχινίδου και από τις εκπλήξεις που τραβούσαν την προσοχή των παραβρισκόμενων στην αίθουσα, η υπομονή των μικρών πρωταγωνιστών της ημέρας έδωσε το δικό της χάδι σε όσους περίμεναν με αγωνία να θαυμάσουν του απόγονους τους. Έτσι με την βοήθεια της κ. Βικτωρίας Φωτιάδη Προέδρου των Σανταίων, του Αντιπροέδρου της Παναγίας Σουμελά  κ. Κώστα Ιωακειμίδη, του κ. Παντελή Ανθρακόπουλου, του κ. Γεωργίου Κουκούτση, της κ. Γεωργίας Ιωαννίδου και της κ. Καλλιόπης Καραγιώργη, άρχισε η απονομή των τιμητικών τίτλων στους αριστεύσαντες μαθητές των σχολείων της Θεσσαλονίκης που ήταν οι: Αδαμίδου Ευδοκία, Αλεπιότου Αικατερίνη, Αλεπιότου Ευαγγελία, Αλμανίδου Αναστασία, Αλμασίδου Σοφία, Ανανιάδου Ζωή, Ανανιάδου  Χαρά, Ανθυμιάδης Ανδρέας, Αποστολίδης Δημήτριος, Ασλανίδης Σταύρος, Γάκης Δρόσος, Γαλάνη Άννα, Γεωργιάδου Ελένη, Γεωργιάδου  Κωνσταντίνα, Γρηγοριάδη Σοφία, Γρηγοριάδης Αλέξανδρος, Γρηγοριάδου Παναγιώτα, Δηλγερίδης Ανδρέας, Διαμαντίδης Χρήστος , Εξουζίδης Στέλιος, Εφραιμίδης Κλεάνθης, Ζαγγελίδου Σοφία, Ζαγγελίδου  Χριστίνα, Ζέλλιος Αλέξανδρος, Ιγγλέζου Παρασκευή, Ιορδανίδου Ελευθερία, Ιωαννίδου Χριστίνα, Ιωαννίδης  Πασχάλης, Κάγιαλης Οδυσσέας, Καλαιτζίδου Μαρία, Καουσλίδης Γεώργιος, Καραγκεζίδης Αλέξανδρος, Καρασαββίδου Μαρία, Καρυπίδου Ειρήνη , Καρασσαβίδου Κ.Μαρία, Κατσανίδου Παρθένα, Καφετζή Αικατερίνη, Κεισίδης Λάζαρος, Κοσμάς Αριστείδης, Κοσμίδης Γεώργιος, ,Κουκούνα Νίκη,Κουκούτση Μαρία, Κουπούση Μαρία, Κουπούση ,Άννα, Κουρουκλίδου θεοδώρα ,Κουρτίδης Γεώργιος, Κωνσταντίνου Κωνσταντίνα, Λεονταρίδης Παύλος,Λεονταρίδου Φρειδερίκη ,Μακρόπουλος Δημήτριος ,Μαυρίδου Σοφία ,Μιχαηλίδου Ελένη,Μουρατίδου Αναστασία,Μπαγδασαρίδης Βλαδήμηρος,Μπιτσαχτσιάν Λεβόν,Μπλόγλου Άννα,Μποστάνογλου Μαρία,Μύλλη Ελεονώρα,Ξαντινίδου Χρυσούλα,Ξουπλίδου Ειρήνη,Παπαδόπουλος Χαράλαμπος,Παπατριανταφύλλου Όλγα ,Παυλίδου Ίωάννα ,Πεκιαρίδου Βιόλα,Πετρίδης Γ. Κωνσταντίνος,Πετρίδης Χ. Κωνσταντίνος, Πιανταρίδου Ελένη ,Πιτσίνης Ηλίας ,Πολυχρονιάδου Ελευθερία ,Πορφυρίδης Ηλίας, Πορφυρίδου Αγγελική, Πουταχίδης Γεώργιος, Πουταχίδου Μαρία, Σαουρίδης Δημήτριος,Σερεμετίδου Αναστασία ,Σιδηρόπουλος Ευάγγελος ,Σιταρίδης Χαράλαμπος,Σολεϊμετζίδου Ειρήνη,Σουλτογιάννη Αικατερίνη,Σπυρίδου Ιωάννα,Ταξίδης Δ.Ιωάννης,Ταξίδης Ευστ.Ιωάννης,Ταχματζίδης Χριστόφορος,Τσαμτσίδης Βασίλειος ,Τσαουσίδου Βασιλική,Τσιρίδου Θεοδοσία, Τσιρίδου Χαρά ,Τσομπανίδου Άννα,Φωτιάδου Βασιλική,Χίριν Νικόλαος,Διαμάντη Σοφία, Διαμαντή Μαριάνθη.

Η εκδήλωση έκλεισε με προσφορά διαφόρων εδεσμάτων ,γλυκών και αναψυκτικών με τις ευχές για μια μεγαλύτερη αίθουσα στην επόμενη εκδήλωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ