Νέα κρούσματα κορωνοϊού προστίθενται διαρκώς στον απολογισμό της Ιταλίας. Την ίδια ώρα αυξάνεται η ανησυχία για τους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση με κάθε μέσο.Η Ιταλία συνεχίζει να δίνει την μάχη της. Η Λομβαρδία, με 2.500 νέα κρούσματα μόνον χθες αποφάσισε πριν λίγο ότι θα γίνεται τεστ για την ανίχνευση του ιού σε όλους τους πολίτες που παρουσιάζουν έστω και ένα ύποπτο σύμπτωμα. Ο δήμαρχος του Μπέργκαμο, Τζόρτζιο Γκόρι, τονίζει ότι στην πόλη του ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι τριπλάσιος από τον επίσημο απολογισμό, διότι οι περισσότεροι ασθενείς μένουν σπίτι και δεν υπάρχει η αναγκαία διάγνωση.

Στο μεταξύ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Χώρας, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει το οικονομικό βάρος για την χορήγηση φαρμάκων κατά της ελονοσίας αλλά και κοκτέιλ φαρμάκων με τα οποία συνήθως αντιμετωπίζται ο ιός HIV.

Ανησυχία για τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία

Πολλοί επιστήμονες κτιμούν ότι το «πικ» στη διάδοση του ιού δεν θα σημειωθεί την ίδια περίοδο σε όλες τις περιοχές της χώρας. Πρώτα στον βορρά και στη συνέχεια στην κεντρική και νότια Ιταλία. Υπάρχει ήδη ανησυχία για την κεντρική περιφέρεια Μάρκε, όπου κατ΄αναλογία με τον πληθυσμό, η μετάδοση του ιού είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Στο μεταξύ σε αρκετούς οίκους ευγηρίας η κατάσταση είναι επίσης δραματική. Έξω από την Ρώμη, στη Σικελία, στη Λομβαρδία, εκατοντάδες ηλικιωμένοι είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε κτήρια, στα οποία έχουν διαγνωσθεί δεκάδες κρούσματα του ιού. Χωρίς τα αναγκαία μέσα για στοιχειώδη θεραπεία. Οι συγγενείς τους δεν μπορούν να τους συναντήσουν και μιλούν ή πίσω από ένα τζάμι ή από τα μπαλκόνια.

Σε πολιτικό επίπεδο τέλος η Ιταλία είναι αποφασισμένη να δώσει μέχρι τέλους την μάχη για τα ευρωομόλογα ή ομόλογα- κορώνα. Ως γνωστόν, η Ρώμη μπλόκαρε το χθεσινό προσχέδιο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής διάσκεψης κορυφής και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζητά μια άμεση, εποικοδομητική λύση. «Διαφορετικά, αν δεν μας προσφέρουν νέα μέσα, θα προχωρήσουμε μόνοι μας», προσθέτει ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ