Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ξεκινά από τη Δευτέρα τη «δεύτερη φάση» στη διαχείριση της πανδημίας με χαλάρωση πολλών περιοριστικών μέτρων. Πολλοί δήμαρχοι παίρνουν σε τοπικό επίπεδο πρωτοβουλίες.Οι Ιταλοί προσπαθούν να οργανωθούν για την είσοδο στη λεγόμενη «δεύτερη φάση» της συνύπαρξης με τον ιό, από την ερχόμενη Δευτέρα. Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, ζητά από την κυβέρνηση να διαθέσει ειδικά, μικρά πούλμαν και λεωφορεία για τη μεταφορά των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων. Διότι ξέρει ότι τα δημόσια μέσα μεταφοράς – με το 50% των θέσεων υποχρεωτικά κενό – πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να αντέξουν την όλη πίεση.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε τρεις ημέρες θα επιστρέψουν στη δουλειά πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες. Στο Μιλάνο, παράλληλα, θα διατεθούν πολλά περισσότερα πατίνια, αλλά και υπερσύγχρονα ποδήλατα, τα οποία μπορεί να αφήνει κανείς σε οποιοδήποτε σημείο του πεζοδρομίου, χωρίς αλυσίδες. Την ίδια στιγμή καταβάλλεται προσπάθεια με στόχο να αυξηθεί και ο αριθμός ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων για σύντομες διαδρομές.

Επιδοτούμενος εσωτερικός τουρισμός

Σε ό, τι αφορά τον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει οικονομικά τις οικογένειες με παιδιά και με περιορισμένο εισόδημα. Θα προσφέρει από 300 μέχρι 350 ευρώ στην κάθε μία για να πάνε διακοπές εντός Ιταλίας. Σε όλες τις πόλεις της χώρας χιλιάδες ενοικιαζόμενα σπίτια και δωμάτια έχουν μείνει απελπιστικά άδεια. Ο κύριας σημασίας τουριστικός τομέας παράγει κάθε χρόνο το 15% του ΑΕΠ της χώρας.

Όσο για τις κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, πολλές περιφέρειες κατηγορούν τον Τζουζέπε Κόντε ότι διστάζει υπερβολικά. Σύμφωνα με τον τελευταίο συμβιβασμό, από τις 18 Μαΐου οι περιοχές με λιγότερα κρούσματα θα μπορούν να επιστρέψουν πιο γρήγορα στην πλήρη, γνωστή τους καθημερινότητα. Αλλά στον Νότο η περιφερειάρχης της Καλαβρίας Γιόλε Σαντέλλι άνοιξε ήδη τα καφέ-μπαρ και τα εστιατόρια που διαθέτουν τραπέζια σε εξωτερικό χώρο και προειδοποιεί: προσέξτε, αν δεν ξαναλειτουργήσουν άμεσα όλα τα καταστήματα, θα τα αγοράσει σίγουρα για ένα κομμάτι ψωμί η τοπική μαφία.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ