«Το τάβλι» του Βασίλη Κεχαΐδη αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία του φετινού έργου του Ελληνογερμανικού Θεάτρου στην Κολωνία. Μια πικρή κωμωδία για την παγκοσμιοποιημένη Ευρώπη.«Μαρία, Μαρία» φωνάζει δυνατά ο θεριακλής Βασίλης που παίζει τάβλι με τον Ιταλό γαμπρό του Τζίτζι και περιμένει τον καφέ του. Η γυναίκα του όμως έχει ξεπορτίσει και δεν θα έρθει γιατί «πάει πάλι να ταΐσει μετανάστες». Μια πικρή κωμωδία, ένα έργο διαφορετικό ανέβασε φέτος το Ελληνογερμανικό Θέατρο της Κολωνίας, το οποίο έχει ταυτιστεί κυρίως με τις μοντέρνες μεταφορές αρχαίου δράματος.

«Είναι αλήθεια ότι μετά από τόσα χρόνια επεξεργασίας και ενασχόλησης με το αρχαίο δράμα ήρθε μια εποχή για μένα να αλλάξω και έπρεπε να συμβεί κάτι καινούργιο, το οποίο θα μου δώσει μια νέα δυναμική για να ασχοληθώ και πάλι με το αρχαίο δράμα. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε μια τριλογία που έχει ως θέμα την Ευρώπη, την οποία Ευρώπη την επεξεργαζόμαστε μέσα από το αστυνομικό δράμα. Τώρα θα μου πεις το «Τάβλι» είναι αστυνομικό δράμα; Όχι αλλά έχει μια τέτοια χροιά. Έτσι ξεκινήσαμε φέτος με την παραγωγή που βασίζεται στο Τάβλι του Κεχαΐδη. Έχει στο κέντρο της έναν Ιταλό και έναν Έλληνα, οι οποίοι μέσα από το παιχνίδι που κάνουν όσον αφορά τη ζωή τους βλέπουμε και μια Ευρώπη που είναι αρκετά μπερδεμένη θα έλεγα» δηλώνει στην Deutsche Welle o σκηνοθέτης και ιδρυτής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κώστας Παπακωστόπουλος.

Μεταφορά Αφρικανών, η μεγάλη μπίζνα

Ο Βασίλης, ένας άνεργος Έλληνας που ζει με κοινωνικό επίδομα στην Κολωνία και ο κατεργάρης Ιταλός γαμπρός του Τζίτζι σκαρφίζονται χρόνια τώρα μεγάλα κόλπα για να πιάσουν την «καλή». Επιτέλους όμως ο Τζίτζι έχει την καταπληκτική ιδέα που θα τους ξελασπώσει και έτσι ο Βασίλης θα μπορέσει επιτέλους να εκδώσει το βιβλίο του με τα αντιστασιακά κατορθώματά του την περίοδο της Χούντας. Παράλληλα και ο Ιταλός θα αποκτήσει το κύρος και τον πλούτο που του αρμόζουν. Το κόλπο είναι η Μαρία να αποσπάσει 500 ευρώ από έναν Γερμανό φίλο, να νοικιάσουν ένα πλοιάριο και να μεταφέρουν Αφρικανούς στην Ευρώπη. Προφανώς έχουν ακούσει στην τηλεόραση πως η “μπίζνα” αυτή αφήνει πολλά λεφτά. Ο Κώστας Παπακωστόπουλος μεταφράζοντας καταρχάς το «Τάβλι» του Βασίλη Κεχαϊδη και κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές στο σήμερα, φτιάχνει εν πολλοίς ένα καινούργιο έργο:

«Φυσικά ο στόχος ήταν να πάρουμε αυτό το κομμάτι, το οποίο στη βάση του ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον και να μεταφέρουμε τις ανησυχίες και την τραγικότητα αυτών των δυο μορφών καθώς και την κωμικότητα στη σημερινή εποχή, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Στην εποχή της Ευρώπης που αγωνίζεται και θέλει τόσο πολύ, που ονειρεύεται να παίξει στο παιχνίδι της παγκοσμιοποίησης. Στόχος είναι να μιλήσουν αυτοί οι καημένοι που επίσης αποτελούν την πλειοψηφία αυτής της Ευρώπης, όπως είναι και ο Έλληνας Βασίλης και ο Ιταλός στην Κολωνία και να μιλήσουν στην εποχή του σήμερα, το 2018 στην Κολωνία».

Οι αντιδράσεις του κοινού

Το έργο εκτυλίσσεται πάνω σε ένα λιτό λευκό σκηνικό και οι δυο πρωταγωνιστές Βασίλης Ναλμπάντης και Νίκος Γουδανάκης δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Μια κωμωδία που μας φέρνει αντιμέτωπους με το προσφυγικό, τη φτώχεια στην Ευρώπη, την ανασφάλιστη εργασία. Μέσα από τους δυο νότιους πρωταγωνιστές αναδεικνύονται και οι διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου. Πώς αντέδρασε αλήθεια το κοινό σε αυτή την περίεργη κωμωδία;

«Το ελληνικό κοινό στο θέατρο πρέπει να ομολογήσω είναι πάντα πιο ελεύθερο όσον αφορά αυτές τις ιδέες και αυτές τις σκληρές πραγματικότητες. Το γερμανικό κοινό πολλές φορές όταν αγγίζουμε αυτά τα θέματα και φτάνουμε σε αυτό το σημείο, μαζεύεται κάπως, δεν γελάει πολλές φορές για πράγματα τα οποία είναι πολύ σκληρά».

Το έργο θα συνεχίσει τις παραστάσεις και τον επόμενο χρόνο ενώ το δεύτερο έργο της τριλογίας θα βασίζεται στην ταινία «Ευρώπη» του Λαρς φον Τρίερ τη δεκαετία του 1990.

Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ