Η πόλη του Μπέρμιγχαμ είναι αυτή που θα φιλοξενήσει την 22η διοργάνωση και τα βλέμματα στρέφονται εκεί. Αγώνες ένωσης και φιλίας ή κατάλοιπο αποικιοκρατίας;Το Μπέρμιγχαμ, μια πόλη «σταθμός» για την ιστορία της Βιομηχανικής Επανάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια τραβάει την προσοχή σε μια ομολογουμένως γενική προσπάθεια της χώρας να αναδείξει πόλεις και έξω από τα «κλειστά» σύνορα του Λονδίνου.

Η αρχή στη σύγχρονη ιστορία έγινε με τη διάσημη βρετανική σειρά του BBC Peaky Blinders ενώ τώρα τραβάει τη προσοχή καθώς είναι εκείνη που θα φιλοξενήσει τους 22ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες (Commonwealth Games).

Σήμερα στις 19:00 η ώρα Αγγλίας θα γίνει η επίσημη τελετή έναρξης των αγώνων στο στάδιο Αλεξάντερ (Alexander Stadium) ενώ αύριο Παρασκευή ξεκινούν τα αθλήματα. Συγκεκριμένα για 12 ημέρες, δηλαδή μέχρι και τις 8 Αυγούστου, το Μπέρμιγχαμ θα φιλοξενήσει 72 ομάδες και περίπου 6.500 χιλιάδες αθλητές, αναδεικνύοντας αυτή τη διοργάνωση τη μεγαλύτερη στην ιστορία της.

Τα αγωνίσματα φέτος θα είναι περισσότερα για τις γυναίκες από ό,τι για τους άντρες ενώ ρεκόρ καταγράφεται και στον αριθμό των αγώνων για αθλητές με αναπηρίες καθώς φτάνουν τα 42.

Χαρακτηριστικό της σημαντικότητας των Κοινοπολιτειακών αγώνων το ότι το BBC προετοιμάζεται να καλύψει πάνω από 200 ώρες ζωντανής μετάδοσης ενώ ήδη έχουν πουληθεί πάνω από 1,2 εκατομμύρια εισιτήρια βάζοντας τους φετινούς αγώνες πρώτους και στο ρεκόρ προσέλευσης.

Το παρελθόν των αγώνων της Κοινοπολιτείας των Εθνών

Ίσως πρέπει κανείς να ξεκινήσει με την αρχή της Κοινοπολιτείας. Ο θεσμός ιδρύθηκε το 1926 και είναι μία πολιτική ένωση κυρίως των πρώην κατακτημένων περιοχών της βρετανικής αυτοκρατορίας. Πλέον αν και είναι ανεξάρτητα κράτη βρίσκονται υπό την προστασία του βρετανικού στέμματος, είναι 54 στον αριθμό και θα αυξηθούν κατά δύο με την προσθήκη της Καμπόν και του Τόνγκο.

Η διοργάνωση των συγκεκριμένων αγώνων (Commonwealth Games) ξεκίνησε το 1930, με την τότε ονομασία «Αγώνες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας», διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και θεωρείται σύμβολο φιλίας και ένωσης των εθνών, για αυτό είναι γνωστοί και ως «Αγώνες Φιλίας».

Σημαντικό να αναφερθεί ότι στους αγώνες αυτούς διαγωνίζονται τα έθνη (72) και για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατεβαίνει ως σύνολο αλλά ως τέσσερα έθνη χωριστά σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία.

Η Αγγλία ελπίζει φέτος να κατακτήσει την πρωτιά των μεταλλίων καθώς πριν τέσσερα χρόνια βρέθηκε δεύτερη, με 62 μετάλλια λιγότερα, πίσω από την Αυστραλία, όπου και διοργανώθηκε τότε ο θεσμός.

Επισημαίνεται βέβαια ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που επικρίνουν σήμερα τους Κοινοπολιτειακούς αγώνες ως κατάλοιπο της αυτοκρατορίας και της αποικιοκρατικής κουλτούρας, σε μια συζήτηση που γίνεται για τον θεσμό της Κοινοπολιτείας και τη βασιλεία γενικότερα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα Μπαρμπέιντος αντικατέστησαν την Βασίλισσα ως επικεφαλής του κράτους ενώ Αυστραλία και Τζαμάικα έχουν δείξει τις προθέσεις τους να κάνουν το ίδιο.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ