Η Ιταλία άλλαξε στρατηγική και δεν θέλει πλέον να βασιστεί μόνον στον εγχώριο τουρισμό της. Η κυβέρνηση Κόντε ζητά επίσης ελεύθερη διακίνηση εντός της ΕΕ, ενώ ο υπΕξ Ντι Μάιο μεταβαίνει σε Βερολίνο και Αθήνα.Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε σήμερα ότι στις 5 Ιουνίου θα μεταβεί στο Βερολίνο, στις 6 στην Λιουμπλιάνα και στις 9 στην Αθήνα για να συζητήσει το όλο αυτό θέμα. «Σε ό, τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση» τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών μέσω διαδικτύου. Διαφορετικά «χάνεται το ευρωπαϊκό πνεύμα και καταρρέει η Ευρώπη».

Ο κ. Ντι Μάιο σκοπεύει να πει στους συνομιλητές του ότι η χώρα του θα ανοίξει και πάλι τα σύνορά της στις 15 Ιουνίου, υπενθυμίζοντας ότι «έως τώρα έδρασε με απόλυτη διαφάνεια και είναι ακριβώς αυτό που θα συνεχίσει να κάνει».

Η Ρώμη λέει «όχι» σε «μαύρες λίστες χωρών» στο εσωτερικό της Ένωσης και τονίζει ότι «η Ιταλία δεν είναι νοσοκομείο λεπρών», αλλά αντιθέτως «θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί όλα τα στοιχεία σχετικά με καινούρια κρούσματα». Ο Ντι Μάιο υπενθυμίζει επίσης ότι «η Ιταλία διαθέτει μοναδικές ομορφιές και φανταστικές παραλίες». Ουσιαστικά, η κυβέρνηση Κόντε έχει καταλάβει ότι για να στηριχθεί με ρεαλιστικό τρόπο ο τουριστικός τομέας θα πρέπει να ξαναρχίσουν να επισκέπτονται την χώρα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, αρκετοί ξένοι τουρίστες, και σε κύριο ποσοστό Γερμανοί.

Δυσκολίες και στο εσωτερικό μέτωπο

Ο δείκτης μετάδοσης έχει πέσει όντως σταθερά κάτω από τη μονάδα σε όλη την χώρα. Αλλά ένα γνωστό ινστιτούτο προαγωγής της έρευνας, το «Gimbe», θεωρεί ότι η Λομβαρδία, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν απόλυτα διαφανής στη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν τους θανάτους και τα νέα κρούσματα.

Την ίδια ώρα, και μέσα στην Ιταλία, οι πολλές νότιες περιφέρειες (αρχίζοντας από τη Σικελία και τη Σαρδηνία) φοβούνται ότι η ελεύθερη κυκλοφορία που θα ισχύσει από την 3η Ιουνίου, με την μετακίνηση των πολιτών του εύπορου ιταλικού Βορρά, μπορεί να προκαλέσει νέα αύξηση των μολύνσεων.

Η ιταλική κυβέρνηση δηλαδή δεν πρέπει να λύσει μόνον τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει και η διάσταση απόψεων μεταξύ των διαφόρων περιφερειών της στο εσωτερικό μέτωπο, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ακόμη σοβαρότερη, λόγω του υφέρποντος διχασμού, ανάμεσα στην Κάτω Ιταλία και στις περισσότερες βόρειες περιοχές της.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ