Η προώθηση του πολιτικού διαλόγου και η συνεργασία των χωρών-μελών της ΕΕ αλλά και άλλων 17 χωρών, είναι η κεντρική ιδέα της πολιτικής συνάντησης στην Πράγα.Η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία συμμετέχουν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και 17 τρίτες χώρες που βρίσκονται στην Ευρώπη και τις παρυφές της, δρομολογείται σήμερα στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στην Πράγα.

Πρόκειται για μια ιδέα του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, την οποία είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 ο Φρανσουά Μιτεράν, αλλά για διάφορους πολιτικούς λόγους δεν προχώρησε. Στη σημερινή σύνοδο που ξεκινάει νωρίς το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα, συμμετέχουν μαζί με τους Ευρωπαίους άλλοι 17 ηγέτες χωρών, όπως η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Τουρκία, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία.

Όπως αναφέρει στην επιστολή-πρόσκληση προς του συμμετέχοντες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να έρθουν σε επαφή οι ηγέτες επί ίσοις όροις και να προωθηθεί ο πολιτικός διάλογος και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ειρήνη και η ασφάλεια, η οικονομική κατάσταση, η ενέργεια και το κλίμα, και η μετανάστευση και η κινητικότητα.

Επιφυλάξεις …

Πάντως, είναι αλήθεια ότι πολλές τρίτες χώρες, κυρίως αυτές των Δυτικών Βαλκανίων, βλέπουν προς το παρόν με επιφυλακτικότητα την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, φοβούμενες ότι το εν λόγω φόρουμ συστάθηκε για να υποκαταστήσει την πλήρη ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως τόσο ο κ. Μακρόν, όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αρνούνται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, διαβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ θα συνεχιστεί κανονικά.

Οι χώρες που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στην πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά): Αλβανία, Αυστρία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Γεωργία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Κοσσυφοπέδιο*, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Μάλτα, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Μαυροβούνιο, Κάτω Χώρες, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ