Εποικοδομητικές συναντήσεις και επαφές είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας και, συγκεκριμένα, στο Darwin. Ο κ. Θεοδωρίδης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Hellenic Macedonian Association και, προσωπικά του Προέδρου του Συλλόγου κ. Στράτου Πούλου και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γιάννη Νικολάκη, για την εγκατάσταση ενός διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας της Π.Ε. Πέλλας με την Ελληνική Ομογένεια της Αυστραλίας.

Ο κ. Θεοδωρίδης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin όπου συζήτησε με τον Πρύτανη κ. Simmon Maddocks, τον Καθηγητή κ. Martin Jarvis, τον Επίκουρο Καθηγητή και Υπεύθυνο του Προγράμματος Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας κ. Γεώργιο Φρατζή και τη Διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Darwin κα. Monica Turvey, την πορεία του Προγράμματος εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας. Άλλωστε, οι φοιτητές και καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επισκέπτονται κάθε χρόνο την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, αναπτύσσοντας μια βιωματική σχέση με τον τοπικό πολιτισμό, την οικολογία, την οικονομία και την κοινωνία. Ακόμη, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε την ενδεχόμενη συνεργασία του Πανεπιστημίου του Darwin με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τη δημιουργία μιας Πανεπιστημιακής Έδρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Darwin.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Θεοδωρίδης παρακολούθησε από κοντά την προετοιμασία του Ελληνικού Φεστιβάλ, είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κα. Lillian Gomatos και είχε θερμές συνομιλίες με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Darwin και τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Νικολάκη. Επίσης, είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Επικράτειας κ. Adam Giles, τον Υπουργό Πολυπολιτισμικότητας κ. Peter Styles, τον Επίτιμο πρώην Πρόξενο της Ελλάδας κ. George Kapetas και την Εξοχότατη, Διοικητή του Darwin κα. Sally Thomas. Στο Ελληνικό Φεστιβάλ, με την ονομασία Greek Festival 2014, το οποίο πραγματοποιήθηκε 7-8 Ιουνίου, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συμμετείχε με περίπτερο όπου παρουσιάστηκαν προϊόντα που παράγονται από επιχειρήσεις της περιοχής, τα οποία είχαν μεγάλη απήχηση στους επισκέπτες της διοργάνωσης οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά και φυσικά, για την ιστορία και τους τουριστικούς προορισμούς της Πέλλας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δύο ημέρες του Φεστιβάλ οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 35.000. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ δρομολογήθηκαν μάλιστα, ενέργειες επιχειρηματικής συνεργασίας για την είσοδο προϊόντων ποιότητας της Πέλλας σε διακεκριμένες αγορές της Αυστραλίας.

Σημαντικές συνομιλίες είχε ο κ. Θεοδωρίδης με τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αυστραλία κ. John Anictomatis, τον κ. Kosta Vatskalis, μέλος της Νομοθετικής Συνέλευσης της Τοπικής Κυβέρνησης και την Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κα. Della Lawrie. Συζητήθηκαν θέματα της Αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που επισκέπτονται την Αυστραλία μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Ταυτόχρονα οι αντιπρόσωποι του Τοπικού Κοινοβουλίου ενημέρωσαν τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Επικράτεια.

Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η συνάντηση που είχε ο κ. Θεοδωρίδης, στο περιθώριο των επαφών του στο Darwin, με τον Υπουργό Πολυπολιτισμικότητας κ. Peter Styles και τον Υπουργό Εκπαίδευσης κ. Peter Chandler. Οι τρείς άνδρες συζήτησαν για μια σειρά από θέματα και, κυρίως, για το νέο κύμα οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα, τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη Χώρα μας και τον πρόσφατο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης. Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρίδης παρουσίασε τα επίπεδα Διοίκησης στην Ελλάδα και συζητήθηκε λεπτομερώς ο νέος θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης και, με αφορμή το Πρόγραμμα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια από το Πανεπιστήμιο Charles Darwin, ο κ. Θεοδωρίδης πρότεινε την ανταλλαγή φοιτητών ανάμεσα στις δύο Χώρες και τη θέσπιση ευνοϊκού πλαισίου, ώστε, απόφοιτοι των Ελληνικών Πανεπιστημίων να συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Darwin και, παράλληλα να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά με χαμηλό κόστος ζωής και ευκαιρίες ανέλιξης.

Ακόμη, τέθηκε το θέμα της συνεργασίας και συνέργειας σε τομείς που υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον και περιθώρια οικονομικής συνεργασίας όπως στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής. Με πρωτοβουλία του κ. Αντιπεριφερειάρχη συμφωνήθηκε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και της Βόρειας Επικράτειας του Darwin. Τέλος, ο κ. Styles δήλωσε ότι θα κάνει ιδιαίτερη μνεία στην επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη στην Βόρεια Επικράτεια, στην τελετή αποφοίτησης του Ιδρύματος Αυστραλών Αγροτών όπου θα παρευρεθεί το επόμενο διάστημα και θα μιλήσει για θέματα συνεργασίας στον αγροτικό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.

Στη συνέχεια της επίσκεψης στην Αυστραλία ο κ. Θεοδωρίδης μετέβη στην Μελβούρνη όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το Δ.Σ. και μέλη της Ένωσης Ποντιακών Σωματείων και με φορείς και συλλόγους της Ελληνικής Τοπικής Κοινότητας. Συζήτησαν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Αυστραλίας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τοπικοί παράγοντες ζήτησαν τη βοήθεια της Πολιτείας και της Περιφέρειας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Συνοψίζοντας το αποτέλεσμα των επαφών του κατά την επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Είχα μια σειρά από εποικοδομητικές συναντήσεις και γνωριμίες με ανώτατα στελέχη της Κυβέρνησης της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας, με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στο Darwin και στην Μελβούρνη και με άρτια καταρτισμένους και έμπειρους επιστήμονες. Η προσφορά της Ελληνικής Ομογένειας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Αυστραλίας είναι μεγάλη και αυτό δημιουργεί μεγάλη υπερηφάνεια. Στην προσπάθεια που κάνουμε στην Πέλλα και στην Κεντρική Μακεδονία να αναπτύξουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας οι Έλληνες της Αυστραλίας, οι φορείς και οι τοπικοί επιχειρηματίες της Αυστραλίας είναι σημαντικός εταίρος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Hellenic Macedonian Association και, ιδιαίτερα, τον Πρόεδρο κ. Στράτο Πούλο, την κα. Αγγελική Πούλου και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Darwin κ. Γιάννη Νικολάκη για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και το γεγονός ότι με συνόδευσαν σε όλες τις συναντήσεις που είχα. Ταυτόχρονα εκφράζω τις ευχαριστίες μου στα Κυβερνητικά Στελέχη για την υποδοχή και για το υψηλού επιπέδου περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαμε. Στην Πέλλα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία συνεργειών για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο του τόπου. Είναι ένας στόχος που μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από στρατηγικές συμμαχίες και την υποστήριξη της Ελληνικής Ομογένειας».

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι ως αποτέλεσμα της επίσκεψης του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στο Darwin προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο του επόμενου έτους να πραγματοποιηθεί επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής, συνοδεία υπουργών της Κυβέρνησης του Darwin και επιχειρηματιών, στην Πέλλα, για τη δρομολόγηση συνεργασιών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε συγκεκριμένους τομείς (αγροτικά προϊόντα ποιότητας, τουρισμός, πολιτισμός κ.ά.).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ