«Η ενασχόληση με τα όρια της ανάπτυξης σε περιόδους κρίσης” (Dealing with the Limits to Growth in Times of Crisis)  ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος το απόγευμα της Παρασκευής 8 Νοεμβρίου 2013 στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του Διεθνούς Πανεπιστημίου καθηγητής κ. Ν. Μουσιόπουλος, ο οποίος και καλωσόρισε τους επίσημους καλεσμένους, τον Γενικό Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Dr. Ingo von Voss, την Επίτιμη Πρόξενο της Αυστρίας στη Θεσσαλονίκη κα Έβελυν Παπαδοπούλου, ακαδημαϊκούς και φοιτητές που παραβρέθηκαν.  Παράλληλα επεσήμανε ότι η εκδήλωση σηματοδοτεί την επιθυμία του Διεθνούς Πανεπιστημίου – ως μέλους του Ελληνικού Παραρτήματος της Λέσχης της Ρώμης από τον Οκτώβριο του 2012 – να ανταποκριθεί ενεργά στις επιταγές της σύγχρονης κοινωνικo-οικονομικής didaktorπραγματικότητας.

Γραπτό χαιρετισμό απηύθηνε ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης. Μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία της νέας πολιτικής γης του ΥΠΕΚΑ, της αειφόρου οργάνωσης του εθνικού χώρου ως βασικής προϋπόθεσης για να ανθίσουν όλες οι προσπάθειες ανασυγκρότησης. Σύντομο χαιρετισμό απηύθηνε επίσης και η Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της Λέσχης της Ρώμης (Club of Rome), Πρόεδρος και ιδρύτρια της διεθνούς οργάνωσης  Βιοπολιτικής καθηγήτρια κα Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη.

Βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο  Δρ Peter Johnston (Πρόεδρος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της Λέσχης της Ρώμης) και ο καθηγητής Franz Josef Radermacher (Μέλος της Λέσχης της Ρώμης και Αντιπρόεδρος του Ecosocial Forum Europe). Το θέμα της ομιλίας του Δρ P. Johnston ήταν  Βιώσιμη Ανάπτυξη: Εμπειρίες και Προοπτικές.  Βασιζόμενος στην εμπειρία της Λέσχης της Ρώμης ο ομιλητής αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και την αποτυχία σύνδεσης των ασκούμενων πολιτικών με την κλιματική αλλαγή. «Μας αφορά πιο πολύ το οικονομικό μέρος της κρίσης και όχι το περιβάλλον, παρ’ όλα αυτά γίνεται πρόοδος αργή αλλά σταθερή κυρίως στον τομέα μείωσης της φτώχιας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανάπτυξη είναι η λύση για τη μείωση της ανεργίας και την κάλυψη των προσδοκιών των νεότερων γενεών, αλλά μια ανάπτυξη βασισμένη στο σεβασμό στο περιβάλλον, πιο δίκαιη, με αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.»

Η Βιωσιμότητα, η Πράσινη Ανάπτυξη και η Οικονομική Προοπτική ήταν το θέμα της ομιλίας του καθηγητή Franz Josef Radermacher. Αφού αναφέρθηκε στα  40 χρόνια από την δημοσίευση από τη Λέσχη της Ρώμης του Limits to Growth στάθηκε σε παραδείγματα από το παρελθόν όσον αφορά στη βιωσιμότητα και τις πηγές ενέργειας του πλανήτη. «Το πρόβλημα είναι το κλίμα» είπε ο καθηγητής Radermacher και «τι πολιτισμό δημιουργούμε και για ποιούς;». Συνοψίζοντας αναφέρθηκε σε 2 βασικά σημεία που μπορούν να δώσουν λύση στο θέμα της βιωσιμότητας, την υιοθέτηση παγκόσμιων πολιτικών και την ηθικοποίηση των αγορών (moralization of markets).

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις που έγιναν από το κοινό σχετικά με την κρίση, την οικονομία και την ανάπτυξη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του καθηγητή Franz Josef Radermacher σε Επίτιμο Διδάκτορα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, για την προσφορά του στο χώρο των Επιστημών της Οικονομίας, της Καινοτομίας και της Παγκόσμιας Βιώσιμης Ανάπτυξης. Τον έπαινο του τιμωμένου εκφώνησε ο Καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Ταυτότητα Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

Tο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (www.ihu.edu.gr) ιδρύθηκε το 2005 (Νόμος 3391) και αποτελεί το πρώτο δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, που προσφέρει προγράμματα σπουδών αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα. Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο λειτουργούν τρεις Σχολές: η Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών που προσφέρει τα εξής μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: Executive MBA, MSc in Management, MSc in Banking & Finance, MSc in Sustainable Development, MSc in Strategic Product Design, LLM in Transnational and European Commercial Law and Alternative Dispute Resolution, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών που προσφέρει τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: MA in Black Sea Cultural Studies, MA in Art, Law and Economy και η Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας που προσφέρει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: MSc in Information and Communication Technology Systems, MSc in Energy Systems.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ