Προς προσωρινή τριανδρία για την προεδρία του κόμματος προσανατολίζονται οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες. Εκλογή προέδρου σε δύο-τρεις μήνες; Αβεβαιότητα για την παραμονή στην κυβέρνηση.Η συμμετοχή της Αντρέα Νάλες στη συνεδρίαση του προεδρείου του SPD ήταν σύντομη. Αφού εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν στην παραίτηση της από την προεδρία του κόμματος και της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών αποχώρησε και το προεδρείο συνέχισε τη συζήτηση για τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν μέχρι στιγμής, το πιθανότερο σενάριο είναι την προεδρία του κόμματος να αναλάβουν προσωρινά τρεις αντιπρόεδροι του SPD: η πρωθυπουργός του δυτικογερμανικού κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μάλου Ντράϊερ, η πρωθυπουργός του ανατολικογερμανικού κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Μανουέλα Σβέζικ και ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο της Έσης Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ.

Πιθανές υποψηφιότητες

Δεδομένου ότι η κατάσταση της υγείας της κ. Ντράιερ δεν της επιτρέπει να αναλάβει ακόμη ένα αξίωμα και ο κ. Σέφερ-Γκίμπελ έχει ανακοινώσει για το φθινόπωρο την αποχώρησή του από την πολιτική, μένει μόνο η 45χρονη Σβέζικ ως πιθανή υποψήφια για την προεδρία του κόμματος χωρίς να είναι μέχρι στιγμής σίγουρο αν η ίδια ενδιαφέρεται για το αξίωμα. Ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD Τόμας Όπερμαν αναμένει πάντως ότι θα υπάρξουν περισσότεροι υποψήφιοι και ότι η εκλογή του προέδρου θα διεξαχθεί σε δύο ή τρεις μήνες. Εκτός κούρσας είναι ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Χθες το βράδυ κατέστησε στη γερμανική τηλεόραση σαφές πως δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα.

Αναφορικά με την προεδρεία της Κ.Ο., η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι προσωρινά θα αναλάβει ένας εκ των αντιπροέδρων και ότι η εκλογή του νέου προέδρου θα διεξαχθεί τέλος του μήνα που είναι και η τελευταία εβδομάδα συνεδρίασης της βουλής πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Παραμονή στην κυβέρνηση

Το ζητούμενο τώρα είναι, κατά πόσο οι σημερινές αποφάσεις του προεδρείου του SPD θα συμβάλουν ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα στους Σοσιαλδημοκράτες και να παραμείνουν στην κυβέρνηση, πράγμα που ελπίζει η πλειοψηφία της ηγεσίας του κόμματος. Ωστόσο η επικρατέστερη άποψη σήμερα στο SPD είναι ότι ο βασικός λόγος για τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες του κόμματος έγκειται στη συμμετοχή του στο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες. Πάντως, τόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όσο και η πρόεδρος του CDU και άλλα μέλη της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών έχουν εκφραστεί υπέρ της διατήρησης του μεγάλου συνασπισμού.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ