Διάλεξη του Καθηγητή Δρ. Karl-Heinz Roth.

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Goethe-Institut της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα, για τις μέρες που περνάμε, διάλεξη με θέμα «Η Επίκαιρη οικονομική κρίση σε μια ιστορική σύγκριση» και με ομιλητή τον Καθηγητή Dr. Karl-Heinz Roth. Ο Γερμανός διανοούμενος γεννήθηκε το 1942 στο Wertheim am Main και σπούδασε ιατρική και ιστορία στην Κολωνία, τη Βόννη, το Ντύσσελντορφ, το Αμβούργο και τη Βρέμη. Το 1984 υπέβαλλε τη διδακτορική του διατριβή στην ιατρική (Αμβούργο) και το 1992 στην ιστορία (Βρέμη). Το 1965 δραστηριοποιείται στη λεγόμενη Νέα Αριστερά. Είναι συνιδρυτής του ιδρύματος για την κοινωνική Ιστορία του 20ού αιώνα, που εδρεύει στο Αμβούργο και του περιοδικού «1999». Το περιοδικό μετονομάστηκε σε «Κοινωνική Ιστορία» και από το 2010 κυκλοφορεί ηλεκτρονικά σε τρίγλωσση έκδοση. Από το 1994 στον κύκλο ενδιαφερόντων του προστέθηκε η παγκόσμια ιστορία των επιχειρήσεων και τους οικονομικούς κύκλους του παγκοσμίου συστήματος.

Με συντονιστή και διερμηνέα το φίλο του Δρ. Ζήση Παπαδημητρίου, ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η εισήγηση του Κarl-Heinz Roth πέρασε στους ακροατές ως θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος σε μια εποχή όπου όλοι πλέον ασχολούνται με την άθλια κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας εξαιτίας της κακοδιαχείρησης, της μηδενικής πολιτικής από μέρους των κυβερνήσεων της τελευταίας τριαντακονταετίας, της εθελοτυφλούσης αδιαφορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν δινόταν τα διάφορα οικονομικά στηρίγματα, αλλά και της εκμετάλλευσης διαφόρων χρηματοπιστωτικών οίκων. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του 2007 μπορεί να κατανοηθεί και να εκτιμηθεί για τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματά της από εμάς, τους σύγχρονους πολίτες, μόνον εάν τη συγκρίνουμε με τις προηγούμενες κρίσεις στο παγκόσμιο βιομηχανικό σύστημα, το 1857-1858, το 1873-1876 και το 1929-1932.

Εντοπίζονται εντυπωσιακές ομοιότητες αλλά και σοβαρές διαφορές. Πολύ σημαντική είναι η σύγκριση με την παγκόσμια οικονομική κρίση του προηγούμενου αιώνα, η οποία οδήγησε στη Μεγάλη Ύφεση και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε αυτή τη φορά; Θα καταφέρουμε να δαμάσουμε τις καταστροφικές συνέπειες που απορρέουν από τη δυναμική της κρίσης, να αποφύγουμε την επιστροφή σε Block υπερδυνάμεων προστατευτισμού και να σταματήσει η κοινωνικοοικονομική πόλωση της παγκόσμιας κοινωνίας; Από τη λύση αυτών των ερωτημάτων θα εξαρτηθεί και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Dr. Karl-Heinz Roth είπε, ακόμη, ότι βρισκόμαστε σήμερα σε μια από τις πιο σημαντικές οικονομικές κρίσεις. Βεβαίως αυτή η κρίση αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι μια κρίση όπως αυτή θα μας απασχολήσει πάρα πολύ. Ενδεικτικά θα πω, συνέχισε ο Γερμανός Καθηγητής, ότι αυτή η κρίση ξεκίνησε από το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα πρώτα στην Αμερική και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Ευρώπη, για να προκληθεί μια παγκόσμια κρίση εξαγωγών. Στη συνέχεια, αφού επισήμανε καίρια σημεία της οικονομικής κρίσης, ο ομιλητής, που έγινε δέκτης πολλών ερωτήσεων, απάντησε με ειλικρίνεια σε όσους ανησυχούν για την πορεία της οικονομικής κρίσης.

Φωτογραφία: Αριστερά ο συντονιστής της εκδήλωσης Δρ. Ζήσης Παπαδημητρίου
και δεξιά ο Γερμανός Καθηγητής
Dr. KarlHeinz Roth

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ