Εδώ και πέντε μήνες ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Το κυβερνών κόμμα AKP επιχειρεί παρόλα αυτά να διατηρήσει το έλεγχο.Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσει τη δημαρχία μια και το κυβερνών κόμμα AKP έκανε ό,τι μπορούσε για να του φέρει προσκόμματα. Λασπολογία επί μήνες και στο τέλος επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας. O Εκρέμ Ιμάμογλου όμως τα κατάφερε και από τις 23 Ιουνίου είναι δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Πέντε μήνες αργότερα τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου εύκολα. Το ισλαμικό συντηρητικό κόμμα AKP εξακολουθεί να του φέρνει εμπόδια. Ο Ιμάμογλου ήθελε καταρχάς να βελτιώσει τις υποδομές στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως το μετρό. Για το λόγο αυτό χρειάζεται περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά διαβολική σύμπτωση όμως οι τράπεζες Vakif Bank, Ziraat και Halk Bank δεν δίνουν πλέον δάνεια στον δήμο. Στηρίζονται από ένα κρατικό ταμείο, στο οποίο συμμετέχουν ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

«Παρατηρούμε ότι οι κρατικές τράπεζες από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου κρατούν πολύ επιφυλακτική στάση» δηλώνει ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Για το λόγο αυτό ο δήμος είναι υποχρεωμένος να στραφεί σε δάνεια από το εξωτερικό. Τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος δήμαρχος πραγματοποίησε ένα ταξίδι σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο με στόχο την αναζήτηση επενδύσεων και τη χρηματοδότηση των υποδομών. Έτσι το γαλλικό French Development Agency θα συμμετάσχει με 86 εκατομμύρια ευρώ και η Deutsche Bank με 110 εκατομμύρια ευρώ. Μια τακτική την οποία διόλου δεν εγκρίνει η τουρκική κυβέρνηση μια και θεωρεί ότι δυσφημεί την Τουρκία.

Το πελατειακό σύστημα του ΑΚP

Ένα ακόμα σημείο τριβής μεταξύ του Ερντογάν και του νέου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης είναι το πελατειακό σύστημα που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία 25 χρόνια, κατά τα οποία το AKP διοικούσε τον δήμο, και που ευνοούσε την κυβέρνηση. Δηλαδή η κυβέρνηση ευνοούσε επιχειρηματίες ή ιδρύματα και αυτοί σε αντάλλαγμα, όταν για παράδειγμα επρόκειτο για ΜΜΕ, σχολίαζαν θετικά το κυβερνητικό έργο. «Από εδώ και στο εξής τέρμα με κάποιους ευνοούμενους. Από εδώ και πέρα θα επωφελείται ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη» δηλώνει ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Το AKP συνεχίζει πάντως να προσπαθεί να ελέγχει το δήμο επωφελούμενο και οικονομικά. Το τουρκικό υπουργείο Περιβάλλοντος πρότεινε ένα νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τέσσερεις περιοχές που βρίσκονται στο Βόσπορο θα ενωθούν σε μια νέα διοικητική ενότητα, η οποία δεν θα ανήκει στη δικαιοδοσία του δήμου. Πρόκειται για τις πιο ακριβές περιοχές της Κωνσταντινούπολης και οι επικριτές του σχεδίου ισχυρίζονται πως πρόκειται για ένα τέχνασμα για την προσέλκυση επενδυτών φίλα προσκείμενων στον Πρόεδρο Ερντογάν ώστε να διατηρηθεί το πελατειακό του σύστημα.

Και δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ο Ιμάμογλου ήθελε να νοικιάσει τους ιστορικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς Χαϊνταρπασά και Σιρκετσί για πολιτιστικές εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό της Πόλης. Ωστόσο η προσφορά του δήμου απορρίφθηκε. Εμφανίστηκε αντίθετα ένας αμφιλεγόμενος νεαρός επενδυτής, πρώην πρόεδρος του Οκτσουλάρ Βακφί, ενός ιδρύματος προσκείμενου στον Τούρκο Πρόεδρο, και κατάφερε να πάρει τους σταθμούς προς αξιοποίηση.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται ένας ικανός υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα και αυτό ίσως εξηγεί πολλά για τα προσκόμματα που του φέρνει η κυβέρνηση.

Ντάνιελ Μπέλουτ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ