Οι ψηφοφόροι του χθεσινού δεύτερου γύρου ενίσχυσαν σημαντικά τον Εμμανουέλ Μακρόν δίνοντάς του μια χωρίς προηγούμενο πλειοψηφία και συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τα ποσοστά της αντιπολίτευσης.Με την ψήφο τους εξισορρόπησαν κάπως τις δυνάμεις, χαρίζοντας 350 έδρες μεν στον Μακρόν αλλά ανεβάζοντας στις 137 τις έδρες της δεξιάς που είναι πλέον η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης.

Τα δύο άκρα του κοινοβουλίου απέκτησαν επίσης φωνή: Στο αριστερό άκρο, οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν συγκεντρώνουν με τους κομμουνιστές 27 έδρες και δημιουργούν κοινοβουλευτική ομάδα, παρά τις αρνητικές προβλέψεις.

Στο δεξιό άκρο, για πρώτη φορά το Εθνικό Μέτωπο θα έχει 8 βουλευτές με επικεφαλής τη Μαρίν Λεπέν, χωρίς ομάδα όμως για την οποία απαιτούνται 15 βουλευτές.

Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Μελανσόν και Λεπέν κήρυξαν πόλεμο χθες στον Μακρόν, ξεκινώντας από τον εργασιακό νόμο.

«Ο Μακρόν δεν έχει την όποια νομιμοποίηση για ένα κοινωνικό πραξικόπημα» δήλωσε ο Μελανσόν.

Παρά τη συντριβή του, το σοσιαλιστικό κόμμα είναι και αυτό παρόν με 29 έδρες.

Ρεκόρ αποχής

Πολυφωνική επομένως η νέα Εθνοσυνέλευση παρά τη δυσάρεστη εικόνα που έδωσαν οι άδειες κάλπες λόγω της υψηλής αποχής που ξεπέρασε το 57%.

Αναγνωρίζοντας ότι είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία η αποχή, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με την φλογερή δέσμευση για επιτυχία, υποδειγματικότητα και απτά αποτελέσματα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ