Γιάννης Δελόγλου

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου.

ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ. Αδαπάνητος πλούτος είναι οι Γραμμενιώτες της Γερμανίας για την γενέτειρά τους, που νιώθει η περηφάνια για τους ξενιτεμένους κατοίκους της. Η Γραμμένη, μια πανέμορφη γωνιά στο νομό Δράμας, αναπνέει από το γνωστό σπήλαιο Μαρά, που βρίσκεται στα σπλάχνα του όρους Φαλακρό 25 χιλ. από την πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού Δράμα. Μία γεωργική περιοχή που ερημώθηκε από το μεταναστευτικό κύμα των δεκαετιών 1960-1970, αλλά κρατάει δεσμούς επικοινωνίας με όλους τους όπου γης κατοίκους της.

Η Γερμανία, που ήταν ο ανοιχτός δρόμος για μετανάστες εκείνης της εποχής, έγινε για δεκαετίες η νέα πατρίδα σε ανθρώπους που δεν ξέχασαν τις ρίζες τους παρά το γεγονός ότι ζουν πλέον σε διάφορες πόλεις τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους, εκεί όπου αρκετοί δημιούργησαν οικογένειες, τα παιδιά των οποίων διακρίνονται σε πολλούς επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς χώρους και προοδεύουν στον τομέα του πνεύματος και των γραμμάτων.

20101208
Ο π. Γεώργιος Βαμβακίδης με τους Συντοπίτες του στη Στουτγάρδη. Δεξιά ο συνεργάτης μας Γιάννης Δελόγλου.

Έτσι ένας προσφυγικός οικισμός των 650 κατοίκων, η Γραμμένη, άλλοτε αυτόνομη Κοινότητα και μετά τον Καποδίστρια ΔΔ του Δήμου Προσοτσάνης, αναστενάζει από την ερημιά, όπως άλλωστε τα περισσότερα χωριά. Όμως η αγάπη των ξενιτεμένων της, που όλοι είναι δεμένοι με το άρωμα τής Μακεδονικής γης, με γνωστούς και συγγενείς που βρίσκονται εκεί, παραμένει ζωντανή παρά το πέρασμα δεκαετιών. Αυτός είναι βασικά και ο λόγος που ανταποκρίθηκαν όλοι στο κάλεσμα της τριμελούς οργανωτικής Επιτροπής να ιδρύσουν τον δικό τους Ομογενειακό Σύλλογο, για την οργανωμένη στήριξη του χωριού τους.

Η Μαρία Ταχτσόγλου, η Μαρία Μερτζανίδου και ο Γιώργος Παπαδόπουλος είναι οι 3 πρωταγωνιστές αυτής της αξιόλογης και ενθαρρυντικής για το μέλλον προσπάθειας, που βρήκε με ενθουσιασμό το ενδιαφέρον των συντοπιτών τους και ανταποκρίθηκαν στα καλέσματά τους.

Ένας ακόμα υπό ίδρυση σύλλογος, που μας ξάφνιασε με τη συμμετοχή 100 και πλέον Γραμμενιωτών από διάφορες περιοχές και πόλεις της Γερμανίας, για να στηρίξει και να υποστηρίξει ό,τι έχει σχέση με το χωριό τους. Σε αυτό το βήμα και σε αυτή την προσπάθεια παραβρέθηκε και ο Αιδεσιμότατος εφημέριος της Ενορίας τους, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βαμβακίδης, προσκεκλημένος της Οργανωτικής Επιτροπής. Ο εν λόγω Πρωτοπρεσβύτερος είναι, ως γνωστόν, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζίχνης και υπεύθυνος Τύπου του Ιερατικού Σύνδεσμου Κληρικών Ελλάδος, ιερέας με πλούσια πνευματική και κοινωνική δράση. Ο π. Γεώργιος Βαμβακίδης αφού παρέλαβε ένα συμβολικό δώρο από την Μαρία Ταχτσόγλου εκ μέρους της Επιτροπής και ένα συμβολικό οικονομικό ποσόν εκ μέρους των ξενιτεμένων Γραμμενιωτών για τις ανάγκες της Ενορίας τόνισε φανερά συγκινημένος, ότι είναι και δική του επιθυμία να είναι όλοι οι συντοπίτες ενωμένοι και αγαπημένοι όπως τώρα, «να αναπτυχθούν οι σχέσεις σας μεταξύ σας, γιατί η δική σας παρουσία και συμβολή είναι καθοριστική και καταλυτική για το μέλλον της Γραμμένης. Είμαι στη δυσάρεστη και στη δύσκολη θέση να σας πως ότι η Ενορία μας συρρικνώνεται, το χωριό μικραίνει, ελάχιστοι κάτοικοι έχουν μείνει. Γι’ αυτό η δική σας συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια για την αγάπη και την προβολή της Γραμμένης είναι καταλυτική για το μέλλον της. Δεν είναι σκοπός μόνο εσείς να αγαπήσετε τον τόπο σας αλλά είναι σκοπός την γενέτειρά γη να την αγαπήσουν τα παιδιά των παιδιών σας. Να αγαπήσουν τον τόπο της καταγωγής τους και να έρχονται έστω και μία φορά τον χρόνο. Η παρουσία τους να δίνει ζωντάνια, ελπίδα και αισιοδοξία στους εναπομείναντες εκεί ολιγοστούς κατοίκους.»

20101209
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βαμβακίδης απευθύνει χαιρετισμό στους απόδημους συμπατριώτες του.

Ο π. Γεώργιος αφού έκανε γνωστό ότι στα είκοσι χρόνια τής ιεροσύνης του προσεύχεται για όλους τους Γραμμενιώτες της Διασποράς και για όσο ακόμα τον ορίζει ιερέα ο Θεός σε αυτή την ενορία το ίδιο και με την ίδια αγάπη θα προσεύχεται, έκανε παράκληση στους συντοπίτες του και παράλληλα το κάλεσμα του για το μέλλον της Γραμμένης. «Η παρουσία όλων σας, έστω και μία φορά τον χρόνο για λίγες ίσως μέρες είναι καθοριστική και καταλυτική. Μην ξεχάσετε τον τόπο σας, μην λησμονήσετε την καταγωγή σας όσο ψηλά και αν φτάσετε. Η ευχή και η ευλογία μας να φτάσετε πολύ ψηλά. Να καταξιωθείτε στην κοινωνία και στις δραστηριότητες που έχετε αλλά μην λησμονήσετε την Γραμμένη. Αξίζει, γιατί είναι ένας ευλογημένος τόπος από τον Θεό και την Παναγία.»

Ο καθηγητής Θεόδωρος Θλατάκης αναφερόμενος στον χαρακτήρα των Ελλήνων τόνισε ότι ο Έλληνας, αφού ανέδειξε τον Σωκράτη τον δηλητηρίασε, δόξασε τον Θεμιστοκλή για να τον εξορίσει και θαύμασε τον Αριστοτέλη για να τον καταδιώξει, επεσήμανε μόνο μία από τις ομορφότερες αρετές είναι η Εντιμότητα. Αυτός που έχει γνώσεις και έχει συναίσθηση αυτών που ξέρει είναι σωστός. Να τον ακολουθούμε.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οργανωτικές διαδικασίες και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ