Τι προκύπτει μέσα από την απάντηση του Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, στην ερώτηση με αριθμό 5311/10-1-2014, την οποία κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.

Ειδικότερα ο Υπουργός κάνει γνωστά τα ακόλουθα:

 “Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρέχει δωρεάν ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία μέσω των 78 (εβδομήντα οκτώ) συνολικά εκπαιδευτικών μονάδων που λειτουργούν στη χώρα, εκ των οποίων οι 32 (τριάντα δύο) είναι αμιγή ελληνικά σχολεία. Στα σχολεία αυτά παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση και το Υ.ΠΑΙ.Θ. αποσπά κάθε χρόνο εκπαιδευτικούς. Για το σχολικό έτος 2012-13 αποσπάστηκαν 334 Εκπαιδευτικοί. Η στελέχωση τους συμπληρώνεται με 17 εκπαιδευτικούς με σύμβαση αορίστου χρόνου και 53 Εκπαιδευτικούς που τη μισθοδοσία τους αναλαμβάνει το Γερμανικό κράτος. Το Υ.ΠΑΙ.Θ. για το έτος 2013 έχει δαπανήσει συνολικά 3.908.900 ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων της Γερμανίας και τη μισθοδοσία των συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Στους μαθητές αυτών των σχολείων παρέχονται δωρεάν όλα τα βιβλία από το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, με εξαίρεση τα βιβλία των Αγγλικών των τριών τάξεων του Λυκείου για τα οποία υπάρχουν προτεινόμενες λίστες από το Υπουργείο (ακριβώς όπως συμβαίνει και στην ημεδαπή για τα ξενόγλωσσα βιβλία). Από το 2010 τη μεταφορά των βιβλίων έχουν αναλάβει οι Σύλλογοι Γονέων.

 

Οι μαθητές που ολοκληρώνουν τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους στα αμιγή ελληνικά σχολεία της Γερμανίας και θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Γερμανικά Πανεπιστήμια θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση συμμετοχής στις Ειδικές Γενικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου που διεξάγονται στην Ελλάδα για τους αποφοίτους των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.

 

Ένας απόφοιτος ελληνικού Λυκείου της ημεδαπής, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του στη Γερμανία, σύμφωνα με την ηλεκτρονική διεύθυνση http://anabin.kmk.org/no cache/filter/schulabschuesse-mit-hochschulzugang του Κεντρικού Γερμανικού Υπουργείου Παιδείας, πιο συγκεκριμένα της Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας- Κεντρική Υπηρεσία εκπαίδευσης εξωτερικού (Kultusminster Konferenz-Zentralstelle fuer auslaendisches Bildungswesen) πρέπει να προσκομίσει απολυτήριο Λυκείου σε συνδυασμό με βεβαίωση πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με γενικό μέσο όρο που δεν πέφτει από τη βάση του 10. Τα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Ο. Δ. της Γερμανίας και η αντιστοίχηση των απολυτηρίων τίτλων των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας εξετάζονται στις ελληνογερμανικές συναντήσεις”.

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, ανέφερε τα εξής:

 

Η καπιταλιστική κρίση στη χώρα μας βαθαίνει και οδηγεί όλο και περισσότερους εργαζόμενους, με τις οικογένειες και παιδιά τους, στο δρόμο της μετανάστευσης προς τη Γερμανία. Οι κυβερνήσεις τόσο της Γερμανίας όσο και της Ελλάδας εφαρμόζοντας την ταξική, αντιλαική πολιτική, επιβάλλουν παραπέρα μορφωτική υποβάθμιση σε βάρος των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και των μεταναστών. Το εκπαιδευτικό σύστημα παρέχει αποσπασματικές γνώσεις, σβήνει και το παραμικρό ίχνος κριτικού πνεύματος.   Επιδιώκεται η κατάργηση ακόμα και των μικρών δειγμάτων της γενικής  μόρφωσης, ενισχύονται οι διαχωρισμοί, που δεκαετίες τώρα υπάρχουν στο Γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, από τα 10 χρόνια του παιδιού: α) σε Integrierte Sekundarschule/Gesamtschule (Hauptschule και Realschule παλιότερα) για τα παιδιά που προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες, και β) σε Gymnasium για αυτούς που «μπορούν να τα καταφέρουν».
Με ευθύνη της Ελληνικής και της Γερμανικής κυβέρνησης μεταφέρεται η ευθύνη της εκπαίδευσης στην οικογένεια, βάζοντας τους γονείς να πληρώνουν για βιβλία (πχ. Αγγλικών), για φωτοτυπίες, για υλικοτεχνική υποδομή, λειτουργικά έξοδα (πχ. καθαριότητα, βάψιμο αιθουσών, κλπ.) και φυσικά, αναγκάζοντάς τους να δίνουν υπέρογκα ποσά στην παραπαιδεία.
Η ελληνική κυβέρνηση με το νόμο ν. 4027/2011 για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, υπογράφει την καταδίκη των παιδιών των μεταναστών με στόχο να βγαίνουν φτηνοί αυριανοί εργάτες για τη Γερμανική αστική τάξη. Έτσι αποδέχεται την αναγνώριση των ελληνικών λυκείων στη Γερμανία ως αυτά της κατώτερης βαθμίδας του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή δηλαδή ότι αν είσαι μετανάστης δεν έχεις πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση της Γερμανίας. Αποδέχεται την ανισότιμη αντιστοίχηση του επιπέδου γνώσεων των ελληνικών και γερμανικών σχολείων με προεκτάσεις στο μέλλον των παιδιών στη Γερμανία, αφού όταν ένα παιδί θέλει να πάει από ελληνικό σε γερμανικό σχολείο υφίσταται υποβάθμιση σχολικής τάξης ακόμα και αν έχει καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας. Για να θεωρηθεί ως απόφοιτος του γερμανικού σχολείου ένας μαθητής πρέπει με επιτυχία να δώσει γενικές εξετάσεις και να γράψει πάνω από τη βάση σε όλα τα μαθήματα! Αν αποτύχει έστω και σε ένα μάθημα θεωρείται απόφοιτος κατώτερου σχολείου και φυσικά αυτό έχει επιπτώσεις και στη προσπάθεια εύρεσης θέσης μαθητείας στη Γερμανία (Ausbildung). Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που ολοκληρώνουν το σχολείο στην Ελλάδα και μεταναστεύουν στη Γερμανία και το απολυτήριό τους θεωρείται κατώτερο από το αντίστοιχο του Γερμανικού «Λυκείου»
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών των μεταναστών στη Γερμανία στην πρόσβαση στη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση, στην ισότιμη αντιστοίχηση των ελληνικών σχολείων συνολικά (είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στη Γερμανία) με αυτά της Γερμανίας, για να σταματήσει ο διαχωρισμός των παιδιών των μεταναστών σε μαθητές 2ης κατηγορίας στη Γερμανία;

 

Οι βουλευτές


Γιάννης Γκιόκας

 

Ελένη Γερασιμίδου

 

Λιάνα Κανέλλη

 

Γιώργος Λαμπρούλης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ