Ο πολιτικός αναλυτής Στέφαν Ζάιντεντορφ εξηγεί τους λόγους που επικράτησε ο Εμμανουέλ Μακρόν στις χθεσινές εκλογές. «Κατάφερε να πείσει με ένα πρόγραμμα εναντίον του φόβου».Ο κύβος ερρίφθη, οι δημοσκοπήσεις δικαιώθηκαν και ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας λίγο παραπάνω από το 66% των ψήφων έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν που συγκέντρωσε σχεδόν 34%. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε χθες βράδυ να τον συγχαρεί τηλεφωνικώς, ενώ η φράση που κυριαρχεί στο γερμανικό και ευρωπαϊκό Τύπο είναι «ανακούφιση στη Γαλλία και την Ευρώπη». Τι είναι αυτό όμως που κυρίως έκανε σωστά ο υποψήφιος, ο οποίος δεν έχει κόμμα πίσω του και που ίδρυσε το κίνημα «Εμπρός» πριν περίπου ενάμιση χρόνο; Ο πολιτικός αναλυτής Στέφαν Ζάιντεντορφ, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, δήλωσε πως «ο Μακρόν παρουσιάστηκε ως ένα σοβαρός υποψήφιος. Παρουσίασε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, με συγκεκριμένα σχέδια και με ένα μήνυμα ελπίδας. Με ένα μήνυμα ότι σε μια Γαλλία ανοιχτή στον κόσμο μπορεί κανείς να διαμορφώσει το μέλλον. Κατάφερε να πείσει με ένα πρόγραμμα εναντίον του φόβου».

«Θα υπερασπιστώ την Ευρώπη και θα ενισχύσω τη σχέση μεταξύ των λαών που την απαρτίζουν. Μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών» τόνισε ο Εμμανουέλ Μακρόν στη χθεσινή ομιλία του μετά τη νίκη του και συμπλήρωσε πως θέλει να υπερασπιστεί τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και τον ανοιχτό τρόπο ζωής. Αντίθετα η Μαρίν Λεπέν έχασε σε αυτό ακριβώς το σημείο, όπως εκτιμά ο γερμανός πολιτικός αναλυτής, ο οποίος σημειώνει ότι «αυτό που στο τέλος δεν λειτούργησε ήταν το αγαπημένο θέμα του Εθνικού Μετώπου: η ξενοφοβία. Η Μαρίν Λεπέν επικεντρώθηκε σε μια αντιευρωπαϊκή θεματική. Οι Γάλλοι όμως θέλουν την ΕΕ και το ευρώ. Και στο τέλος, όταν είδε ότι χάνει, διεξήγαγε ένα πολύ βρώμικο αγώνα και αυτό της κόστισε». Η Μαρίν Λεπέν μετά την ήττα της δήλωσε ότι θέλει να προχωρήσει σε αναδόμηση του κόμματός της και εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε μια επιθετική αντιπολιτευτική στάση.

Πρώτα μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

Για τον Εμανουέλ Μακρόν τώρα αρχίζει μια σκληρή δουλειά. «Γνωρίζω το βαθύ χάσμα της κοινωνίας μας που οδήγησε πολλούς να ψηφίσουν τα άκρα» δήλωσε ο Μανουέλ Μακρόν. Σε τέσσερις εβδομάδες θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές σε δύο πάλι γύρους και ο Εμανουέλ Μακρόν με το κίνημα «Εμπρός» θέλει να κατεβάσει δικούς του υποψηφίους στις 577 εκλογικές περιφέρειες. Όσον αφορά τις προτεραιότητές του, ο Στέφαν Ζάινντορφ εκτιμά ότι «με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά εργασίας. Με αυτές τις μεταρρυθμίσεις καταπιάστηκε άλλωστε και ως υπουργός Οικονομικών από το 2014 μέχρι το 2016. Τότε δεν κατάφερε να πάει πολύ μακριά, τώρα όμως διαθέτει μεγαλύτερη εξουσία».

Για τον γαλλογερμανικό άξονα εκτιμάται ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Και ο ίδιος γνωρίζει άλλωστε καλά πως για να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης και ιδιαιτέρως της Γερμανίας.

Tageschau.de / DPA / KΝΑ / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ