Γιάννης Δελόγλου

Γιάννης ΔελόγλουΓιάννης Δελόγλου
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu

Bietigheim. Είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι του Ελληνισμού στη Γερμανία. Είναι η συνέχεια αυτών που από χρόνια αγωνίζονται για την καλυτέρευση της ζωής των Ελλήνων στην ξενιτιά. Είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να αφήσει το ενδιαφέρον για τη λειτουργία των σχολείων από γονείς και εκπαιδευτικούς σε αυτή την όμορφη γωνιά της Βάδης Βυρτεμβέργης. Είναι η συνέχεια εκείνων που είχαν την ιδέα να κυκλοφορήσουν τη μαθητική εφημερίδα «Μαϊστράλι» με υπεύθυνο τον δάσκαλο Χρήστο Ντούρο στο ίδιο σχολείο.

Έχοντας μια δημιουργική παράδοση οι Έλληνες της πόλεως Bietigheim σε πολλούς τομείς, κυρίως όμως στην Ελληνόγλωσση εκπαίδευση από τη δεκαετία του ‘70 «βλέπε μοντέλο Bietigheim 1975-76» άνοιξαν και πάλι τα φτερά τής δημοσιογραφίας με την έκδοση της μαθητικής εφημερίδας «Η Δική Μας Άποψη». Ένα τολμηρό έντυπο που ενημερώνει με συνεντεύξεις, ένα φιλοσοφικό έντυπο που διδάσκει και ένα ψυχαγωγικό έντυπο μας δίνουν οι μαθητές του Τ.Ε.Γ.Δ.Ε. Bietigheim, για να μας αποδείξουν ότι και άποψη έχουν και τόλμη να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα και κοστολογούν σύμφωνα με τις δυνάμεις τους. Ξέρουν ότι στην Εδέμ δεν είναι όλα τέλεια και χαρούμενα, γι’ αυτό έκαναν την εφημερίδα τους πηγή χαράς και γνώσεις. Πλησίασαν με τον δικό τους τρόπο και φωτογράφισαν τις προθέσεις τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων τους, για να κάνουν συνδρομή της καρδιάς τους την αγάπη.

Με αφετηρία αυτή τους την εμπιστοσύνη και την αγάπη έκαναν το μεγάλο βήμα της έκδοσης τής μαθητικής τους εφημερίας. Έτσι πήραν το βάπτισμα της δημοσιογραφίας και έκαναν το τολμηρό βήμα στο χώρο της ενημέρωσης, για να μας δείξουν ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο πολιτισμός έχει όνομα και όραμα σε μια εποχή μάλιστα που οι ηγέτες έχουν ξεχάσει. Σε μια εποχή που αυτοί οι άγγελοι από το Bietigheim μας δείχνουν το δρόμο της υπερηφάνειας και ας μην ήρθε το Άγιον Πνεύμα «εν είδει περιστεράς». Με αυτή τους την προσπάθεια εκφράζουν τα αγνά τους αισθήματα στα Ελληνικά γράμματα, στην ιστορία και τον Ελληνικό Πολιτισμό μέσα σε μια κοινωνία όπου συγκρούονται πολλές γλώσσες και πολιτισμοί από όπου βγαίνουν θριαμβευτές. Πολλά εύγε στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς αυτών των παιδιών, που αποτελούν το δυναμικό τής Ελληνικής Παροικίας του Bietigheim και της ευρύτερης περιοχής.

Υπεύθυνη έκδοσης είναι η καθηγήτρια Αναστασία Μαντζώρου και στη συντακτική επιτροπή συμμετέχουν μαθητές του Τ.Ε.Γ.Δ.Ε. Bietigheim-Bissingen. Στην τελευταία έκδοση συμμετείχαν οι μαθήτριες: Χριστίνα Βασιλείου, Όλγα Γκόγκα, Νικολέτα Καπέτη, Αναστασία Κοσμίδου, Παρασκευή Μηχαϊλίδου και Μαρία Τσιμοπούλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ