Ακόμη μία χρονιά οι Βαυαροί δεν έχουν αντάξιο αντίπαλο εντός των συνόρων. Η δυναστεία της Μπάγερν δεν πρέπει να χαροποιεί κανέναν -ούτε καν την ίδια την Μπάγερν Μονάχου.Όσοι στην πρώτη φάση της φετινής Bundesliga πίστεψαν ότι την τρέχουσα σαιζόν μπορεί να δουν κάτι διαφορετικό, δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι θα γίνουν για άλλη μια χρονιά στο ίδιο έργο θεατές. Μετά την αγωνιστική καθίζηση της αρχικά πρωτοπόρου Ντόρτμουντ, τη μέτρια παρουσία των υπόλοιπων ομάδων που διεκδικούν τις κορυφαίες θέσεις, αλλά και την ευεργετική όπως αποδείχθηκε απόλυση του Κάρλο Αντσελότι από την Μπάγερν Μονάχου, που σήμανε την ανάκαμψη των Βαυαρών, η επί πέντε συναπτά έτη πρωταθλήτρια Γερμανίας επέστρεψε στη 10η αγωνιστική εκεί που φαίνεται να είναι η… φυσική της θέση. Με το 2-0 επί της φιλόδοξης Λειψίας «πάτησε» ξανά κορυφή, όπου έμεινε ακλόνητη μέχρι σήμερα και βρίσκεται πλέον αγκαλιά με το έκτο(!) συνεχόμενο τρόπαιο στην Bundesliga.

Παράδεισος, μπορεί να σκέφτεται κάποιος φανατικός οπαδός των Βαυαρών, ως γνωστόν όμως, ο φανατισμός τυφλώνει. Η πρωτοφανούς διάρκειας δυναστεία των Βαυαρών έχει επιπτώσεις -για τους εγχώριους ανταγωνιστές της Μπάγερν, για την ανταγωνιστικότητα του γερμανικού ποδοσφαίρου συνολικά, για το ενδιαφέρον των φιλάθλων, την ελκυστικότητα της Bundesliga ως τηλεοπτικού προϊόντος, αλλά ακόμη και για τους ίδιους του Βαυαρούς.

Τίτλοι στη Γερμανία, αποκλεισμοί στην Ευρώπη

Ο τελευταίος ισχυρισμός μπορεί να μοιάζει οξύμωρος με την πρώτη ανάγνωση, ωστόσο η απουσία ισότιμων αντιπάλων στις εγχώριες διοργανώσεις δεν επιτρέπει σύμφωνα με πολλούς αναλυτές στους Βαυαρούς να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις κορυφαίες ομάδες του εξωτερικού στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή καταξίωση. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα που στηρίζει αυτή τη θεωρία είναι η χρονιά 2013/14, η πρώτη χρονιά της τριετούς θητείας του Πεπ Γκουαρντιόλα στον πάγκο των Βαυαρών. Ο Καταλανός οδήγησε την Μπάγερν στην κατάκτηση του τίτλου από την 27η κιόλας αγωνιστική, με την ομάδα να κερδίζει αγώνες σε ρυθμούς προπόνησης και τους αντιπάλους να είναι ανήμποροι να ακολουθήσουν τις ταχύτητες των πρωταθλητών. Με το πρωτάθλημα στο «τσεπάκι» οι Βαυαροί άρχισαν όμως να χαλαρώνουν. Και το μετάνιωσαν πικρά απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, αποκλειόμενοι στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με χαρακτηριστική ευκολία και συνολικό σκορ 0-5. Παρόμοια ήταν η κατάληξη και τις επόμενες χρονιές, με την ομάδα να κυριαρχεί στη Γερμανία, αλλά να αποτυγχάνει στην Ευρώπη.

Το πρόβλημα της έλλειψης σοβαρών ανταγωνιστών ομολογούν πλέον ανοιχτά και οι παίκτες της Μπάγερν. Ο διεθνής αμυντικός Ματς Χούμελς τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «αυτό που οπωσδήποτε λείπει από την Bundesliga είναι μια δεύτερη ή και τρίτη ομάδα που να μπορεί σταθερά να κερδίζει βαθμούς. Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ξανά -τόσο για τους φιλάθλους όσο και για το επίπεδο ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα».

«Η Μπάγερν δεν χρειάζεται προπονητή…»

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι Βαυαροί είχαν προβάδισμα 20 βαθμών από τη δεύτερη Σάλκε και 21 βαθμών από την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Η ήττα της Σάλκε με 2-1 στο Μόναχο στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής χωρίς, με τον θρυλικό Γιουπ Χάινκες να απουσιάζει από τον πάγκο της Μπάγερν λόγω ασθένειας, είναι χαρακτηριστική της αποκαρδιωτικής κυριαρχίας των Βαυαρών. «Η Μπάγερν δεν χρειάζεται προπονητή γι’ αυτήν την Bundesliga», σχολίασε τότε ο Λαρς Βάλροντ, αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας Welt. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητείται το εξαιρετικό έργο του Γιουπ Χάινκες. Το σχόλιο έχει μια συνειδητή δόση υπερβολής που θέλει να τονίσει ότι «η άλλοτε τόσο περήφανη Bundesliga έχει συρρικνωθεί σε προπονητήριο για την υπερομάδα».

Κατά τα άλλα οι αντίπαλοι των Βαυαρών μένουν κατά κανόνα με άδεια χέρια προς απογοήτευση των φιλάθλων τους. Για πόσο καιρό μπορεί πια να απολαμβάνει κανείς ένα μενού που του σερβίρεται ίδιο και απαράλλαχτο ξανά και ξανά; Μεσομακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να κρατήσει τους φιλάθλους μακριά από τις κερκίδες και να στρέψει την προσοχή των τηλεθεατών σε άλλα, πιο αμφίρροπα πρωταθλήματα. Οδυνηρό για μια λίγκα που φιλοδοξεί να εδραιωθεί πίσω από την αφρόκρεμα του αγγλικού και του ισπανικού πρωταθλήματος.

Οι Βαυαροί κατακτούν λοιπόν ακόμη ένα πρωτάθλημα σε ρυθμούς… ρελαντί. Ας ελπίσουμε ότι είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο -για το καλό όλων.

Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ