Gutersloh

Οι ‘Ελληνες οι οποίοι ζούνε μακριά από την αγαπημένη τους πατρίδα, σε όποια άκρη της γης και αν βρίσκονται, προσπαθούν να διαφυλάσσουν με κάθε δύναμη ψυχής τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις μέσω τον κοινοτήτων τους. Οι κοινότητες αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με την πατρίδα για να αισθάνονται λίγο πιο κοντά σε αυτή.

Για τον λόγο αυτό, την Κυριακή στις 5 Φεβρουαρίου η Ελληνική κοινότητα του Lippstadt κάλεσε όχι μόνο τα μέλη της αλλά και κάθε Έλληνα, σε αυτή την σημαντική γιορτή για την κοπή της βασιλόπιτας. Το αποτέλεσμα ήταν η αίθουσα της Italienische Katholische Mission Kloster να γεμίσει από καλεσμένους όλων των ηλικιών σε κλίμα γιορτινό, με άφθονο καφέ και όλων των λογιών παραδοσιακών γλυκών που με την μυρωδιά τους προκαλούσαν τον κόσμο, οι οποίοι με τη σειρά τους τα απολάμβαναν.

Αρχικά τον λόγο πήρε η πρόεδρος της κοινότητα κα Γκόλια η οποία δεν μπορούσε να κρίψει την χαρά της για την τόση μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και ευχαρίστησε όλους τους καλεσμένους που τίμησαν την εκδήλωση. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο δήμαρχος τοu Lippstadt ο κος Κρίστοφ Ζόμερ, ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας του Gütersloh κος Παναγιωτόπουλος όπως επίσης ο πάτερ της Ελληνικής ενορίας, ο κος Δημήτριος Προφιλίδης και πολύ άλλοι καλοί φίλοι. Η κα Κόλια τόνισε και είπε εκ μέρος όλων πόσο έχουν αγαπήσει αυτή την πόλη και πόσο πολύ χαίρεται για την άριστη συμβίωση και συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων και των Γερμανών. Επίσης, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον κο Παναγιωτόπουλο, επισημαίνοντας το πόσο δραστήριος είναι και πόσο οργανωμένη είναι κοινότητα του Gütersloh η οποία κάθε φορά θέτει υψηλότερους στόχους. Στη συνέχεια έκανε μια μικρή αναφορά στην ιστορία του εθίμου της κοπής της βασιλόπιτας και καλωσόρισε την παρουσία των Ελληνόπουλων της περιοχής τα όποια τραγούδησαν και χόρεψαν για τους καλεσμένους.

Μία από τους καλεσμένους ήταν και η κα Μόκου, η οποία διδάσκει στα παιδιά την μητρική τους γλωσσά. Με αφορμή την 21η Φεβρουαρίου, η οποία έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία της UNESKO ως η παγκόσμια ημέρα της μητρικής γλώσσας, για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας, υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η εκμάθηση και παρακολούθηση της Ελληνικής γλώσσας για διάφορους λόγους από τους οποίους το ψυχολογικό και μαθησιακό κομμάτι είναι το σημαντικότερο. Αφενός τα παιδιά γνωρίζουν τον πολιτισμό και τις ρίζες τους και αφετέρου διδάσκονται την γλώσσα δημιουργώντας μία γερή βάση για την ευκολότερη εκμάθηση άλλων γλωσσών. Κλείνοντας ζήτησε βοήθεια από όλους τους γονείς και τους παρακινεί να στέλνουν τα παιδιά τους στο ελληνικό σχολείο ώστε να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει η γλώσσα αναλλοίωτη και στις επόμενες γενιές.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κος Ζόμερ, ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήρια του για την εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τον θαυμασμό του για την ενότητα των Ελλήνων, η οποία είναι εμφανής σε κάθε συμμετοχή τους στις διάφορες γιορτές και εκδηλώσεις της κοινότητας. Επίσης, ανέφερε ότι δεν μπορεί να φανταστεί την πόλη του Lippstadt χωρίς την παρουσία Ελλήνων, οι οποίοι ανήκουν πλέον στην Γερμανική κοινωνία ως αναπόσπαστο στοιχείο της. Μίλησε ακόμη για την άριστη ένταξή τους χωρίς όμως να ξεχνούν ποτέ την προέλευση και τις παραδόσεις τους, εκπροσωπώντας την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο φέρνοντας ως παράδειγμα την συγκεκριμένη εκδήλωση.

Τέλος, πρόσθεσε λίγα λόγια και ο κος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας και έκανε θερμή παράκληση να βοηθήσουμε όλοι τους συμπατριώτες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα επιλέγοντας ως προορισμό τους την Γερμανία.

Ακολούθησε η ευλογία και η κοπή της βασιλόπιτας. Μετά το πέρας της εκδήλωσης τα μέλη της κοινότητας και οι καλεσμένοι συγκεντρώθηκαν στο «σπίτι των κουλτούρων» ή «das Haus der Koultouren» όπως το ονομάζουνε οι Γερμανοί, όπου τους περίμενε ένα πλουσιοπάροχο γεύμα. Στον χώρο αυτό πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους σε στενή συνεργασία με την κοινωνική λειτουργό την κα Καλαϊτζίδου.

 

Αρθρογράφος

Αφροδίτη Κωνσταντίνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ