Με ξεχωριστό ενδιαφέρον παρακολουθεί το Παρίσι το σημερινό εκλογικό συνέδριο της CDU που θα αναδείξει την ή τον διάδοχο της Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος. Ποιόν από τους επίδοξους διαδόχους όμως προτιμούν οι Γάλλοι;Στο ερώτημα αυτό κλήθηκε να απαντήσει ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk:

«Η μεγάλη συμπάθειά μου προς τους Γερμανούς δεν μου επιτρέπει να επιλέξω ή να στηρίξω κάποιον. Μπορεί κανείς να προβλέψει ότι η Κραμπ-Καρενμπάουερ θα συνεχίσει στην ίδια περίπου γραμμή με την Άγκελα Μέρκελ. Επίσης βλέπω ότι ο Φρίντριχ Μερτς έχει απόψεις που είναι κοντά σε εκείνες του προέδρου Μακρόν. Και οι δυο υποψήφιοι είναι ‘συμβατοί' με τους ευρωπαϊκούς στόχους της Γαλλίας».

«Δεν τρέχεις ποτέ πίσω από λαϊκιστές»

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις για τον επόμενο πρόεδρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) θα είναι να αντιμετωπίσει τους εθνολαϊκιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Η εκπροσώπηση ακροδεξιών στην Ομοσπονδιακή Βουλή είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο στη Γερμανία, σε αντίθεση με τη Γαλλία η οποία έχει μακρά εμπειρία. Τι θα συμβούλευε ο πρώην γάλλος πρωθυπουργούς τον διάδοχο της Μέρκελ σε αυτό το πεδίο;

«Το σημαντικότερο είναι να μην τρέχεις πίσω από τους λαϊκιστές διότι δεν πρόκειται να τους φτάσεις ποτέ. Πρέπει να παραμείνεις πιστός στη γραμμή σου, στο πρόγραμμα, το όραμα και την ελπίδα που προσφέρεις. Επικίνδυνα γίνονται τα πράγματα -και το είδαμε συχνά στη Γαλλία- όταν τρέχεις πίσω από τους ακραίους και συμπαρασύρεσαι από την ακραία ιδεολογία τους. Είναι πολιτικοί αντίπαλοι. Και μπορείς να μειώσεις την επιρροή τους πολεμώντας τους. Ο Ζακ Σιράκ το έκανε αυτό με σθένος με το Εθνικό Μέτωπο. Για εμένα αυτή είναι η μοναδική δυνατή αντιμετώπιση».

Για τα «κίτρινα γιλέκα» και τις Ευρωεκλογές

Σχολιάζοντας την υπαναχώρηση του Εμ. Μακρόν στο ζήτημα της αύξησης του φόρου στα καύσιμα και απαντώντας στο ερώτημα εάν επρόκειτο για ήττα του προέδρου, ο Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν απάντησε:

«Όχι, το να ακούς τους πολίτες δεν συνιστά ποτέ ήττα. Πρέπει να ξέρεις ότι για να πάρεις πρέπει να δώσεις και κάτι. Υπάρχει μια διένεξη εντός της γαλλικής κοινωνίας με αφορμή τις εισφορές, τους φόρους και την αγοραστική δύναμη. Η πολιτική δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας όπου κάποιος επιβάλλεται στον άλλο. Χρειάζεσαι τον άλλο, γι΄ αυτό πρέπει να ξέρεις πότε δίνεις κάτι. Το μορατόριουμ αυτό αποτελεί ένδειξη του σεβασμού έναντι των διαδηλωτών. Το κίνημα διαμαρτυρίας πρέπει να ικανοποιηθεί προκειμένου να συμβάλει στην αποκλιμάκωση. Ο Ζακ Σιράκ έλεγε πάντα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν νοούνται χωρίς κοινωνική συνοχή. Όταν αντιστέκεται ο πληθυσμός, δεν μπορείς να εφαρμόσεις μεταρρυθμίσεις».

Ο Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας μεταξύ 2002 και 2005, εκτίμησε, τέλος, ότι το 2019 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για την Ευρώπη:

«Η ΕΕ θα αλλάξει εκ βάθρων. Σήμερα υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια με την ΕΕ. Πολλοί θέλουν να γυρίσουν την πλάτη τους στην Ευρώπη. Το ζητούμενο είναι να διορθώσουμε αυτές τις ατέλειες, τις αδυναμίες και τα λάθη και όχι να ξεκινήσουμε και πάλι από το μηδέν. Η ΕΕ είναι σύνθετα δομημένη. Το 2019 θα αναδειχθεί όντως μια νέα Ευρώπη: μια Ευρώπη που θα επικεντρωθεί σε ορισμένους σημαντικούς στόχους. Μια Ευρώπη που θα είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Στα ζητήματα που σχετίζονται με την απασχόληση, τις νέες τεχνολογίες, τη μετανάστευση, τα οποία είναι καθοριστικά για την ευρωπαϊκή συνοχή, πρέπει να αναζητήσουμε νέους δρόμους και να ενισχύσουμε την Ευρώπη. Και αυτό είναι πιο πιθανό να το επιτύχουμε εάν υπάρχουν λιγότεροι κανόνες και επικεντρωθούμε σε λίγους και συγκεκριμένους στόχους».

Κρίστοφ Χάινεμαν (DLF)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ