Χατζημαρκάκης, Αρχιμάγειροι και DHW φέρνουν την «ελληνική μεσογειακή κουζίνα» στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Μπουτάρης προς Ευρωπαίους: «Ελάτε στην Ελλάδα να σας μάθουμε να ζείτε».
Καρούμπας: «Ο γαστρονομικός μας πολιτισμός κρίνεται από τον τουρισμό».

 

Βρυξέλλες/Κολωνία.«Πέρα από την Ελλάδα που περιγράφουν τα ΜΜΕ στην Ευρώπη, υπάρχει μια παράλληλη Ελλάδα, η οποία είναι ικανή να καταφέρει πολλά. Υπάρχουν άνθρωποι δημιουργικοί που θέλουν οξυγόνο για να δουλέψουν και να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μπορούμε να αναδείξουμε τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα στην Ευρώπη και την ελληνική μεσογειακή διατροφή και κουζίνα ως σύγχρονο πρότυπο ευζωΐας».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW και ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης κατά την εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) με θέμα: «Αύξηση της παραγωγικότητας των Ελληνικών προϊόντων μέσα από την ποιότητα». Μία εκδήλωση που είχε υποσχεθεί στους αρχιμαγείρους ένα χρόνο πριν κατά την διάρκεια της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας DHW και Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος στα πλαίσια της HORECA 2012 στην Αθήνα.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο κ. Χατζημαρκάκης έδωσε έμφαση στις δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης και τόνισε πως τώρα χρειάζεται γρήγορη ανάπτυξη, αναφερόμενος συνοπτικά σε πρωτοβουλίες, οι οποίες υλοποιούνται στο εξωτερικό και αποβλέπουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Μ. Dimitru, Γεν. Δ/ντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αγροτική Ανάπτυξη εκ μέρους του Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης D. Cioloş, ο Αναπληρωτής Μόνιμος  Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Κομισιόν πρέσβυς Α. Παπασταύρου εκπροσωπώντας τον Υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδος Α. Τσαυτάρη, ο Έλληνας ευρωβουλευτής Σ. Δανέλλης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης , ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μ. Καρούμπας και η Ελληνίδα Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μ. Δαμανάκη που προλόγισε το άνοιγμα του μπουφέ που είχαν ετοιμάσει οι αρχιμάγειροι σαν αποκορύφωμα της εκδήλωσης.


Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι, «η ελληνική γεωργία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή πολιτική ενώ, κύρια πρόκληση της χώρας για το μέλλον, είναι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ παραγωγικότητας και βιωσιμότητας». Ο κ. Α. Παπασταύρου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του γεωργικού τομέα ως μέσο ενίσχυσης της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας αλλά και της γνωστοποίησης, εξαγωγής και προώθησης των αγροτουριστικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές με συνέπεια και οργάνωση. Εστιάζοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος, όπως το κλίμα, την παράδοση στην γεωργία και τον πολιτισμό, τόνισε ότι «χάρη στις προσπάθειες που γίνονται, η αγροτική παραγωγή μπορεί να αξιοποιηθεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα».

Ο Σ. Δανέλλης επεσήμανε τη σημασία παραγωγής νέων προϊόντων, ανέφερε ως παράδειγμα, πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε μέσω συνεργασίας παραγωγών στην Κρήτη, και τόνισε ότι, «χρειάζεται επικοινωνία με τους νέους παραγωγούς, μείωση της γραφειοκρατίας στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν, υγιή και ισχυρά συλλογικά σχήματα μέσω της ΚΑΠ και καλή κατανόηση των πυλώνων για την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα . Οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα είναι επί ματαίω».

Ο Γιάννης Μπουτάρης, συμφώνησε πως χρειάζεται συλλογική συνείδηση και δήλωσε σκωπτικά «αν κάνεις κάτι μόνος σου, θα σε φάει το μαύρο σκοτάδι». Έδωσε έμφαση στην ανάδειξη της ποιότητας, στην αισθητική αναβάθμιση της προβολής της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι «στα προγράμματα προβολής, χρειάζεται μεγαλύτερη απουσία του κράτους». Τέλος κάλεσε όλους τους Ευρωπαίους να έλθουν στην Ελλάδα να γευθούν τα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα και το κρασί και να ζήσουν την παραδοσιακή και αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Το μήνυμά του: «Ελάτε να σας μάθουμε να ζείτε».

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Μίλτος Καρούμπας, έδωσε έμφαση στη διατροφική αξία των ελληνικών προϊόντων και τόνισε ότι «ο γαστρονομικός πολιτισμός της χώρας μας κρίνεται από τον τουρισμό». Παρουσίασε πρωτοβουλίες για την προώθηση της Ελληνικής γαστρονομίας και υπογράμμισε: «στόχος είναι να τρώμε υγιεινά, ποιοτικά και πάνω από όλα Ελληνικά».

Μετά από τις κεντρικές εισηγήσεις έκανε παρέμβαση ο Αντιπρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW, Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, παρουσιάζοντας την κοινή πρωτοβουλία του συνδέσμου του μαζί με την Λέσχη Αρχιμαγείρων και την Ένωση των Ξενοδόχων και Εστιατόρων Γερμανίας για την ανάδειξη της «ελληνικής μεσογειακής κουζίνας» και την πιστοποίηση των εστιατορίων που προσφέρουν αυτήν στην Γερμανία. Παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιάννης Βογιατζής, οι οινοποιοί της Βορείου Ελλάδος Στέλιος Μπουτάρης και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης για θέματα Πολιτισμού, Τουρισμού και Παιδείας Σπύρος Πέγκας σχετικά με το πρόγραμμα „FoodFestival“ του Δήμου και τέλος η Θίσβη Εκμεκτζόγλου, εκπρόσωπος εθελοντικής οργάνωσης για την χαρτογράφηση και ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων στο Βέλγιο.

Ακολούθησε δεξίωση με ένα συναρπαστικό μπουφέ γεμάτο πεντανόστιμες παραδοσιακές λιχουδιές από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος που είχαν προετοιμάσει μόλις λίγες ώρες πριν 30 αρχιμάγειροι στις κουζίνες του Ευρωκοινοβουλίου και άλλοι τόσοι είχαν στολίσει με πολύ γούστο. Στην ημερίδα συμμετείχαν συνολικά 60 αρχιμάγειροι μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Ντυμένοι όλοι στις ολόασπρες στολές τους και τα ψηλά τους καπέλα εντυπωσίασαν με την ευγένειά τους, την τέχνη τους και την άψογη παρουσίαση των ποιημάτων τους.

Δείτε και την αναφορά στο Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=85Of6IQszVI

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ