Η ψήφος του κοινού στη Eurovision έκανε το θαύμα της και εκτόξευσε την Ιταλία στην κορυφή μετά από 32 χρόνια στο περιθώριο. Οι Maneskin απέδειξαν ότι το ροκ εν ρολ δεν πέθανε.Iταλική επιτυχία στην Γιουροβίζιον μετά από τριάντα ένα χρόνια. Από τον Τότο Κοτούνιο, που κέρδισε στην αρχή της δεκαετία του 1990 μέχρι τους Moneskin, είναι σαν να πέρασε σχεδόν ένας αιώνιας.

Ξεκίνησαν τραγουδώντας στις πλατείες

Ξέφρενος ενθουσιασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και συγχαρητήρια και από την πολιτική. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν η ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία υπογράμμισε στο διαδίκτυο: «Τα παιδιά αυτά, από την Αιώνια Πόλη, έφεραν την μουσική μας στην κορυφή της Ευρώπης». Ένα μήνυμα αισιοδοξίας, μια τονωτική ένεση που βοηθά όλους – εδώ στην Ιταλία και όχι μόνον – να ξανακοιτάξουν μπροστά, μετά από πολλούς μήνες κόπωσης και μεγάλων προβλημάτων.

Όπως υπογραμμίζουν οι σχολιαστές, οι Maneskin, οι οποίοι άρχισαν την σταδιοδρομία τους τραγουδώντας σε κεντρικές οδούς της Ρώμης, αρνήθηκαν να ερμηνεύσουν το τραγούδι τους στα αγγλικά για να συμμετάσχουν στην Γιουροβίζιον. Το κράτησαν στα ιταλικά, έστω και αν γνώριζαν ότι αυτό, ενδεχομένως, θα μπορούσε να τους στερήσει ένα μέρος της υποστήριξης του κόσμου.

«Σημαντικότερη η ψήφος του κόσμου»

Δεν είναι τυχαίο, όμως ότι η ψήφος του τηλεοπτικού κοινού βοήθησε καθοριστικά το συγκρότημα αυτό, που ξεκίνησε την πορεία του από την συνοικία Monteverde της Ρώμης. Κατέφερε να μιλήσει στους νέους, στα ιταλικά, με τον στίχο τους «sono fuori di testa, ma diverso da loro» (έχασα την λογική μου, αλλά είμαι διαφορετικός από όλους αυτούς). «Ήταν μια φοβερή εμπειρία. Αυτό που μας ικανοποίησε είναι ότι ήρθαμε σε επαφή με τόσα εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα δείχνει ότι η ψήφος του κόσμου είναι σημαντικότερη και από τις κριτικές επιτροπές», δήλωσαν μετά τη νίκη τους.

Η Ιταλία επέστρεψε στην Γιουροβίζιον το 2011 χάρη στην επιμονή της Ραφαέλα Καρά και ετοιμάζεται τώρα να φιλοξενήσει τον επόμενο διαγωνισμό. Στη Ρώμη, το Μιλάνο, ή το Τορίνο; Αυτό ακόμη δεν μπορούμε να το ξέρουμε,

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ