Την άμεση κινητοποίηση των κοινοτικών οργάνων στις Βρυξέλλες, αλλά και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές που μαίνονται από χθες στην Αττική με δεκάδες ανθρώπινα θύματα.Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε μέσω του λογαριασμού του στο twitter τη βαθιά του λύπη του για αυτήν την καταστροφή διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα σταθούν δίπλα στην Ελλάδα, ενώ η βοήθεια όπως αναφέρει βρίσκεται καθ΄ οδόν.

Η αλληλεγγύη της ΕΕ ενεργοποιείται για τον ελληνικό λαό, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στέλνει άμεση βοήθεια στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται στο πλευρό σας», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στις πυρκαγιές στη χώρα. Επίσης σήμερα το πρωί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Επιτροπής στην Ελλάδα και τόνισε ότι η Κομισιόν θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τη χώρα.

Ο Eπίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο Eπίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης σε συνέχεια επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο Γιούνκερ θα επισκεφθεί μέσα στην ημέρα την Ελλάδα και θα κάνει επιτόπιες επισκέψεις στην περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Όταν μια χώρα αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές, όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, η ΕΕ διαθέτει ένα ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών μέσων και μέσων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για να τη συνδράμει.

Η ΕΕ παρέχει επίσης βοήθεια για τη χρηματοδότηση ζωτικών λειτουργιών έκτακτης ανάγκης, όπως: αποκατάσταση των βασικών υποδομών, παροχή ενέργειας, υδροδότηση, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, προσωρινή στέγαση και κόστος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του πληθυσμού.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ